Корса І. А., Лебідь К. П., к. е. н. Кошевий М. М.

Дніпропетровський національний університет імені Олеся Гончара (Україна)

сутність та зміст економічного потенціалу підприємства

 

Дослідження літературних джерел з економіки підприємства засвідчує про наявність різних трактувань поняття «економічний потенціал» [1–3]. Але найбільш поширеним є визначення економічного потенціалу підприємства (далі – ЕПП) як здатності підприємства досягати поставлені перед ним цілі, використовуючи наявні в нього матеріальні, трудові та фінансові ресурси.

Для формалізованого опису ЕПП виділяються дві сторони: майнове і фінансове становище. Майновий стан підприємства характеризується величиною, складом і станом активів. З урахуванням досягнутих за певний період часу фінансових результатів майновий стан, як і фінансовий, піддається зміні. Фінансове становище описується деякими активами та пасивами балансу, а також співвідношенням між ними.

Безумовно, в умовах вільного ринку ЕПП включає в себе майно, технологію, персонал, внутрішні, зовнішні господарські, наукові, юридичні та інші зв’язки, відносини, методи та способи ведення господарства. Сюди ж слід зарахувати форму власності (державну, приватну, комунальну) або форму володіння нею (орендна), які, будучи мобілізуючим початком виробництва, істотно впливають на результати діяльності підприємства.

Майновий потенціал підприємства взаємопов’язаний з виробничим потенціалом, який характеризує реальний обсяг випуску продукції при повному використанні ресурсів факторів виробництва.

Фінансові результати підприємства можуть бути забезпечені на основі кругообігу капіталу, який включає три стадії:

        в першій стадії за рахунок авансування капіталу для господарської діяльності здійснюється постачання виробничими факторами – засобами праці, предметами праці та робочою силою (формування частини майнового потенціалу підприємства);

        в другій стадії здійснюється виробничий процес на основі взаємодії виробничих факторів (виробниче застосування частини майнового потенціалу підприємства);

        на третій стадії здійснюється виробництво нової продукції, вартість якого більше собівартості на величину потенційної (можливої) прибутку (взаємодія майнового і фінансового потенціалів підприємства).

Реалізація нової продукції забезпечує надходження доходу (забезпечення фінансового результату та формування нового ЕПП).

Комплексна оцінка ефективності ЕПП в різний час в якості критерію включала максимізацію прибутку, забезпечення нормального рівня прибутку (зростання прибутковості власного капіталу), зростання вартості акціонерного капіталу.

Вимогам умов розвинених ринкових відносин в найбільшій мірі відповідає оцінка ефективності майнового комплексу на основі критерію максимізації вартості компанії. Поширеним методом оцінки ЕПП є метод розрахунку сучасної вартості чистого прибутку, які підлягають отриманню в майбутньому, тобто метод капіталізації доходу підприємства. У той же час вимогам сучасної концепції ефективного управління підприємством на основі максимізації його вартості відповідають застосування показників економічної доданої вартості (EVA) і акціонерної доданої вартості (SVA).

Для забезпечення ефективного рівня господарської діяльності підприємства необхідно прагнути до дотримання певного співвідношення темпів зростання доходу Тr, обороту Те, активів Та, і власного капіталу Тк, тобто Тr ≥ Те ≥ Та ≥ Тк. Різниця в темпах ТrТк необхідна для забезпечення необхідної суми на споживання, що створює мотивацію та дозволяє здійснювати реалізацію стратегії нарощування вартості компанії.

Одночасно з цим, необхідно відзначити, що рівень ділової активності підприємства може бути виражений широтою ринків збуту, конкурентоспроможністю готової продукції, кількісна оцінка яких вимагає розробки спеціальних методичних підходів.

Економічний потенціал є багатогранним, складним поняттям, яке найкращим чином підходить для оцінки діяльності підприємства. Він характеризується різними показниками, що визначають рівень забезпеченості підприємства тими чи іншими видами ресурсів та ступенем ефективності їх використання.

Категорія економічного потенціалу має складну структуру, при цьому його компоненти мають неоднорідний зв’язок між собою. Виділення видів ЕПП за ступенем використання дозволяє здійснити оцінку рівня його використання шляхом порівняння перспективного значення з фактичним, внаслідок чого сукупний потенціал підприємства складається з досягнутого та немобілізованого.

В цілому, пропонується визначити ЕПП як здатність підприємства досягати поставлених цілей на основі ефективного використання всіх наявних ресурсів в умовах взаємодії факторів внутрішнього та зовнішнього середовища, при чому ця здатність є інтегративною властивістю підприємства як складної системи.

 

Список використаних джерел:

1. Балацкий О. Ф. Экономический потенциал административных и производственных систем : моногр. / О. Ф. Балацкий. – Сумы : Университетская книга, 2006. – 972 с.

2. Бачевський Б. Є. Потенціал і розвиток підприємства / Б. Є. Бачевський, І. В. Заблодська, О. О. Решетняк. – К. : Центр учбової літератури, 2009. – 400 с.

3. Управління потенціалом підприємства : навч. посіб. / Должанський І. З., Загорна Т. О., Удалих О. О., Герасименко І. М., Ращупкіна В. М. – К. : Центр навчальної літератури, 2006. – 362 с.