Захарова Д. С., д. е. н. Гринько Т. В.

Дніпропетровський національний університет імені Олеся Гончара (Україна)

ОСОБЛИВОСТІ РОЗВИТКУ ПІДПРИЄМСТВ СФЕРИ ПОСЛУГ В УКРАЇНІ

 

Динамічний розвиток світової економіки супроводжується низкою суттєвих структурних зрушень. Однією з таких змін є переорієнтація економічних систем з виробництва товарів на надання послуг, яке відбулося в останні десятиліття. Наслідком цього є зростання ролі сфери послуг у загальному розвитку світового господарства та її впливу на добробут суспільства.

За оцінками МВФ, на початку ХХІ ст. усі види послуг разом складали близько 70% вартості світового ВВП або 1500 млрд дол. Економічна система кожної країни має свої особливості, які зумовлюють специфіку розвитку сфери послуг, яку також називають третинним сектором економіки [1].

В світі існує певний дуалізм між динамічністю розвитку сфери послуг та темпами науково-технічного прогресу. З одного боку, умовою розвитку НТП є забезпеченість висококваліфікованими кадрами, які є продуктом сфери послуг. З іншого боку, досягнення НТП сприяють вдосконаленню існуючих технологій, впливаючи на зростання сфери послуг. Крім того, досягнення НТП стимулюють автоматизацію виробництва, наслідком чого є вивільнення значної частки робочої сили з промислового сектору.

Особливостями послуги як специфічного товару є складність у визначенні моменту її надання, високий ступінь суб’єктивності у визначенні ціни послуги, невелика кількість або відсутність альтернатив деяких видів послуг, більш значний вплив репутації підприємства на його успішність, залежність ряду послуг від локації споживачів через неможливість транспортування [2].

Послуга як специфічний вид товару стала невід’ємною складовою буденного життя населення. Практично всі види діяльності сьогодні пов’язані зі сферою послуг, зокрема, послуги надаються не лише традиційними сервісними, а й промисловими підприємствами, які забезпечують гарантійне та післягарантійне обслуговування своїх товарів, транспортні послуги, інформаційну підтримку споживачів тощо [5].

У 2015 році в Україні функціонувало 225088 підприємств, що займалися наданням послуг. Частка підприємств сфери послуг в загальній кількості вітчизняних підприємств становила 65,5%. Для порівняння, у 2014 році кількість підприємств цієї сфери становила 223017 од., а частка складала 65,4%[3]. Тобто мав місце приріст кількості підприємств сфери послуг та збільшення їх питомої ваги на вітчизняному ринку.

Для України, як і для більшості країн світу, характерна структурна нерівномірність розвитку сфери послуг. Відтак, найбільші частки у структурі сервісних підприємств станом на 2015 рік припадають на організації оптової та роздрібної торгівлі, ремонту автотранспортних засобів та мотоциклів (41,6%), підприємства, що здійснюють операції із нерухомим майном (14,5%) та організації професійної, наукової та технічної діяльності (13,2%) [3].

Для порівняння, у Франції зареєстровано близько 1,8 млн комерційних фірм, які займаються наданням послуг, серед яких найбільша частка приходиться на торговельні організації – 782,2 тис. підприємств. Торговельні послуги у цій країні створюють біля 56% ВВП, а сфера послуг загалом – 78% [4].

У 2015 році вітчизняними підприємствами сфери послуг було реалізовано продукції на суму 3276671,5 млн грн, що становить 57,3% від загального обсягу реалізації. У 2014 році ці показники складали 2517205,9 млн грн та 56,4% відповідно [3]. Тобто приріст відбувся не лише в кількості підприємств даної сфери, а й в обсягах реалізації ними продукції.

Розвиток сфери послуг України є динамічним та багатоаспектним. Після отримання незалежності у країні почало активно розвиватися підприємництво, завдяки чому постійно розширюється спектр послуг, що надаються. Перевагою даної сфери є висока швидкість обороту капіталу за рахунок більш короткого виробничого циклу, диференціація та спеціалізація у рамках одного напрямку діяльності, індивідуальність та нестандартність багатьох послуг, що створює сприятливі умови для функціонування суб’єктів малого підприємництва.

