Ковальчин К. В., к. е. н. Кошевий М. М.

Дніпропетровський національний університет імені Олеся Гончара (Україна)

технічне переозброєння підприємства як формА інвестиційної діяльності

 

Інвестиційна діяльність, яка пов’язана з оновленням основних засобів, здійснюється в різних формах. Серед цих форм створення та оновлення основних засобів поняття «технічне переозброєння» відрізняється найменшою певністю, «розмитістю». Тим часом в даний час необхідність модернізації та підвищення конкурентоспроможності вітчизняної економіки, її переходу від екстенсивно-сировинного до інтенсивно-індустріального шляху розвитку змушує звернути увагу саме на питання, пов’язані з технічним переозброєнням діючих виробництв, що є основним драйвером інтенсивного розвитку промисловості.

Поняття «технічне переозброєння» введено в практику інвестиційного процесу у другій половині 70-х років. Спочатку технічне переозброєння визначалося як зміна тільки активної частини основних засобів, що веде до підвищення технічного рівня та економічної ефективності їх використання» а також як повна реновація активної частини основних засобів. У подальшому з’явилось більш розгорнуте та глибоке його визначення.

У сучасних умовах, коли конкурентоспроможність підприємств вимагає кардинальних змін, ці фактори знову привернули увагу до технічного переозброєння діючих виробництв і до проблеми його визначення, регулювання та впровадження.

Практика засвідчує, що метод оновлення виробничих фондів шляхом технічного переозброєння діючих виробництв, не враховуючи форму власності та структуру економічної системи, має перевагами, які мають істотне значення з точки зору конкурентоспроможності підприємств в умовах ринкової економіки:

      в порівнянні з новим будівництвом і реконструкцією технічне переозброєння виробництва вимагає менших витрат за рахунок скорочення вартості будівельно-монтажних робіт і витрат на проектування, забезпечує менші терміни реалізації інвестиційних проектів при збільшенні обсягів випуску продукції та поліпшення її якісних характеристик;

      через менший обсягу витрат і робіт проекти технічного переозброєння можуть повністю або частково фінансуватися за рахунок накопичених коштів підприємств, що усуває або зменшує проблему залучення коштів інвесторів або позикових коштів

      здійснення проектів технічного переозброєння скорочує терміни відновлення основних засобів, зокрема за рахунок зменшення обсягів необхідної проектно-кошторисної документації з огляду на оптимальне використання існуючих основних засобів і спрощення процедур погодження документації; завдяки цьому зменшуються терміни окупності інвестицій в оновлення фондів, а в разі використання для інвестицій позикового фінансування – зменшується боргове навантаження на підприємство.

В сучасних умовах основним завданням проектів технічного переозброєння є зниження витрат виробництва і відповідно збільшення його рентабельності, поряд з підвищенням конкурентоспроможності на ринку. У зв’язку з цим виділяються два типи технічного переозброєння діючих виробництв:

      перепрофілювання виробництва (освоєння випуску нових видів продукції, нових модифікацій продуктів);

      зміна виробничих потужностей і обсягів виробництва продукції відповідно до змін попиту на неї при збереженні або підвищенні рівня рентабельності виробництва, підвищення якості продукції та зниження енергоємності виробництва.

Залежно від специфіки завдань, що вирішуються за допомогою конкретного проекту технічного переозброєння, використовуються різні методичні засади реалізації технічного переозброєння виробництва: предметний, технологічний або принцип інтеграції технологічних і інформаційних потоків [2].

В рамках кожного з принципів можливі різні підходи до організації технічного переозброєння:

      оптимальний (що забезпечує оптимальне поєднання «ціна-продуктивність»);

      наслідувальний (відтворення виробничих методів і технологій фірм конкурентів);

      спрощений (з використанням максимально спрощеного обладнання);

      терміновий (виробничі методи і нове обладнання підбираються виходячи з міркувань максимально швидкого їх освоєння);

      консервативний (відтворення існуючої технологічної схеми з поліпшеними характеристиками).

В цілому, ефект від здійснення технічного переозброєння визначається вирішення великої кількості проблем підприємств.

 

Список використаних джерел:

1. Больботенко І. В. Організація заходів технічного переозброєння виробництва в сучасних умовах [Електронний ресурс] / І. В. Больботенко. – Режим доступу : http://khg.kname.edu.ua/index.php/khg/article/view/3855/3834

2. Дмитрук О. Я. Технічне оновлення як складова розширеного відтворення підприємств машинобудівного комплексу в умовах інтеграції [Електронний ресурс] / О. Я. Дмитрук // Вісник Хмельницького національного університету. – 2010. – № 2, Т. 1. – С. 97–100.