К. е. н. Кошевий М. М.

Дніпропетровський національний університет імені Олеся Гончара (Україна)

Методичні основи визначення та оцінки

технічного рівня наукоємної продукції

підприємства В сучасних умовах

 

Сучасні економічні умови вимагають поглиблення інноваційного розвитку на всіх рівнях вітчизняної економіки, що супроводжується пошуком методичного забезпечення здійснення цих процесів. Це також стосується і наукоємної продукції вітчизняних підприємств, а саме визначення її технічного рівня.

В першу чергу необхідно відзначити, що наукоємна продукція – це продукція (послуги), що характеризується значними абсолютними та відносними витратами на їх дослідження та розробку та характеризується певною мірою наукового забезпечення та використання наукових розробок у виробничих процесах суб’єктів господарювання [1].

Оскільки створення наукоємної продукції базується на застосуванні прогресивних технологій, виникає необхідність належного визначення її технічного рівня. Варто відзначити, що технічний рівень продукції – це відносна характеристика, яка передбачає співставлення показників, що засвідчують технічну досконалість даної продукції в порівнянні зі значеннями еталонної [2].

Крім того, технічний рівень наукоємної продукції можна розглядати як характеристику попиту, термінів її розробки та оновлення. Тобто під технічним рівнем наукоємної продукції необхідно розуміти комплексний показник, що поєднує оцінку визначеної сукупності певних кількісних та якісних параметрів цієї продукції. Відповідно процес оцінки технічного рівня наукоємної продукції підприємства представляє собою певну послідовність операцій щодо оцінювання технічної досконалості даної продукції шляхом порівняння з еталонною (базовою) продукцією (рис. 1).

 

Рис. 1. Процес оцінки технічного рівня наукоємної продукції підприємства

 

Принципіальний підхід до оцінки технічного рівня наукоємної продукції підприємства базується на співставленні кількісних та якісних параметрів цієї продукції з показниками продукції світових аналогів та визначенні відповідного комплексного показника її технічного рівня, а відтак формування думки про її відповідність.

Визначення комплексного показника технічного рівня наукоємної продукції доцільно здійснити в такий спосіб:

,                                                      (1)

де Pi – відносний одиничний показник певного і-го параметру наукоємної продукції, який кількісно та якісно характеризує її властивості або стан;

Ki – коефіцієнт вагомості певного і-го параметру наукоємної продукції;

n – кількість параметрів наукоємної продукції, які кількісно та якісно характеризують її властивості або стан.

Необхідно відзначити, що розрахунок коефіцієнта вагомості Ki визначається на основі експертних оцінок, але при цього необхідно враховувати значимість кожного і-го параметру на величину корисного ефекту від наукоємної продукції підприємства.

Такий підхід до визначення та оцінки технічного рівня наукоємної продукції підприємства може бути покладений в основу формування єдиного реєстру наукоємної продукції (послуг), їх відповідної реєстрації та патентування.

 

Список використаних джерел:

1. Мельникова М. В. Про формування теоретично обґрунтованого визначення поняття наукоємних виробництв / М. В. Мельникова, М. М. Кошевий // Сучасна економічна теорія та пошук ефективних механізмів господарювання : збірник матеріалів Міжнародної науково-практичної конференції (м. Сімферополь, 16-17 березня 2012 р.). – Саки : ПП «Підприємство Фєнікс», 2012. – С. 98-100.

2. Іващенко О. В. Показники техніко-економічної ефективності машин / О. В. Іващенко // Вісник Житомирського державного технологічного університету. Серія: Економічні науки. – 2012. – № 3 (61). – С. 235–237.