У загальній структурі чисельності економічних суб’єктів, що займаються наданням послуг, особи-підприємці становлять 86,8%, обсяг реалізації яких у 2015 році склав 7,8% від загального обсягу.

Значення сфери послуг в національному господарстві пояснюється і кількістю населення, що працює в ній. Відтак, у 2015 році кількість працівник, зайнятих у сфері послуг, складала 4989 тис. осіб або 59,9% [3]. Таким чином, сфера послуг забезпечує робочими місцями велику частку населення, а отже відіграє важливу роль у розвитку людського капіталу з позиції зайнятості.

Підприємства сфери послуг активно залучаються до процесів міжнародної торгівлі. Період 2013-2015 рр. характеризується превалюванням обсягів експорту послуг над їх імпортом. У цьому аспекті, вітчизняний ринок має значний потенціал щодо збільшення частки на світовому ринку за рахунок розвитку науки, інформаційно-технологічних технологій, програмного забезпечення, електронної та мобільної торгівлі тощо. Таки потенціал буде реалізовано за умови забезпечення національної економіки висококваліфікованими кадрами та відповідною матеріально-технічною базою. Ефективне використання геополітичного розташування земель сприятиме збільшенню надходжень від надання транспортних послуг.

Підприємства сфери послуг України відіграють важливу роль у розвитку національного господарства. Особливостями розвитку даного сектору економіки України є:

-  значна частка підприємств, що надають послуги в загальній чисельності підприємств;

-  превалювання частки організацій оптової та роздрібної торгівлі, ремонту автотранспортних засобів та мотоциклів над іншими напрямами;

-  привабливість даної сфери для малого та середнього бізнесу, зокрема, значна частка осіб-підприємців в загальній структурі чисельності економічних суб’єктів;

-  створення значної частки робочих місць для населення України;

-  активне залучення підприємств сфери послуг до процесів міжнародної торгівлі та позитивне сальдо експортно-імпортних операцій у сфері послуг.

Подальший розвиток підприємств сфери послуг України потребує створення більш сприятливих економічних та правових умов для ведення господарської діяльності. Задля досягнення цієї мети доцільним є:

-  вдосконалення нормативно-правової бази щодо регулювання діяльності підприємств, що надають нові для вітчизняного ринку послуги;

-  розробка державних та місцевих програм щодо стимулювання інноваційного інвестування задля прискорення розвитку НТП;

-  впровадження державних та місцевих програм у сфері інвестиційної політики, зокрема, розробка програм пільгового кредитування у сфері оновлення основних засобів;

-  вдосконалення державної політики щодо розвитку вітчизняних підприємств сфери послуг шляхом залучення населення до питань визначення пріоритетних напрямів розвитку.

 

Список використаних джерел:

1.     Бурменко Т. Д. Сфера услуг: экономика : учеб. пособ. / Т. Д. Бурменко, Н. Н. Даниленко, Т. А. Туренко. – М. : КНОРУС, 2008. – 328 с.

2.     Гринько Т. В. Проблеми та перспективи інноваційного розвитку вітчизняних підприємств сфери послуг [Електронний ресурс] / Т. В. Гринько, О. С. Максімчук // Проблеми економіки. – 2015. – № 1. – С. 255–260. – Режим доступу : http://nbuv.gov.ua/UJRN/Pekon_2015_1_33

3.     Державна служба статистики України [Електронний ресурс]. – Режим доступу : ukrstat.gov.ua

4.     Обзор экономики Франции за 2015 год [Електронний ресурс]. – Режим доступу : http://www.entreprises.gouv.fr

5.     Timar I. V. Hospitality services in Ukraine: current state, problems and prospects for further development /  I. V. Timar// Economics, management, law: realities and perspectives: Collection of  scientific articles. – Les Editions L'Originаlе, Paris, France, 2016 – С. 241–244.

6.     Пугачевська К. Й. Сфера послуг в Україні: особливості розвитку та стратегічні перспективи [Електронний ресурс] / К. Й. Пугачевська // Науковий вісник Міжнародного гуманітарного університету. Серія : Економіка і менеджмент. – 2016. – Вип. 18. – С. 52–55. – Режим доступу : http://nbuv.gov.ua/UJRN/Nvmgu_eim_2016_18_12