Крат С. В., к. держ. упр. Величко Л. А.

Дніпропетровський національний університет імені Олеся Гончара (Україна)

МЕТОДИЧНІ АСПЕКТИ ОЦІНКИ РЕЗУЛЬТАТИВНОСТІ ДІЯЛЬНОСТІ ПІДПРИЄМСТВА

 

Для ефективної економічно-господарчої діяльності підприємствам потрібні  інвестування коштів, які можуть бути різними по своїй природі.

Теоретичні та методологічні основи результативності діяльності підприємства досліджували такі західні та вітчизняні вчені як О. Бланк, В. П. Савчук, С. І. Прилипко, Є. Г. Величко, А. Г. Завгородня, Г. Л. Вознюк та інші.

Інвестиції підвищують конкурентоспроможність підприємства та є впливовим фактором  успішної діяльності. Для того, щоб мати інвестиційні ресурси підприємство повинно бути цікавим для інвестора та відповідати ряду характеристик. По-перше, максимально збільшити інвестиційну привабливість. Для створення умов інвестування об’єкту, потрібна  реалізація тих заходів, які впливають на покращення фінансового стану підприємства.

Бланк О.І. під результативністю діяльності підприємства  бачить інтегральну характеристику деяких підприємств, об'єктів, ефективність використання активів та їх ліквідності, стан платоспроможності та фінансової стійкості [2]. Таку думку мають С. Лоза, В.Л. Іванов.

Вірна політика управління інвестиційною діяльністю має стати таким чинником, що допоможе підвищити економічні, соціальні, інноваційні показники діяльності підприємства, мінімізувати негативний вплив на підприємство.

На нашу думку, на результативність діяльності підприємства впливає чотири чинники [4]:

– менеджмент;

– форма власності;

– загальні економічні показники;

– потенціал акцій.

Оцінка  результативності здійснюється у два етапи:

Перший: розрахунок інтегрального показника на підставі  бухгалтерської звітності. Щоб розрахувати показник привабливості підприємства використовують метод розрахунку інтегрального показника. Така оцінка допомагає комплексно поєднати  багато різних показників. Це робить більш простішою  процедуру оцінки  інвестиційної пропозиції.

Другий : зміна інтегрального показника з врахуванням впливу результатів фінансово-господарської діяльності.

Аналіз наведених методик проводиться з використанням   фінансової звітності. Більш за все інвесторів цікавлять рівень задоволення фінансових,  організаційних та інших своїх вимог при прийнятті рішення щодо вливання  коштів, інвестору необхідно проаналізувати різні фактори, що впливають на діяльність підприємства [1].

На даному етапі оцінки на інвестиційну привабливість діють чинники:

1) інвестиційна привабливість на  підсистемах національної економіки;

2)  зовнішні ризики;

3)  внутрішні ризики.

Якщо для інвестора вагомими є мінімальні суми вкладень та максимум доходу, то для підприємства потрібна реконструкція та модернізація підприємства. Тому інвесторам доцільно інвестувати у короткострокові та середньострокові інвестиції, тоді як підприємствам потрібні довгострокові проекти, постійні капітальні вливання у виробництво. Для інвестора найбільш вагомою є економічна доцільність, тоді як для підприємств мають значення й соціальні зміни на підприємстві: підвищення рівня фонду оплати праці та матеріальне заохочення працівників, соціальний пакет та інше.

На нашу думку, оцінка результативних показників діяльності підприємства є першим, що потрібно зробити інвестору перед прийняттям  рішення про інвестицію. Для оцінки об'єкту та його привабливості підприємство повинно надати свою фінансову звітність. Підприємство зацікавлене у покращенні фінансових показників, підвищенні конкурентоспроможності своїх товарів,  захопленні нових ринків.

 

Список використаних джерел:

1. Басюк Т.  Методичні підходи до оцінювання інвестиційної привабливості підприємств  / Т. Басюк // Зб.  наук.  праць  ЧДГУ. – 2009. – Том 2. – С. 98–103.

2. Бланк И. А. Основы инвестиционного менеджмента / И. А. Бланк. – К. : Эльга-Н, Ника-Центр. – 2001. – Т. 1. – 536 с.

3. Інвестиційний менеджмент: теорія і практика / Мурашко М. І., Бутко М. П., Акименко О. Ю. та ін. – Ніжин : Аспект-Поліграф, 2009. – 451 с.