Весторопський Є. В., к. е. н. Хуторськой П. О.

Дніпропетровський національний університет імені Олеся Гончара (Україна)

ОСОБЛИВОСТІ УПРАВЛІННЯ ЛЮДСЬКИМИ РЕСУРСАМИ В СУЧАСНИХ УМОВАХ

 

В сучасному світі одним з найголовніших складових успіху та прогресивного розвитку організації є персонал. Він є дуже специфічним компонентом діяльності організації, але саме завдяки професійним якостям та навикам працівників можливе ефективне функціонування та постійне підвищення продуктивності будь якої організації. Людина дуже відрізняється від інших об’єктів управління своєю складністю, оскільки вона має інтелект. Не дивлячись на те, що в сучасному світі відбувається комп’ютеризація виробництва, зацікавленість у людських ресурсах все більше зростає, що і обумовлює актуальність обраної теми.

Мистецтво керівництва й полягає саме в тому, щоб знайти саме ті підходи і методи, які б забезпечили бажаний перебіг подій на підприємстві і спонукали його працівників до кращої праці. Саме для цього і була винайдена система управління людськими ресурсами, основою якої стали твердження про те, що витрати пов’язані з підвищенням кваліфікації робітників, з активним їх  приверненням або витрати на забезпечення нормальних умов для функціонування робочої сили – це не просто втрачені гроші, а інвестування в людський капітал та гарантія довговічного розвитку компанії. Тобто, можна сказати, що управління персоналом – це цілеспрямований вплив керівного складу організації через комплекс пов’язаних між собою економічних, соціально-культурних та психологічних заходів, який спрямований на забезпечення належних умов для функціонування персоналу та перетворення останнього у колектив з метою максимального розкриття потенціалу та досягнення найефективнішої віддачі у роботі [1].

Беручи до уваги сьогоденні умови економіки та сучасні уявлення про організацію праці, можна сформулювати основні принципи сучасної системи управління людськими ресурсами:

-       орієнтація на висококваліфіковану робочу силу;

-       змістовність та доцільність праці;

-       демократія діяльності персоналу;

-       справедлива винагорода та мотивація робочої сили;

-       надання можливостей підвищення кваліфікації та здобутку потрібних знань та навиків;

-       забезпечення нормальних умов роботи;

-       створення сприятливого середовища для відносин в колективі [2].

Окрім 7 принципів, яких необхідно дотримуватись кожній організації, перед нею постає і низка головних завдань, а саме:

-       як утримати (вже існуючі кадри та щойно прийняті аби мати достатню кількість працівників на поточний та майбутній періоди);

-       як створити всебічно можливі умови для ефективності праці, диференціації повноважень та раціональності навантаження на працівника впродовж певного періоду;

-       як задовольняти потреби робітників;

-       як забезпечити найбільш повну відповідність потенціалу персоналу до виконуваних ними функцій;

-       як залучити висококваліфіковані кадри (які переваги повинна мати організація порівняно зі своїми конкурентами);

-       як збільшити ефективність та яку обрати мотивацію для підвищення працездатності кадрів;

-       як підвищити кількість виконуваних функцій та операцій одним робітником.

Зіштовхуючись з цими завданнями організація і створює власну систему управління людськими ресурсами. Вона має приблизно єдиний вигляд, проте залежно від галузі та розміру підприємства система може частково змінюватися. Головне – аби вона виконувала ряд основних функцій:

-       функцію планування джерел отримання висококваліфікованого персоналу у достатній кількості;

-       функцію відтворення, тобто своєчасного забезпечення розвитку та навчання персоналу;

-       соціально – економічну функцію, тобто створення ряду умов для раціонального використання та утримання персоналу.

Отже, процес управління персоналом заслуговує особливої уваги. В рамках стратегічного напрямку організації виникає необхідність узгодження підходів управління з філософією організації, яка ґрунтується на попередньому досвіді відносин з працівниками як самої компанії, так і світових партнерів. Головна мета керівництва – створення ефективно функціонуючого підприємства, що буде дотримуватись семи основних принципів у веденні управління людськими ресурсами, та знайде доцільні методи для вирішення основних питань.

 

Список використаних джерел:

1. Лазоренко Л. Особливості сучасного управлінні людськими ресурсами [Електронний ресурс] / Л. Лазоренко. – Режим доступу : http://personal.in.ua

2. Воронкова В. Сучасна концепція філософії управління людськими ресурсами [Електронний ресурс] / В. Воронкова. – Режим доступу : http://westudents.com.ua