К. е. н. Білоусько Т. Ю.

Харківський національний аграрний університет ім. В.В.Докучаєва (Україна)

Інвестиційна привабливість аграрного сектору: стан  та пЕРСПЕКТИВИ

 

Аграрний сектор економіки сьогодні є одним з найперспективніших напрямків для інвестицій  внаслідок постійно зростаючих світових потреб у продовольстві та подорожчання продуктів харчування.

Сільське господарство залишається одним з провідних секторів економіки України. За даними 2015 р. у сільському господарстві було створено 14 % валової доданої вартості  країни, а кількість зайнятих у виробництві сільськогосподарської продукції складала  17,5 % від загальної кількості  працюючих  в Україні [1].

Експорт продукції аграрної галузі сформував 38 % всіє експортної виручки країни в 2015 р., а на протязі січня – вересня 2016 р., за попередніми даними, Україною було експортовано аграрної продукції на загальну суму 10, 4 млрд. дол. США, що склало 40,2 % від загального українського експорту [2].

Потрібно відмітити, що стан розвитку аграрної сфери відіграє головну роль у забезпеченні громадян країни продовольчими товарами власного виробництва для задоволення їх значущих потреб. Однак шлях сільськогосподарських підприємств до діяльності за принципами сталого розвитку нині вбачається до­сить складним. І хоча останніми роками спостерігається поліпшення результативності їх госпо­дарювання (в 2015 р. кількість прибуткових підприємств склала 88,9 % від загальної чисельності підприємств), рівень рентабельності діяльності не забезпечує сталого розвитку сільськогосподарських підприємств на інтенсивній основі.

При цьому звертає на себе увагу зміна у структурі виробництва сільськогосподарської продукції – а саме, якщо у  2005 -2010 рр. переважну більшість сільськогосподарської продукції було вироблено у господарствах населення, то починаючі із 2011 р.  у сільськогосподарських підприємствах продукції виробляють більше, а ніж у господарствах населення. Різні фактори призвели до цих змін. По – перше, зменшилась кількість господарств населення у яких виробляють аграрну продукцію (на 807 тис. господарств за 11 років), а по – друге, сільськогосподарські підприємства збільшують концентрацію виробництва. Так, в 2015 р. у порівнянні із 2006 р. кількість сільськогосподарських підприємств із площею землекористування понад 10 тис. га сільськогосподарських угідь збільшилась на 66 % та становила 1682 одиниць. В той же час  зменшення фермерських господарств склало 3%, або 10629 одиниць [1]. Ми вважаємо, що відбувається процес укрупнення сільськогосподарських підприємств, який, в свою чергу,  потребує значних капіталовкладень.  

Також в Україні простежується збільшення кількості вертикально – інтегрованих агропромислових підприємств. Серед них лідируюче положення за розміром землекористування займає агрохолдинг ПАТ «UkrLandFarming» – 654 тис. га. У 2015 р. 100 найбільших агрохолдингів України орендували майже 6,4 млн га [3].  Значна кількість цих підприємств має можливості до залучення капіталів через фінансові інститути, фондові біржі та інші. Розвиток великих агрохолдингів має безперечні позитивні тенденції –  залучення значних зовнішніх інвестиційних ресурсів, нових технологій і продуктів, інноваційного менеджменту та сприяє зростанню внутрішньої та міжнародної конкурентоспроможності. Але з іншого боку, створюються нерівні умови конкуренції  для більш малих за розміром землекористування  сільськогосподарських  підприємств та фермерських господарств. В цьому випадку держава повинна забезпечити підтримку малим та середнім аграрним підприємствам шляхом застосування державної інвестиційної програми. Адже, потрібно пам’ятати,  що сільське господарство має велике соціальне навантаження, яке проявляється у підтримці та розвитку сільських населених пунктів, місцевого населення,  розвитку інфраструктури,  відродженні традицій народу України.

Аналізуючи розміри інвестицій минулих років, ми можемо відмітити, що капітальні інвестиції у сільське господарство збільшилися з 11,3 млрд грн у 2010 р. до 29,3 млрд грн у 2015 р. Їх питома вага у  структурі капітальних інвестицій збільшилась відповідно з 6 до 10,7%. За той же період прямі іноземні інвестиції навпаки зменшилися з 680,4 млн. доларів США до 617,0 млн. доларів США, що свідчить про недовіру іноземних партнерів та  їх невпевненістю у стабільності української економіки .

Для того щоб вивести агросектор на якісно новий рівень та підвисити його інвестиційну привабливість, Україні доведеться проводити багаторічні реформи в усіх його сферах – від приведення законодавства у відповідність до європейських та міжнародних стандартів і створення прозорих механізмів його імплементації до розвитку інфраструктури і освоєння нових ринків збуту. Останні заходи саме потребують значних інвестицій. І перші результати вже є – в першому півріччі 2016 р. загальний обсяг капітальних інвестицій у вітчизняний агросектор відзначився рекордним темпом приросту – на 58,6%  [1].

Таким чином, ми можемо зазначити, що позитивні зрушення в економіці сільського господарства України та  зростаючи  світові потреби в продовольстві будуть сприяти подальшій інвестиційній привабливості сільського господарства України.

 

Список використаних джерел:

1. Багатогалузева статистична інформація [Електронний ресурс]. – Режим доступу : http://www.ukrstat.gov.ua

2. Экспорт агропродукции [Електронний ресурс]. – Режим доступу : http://www.unn.com.ua/ru/news/1618881-ukrayina-protyagom-devyati-misyatsiv-eksportuvala-agroproduktsiyi-na-10-4-mlrd-dol-minagropolitiki

3. Топ 100 латифундистов Украины [Електронний ресурс]. – Режим доступу : http://latifundist.com/rating/top100#136