Полохач Т. C., Курінна І. Г.

Дніпропетровський національний університет імені Олеся Гончара (Україна)

ПІДВИЩЕННЯ ЕФЕКТИВНОСТІ ІННОВАЦІЙНОЇ ДІЯЛЬНОСТІ
ЯК УМОВА СТАЛОГО РОЗВИТКУ

 

 Розвиток інновацій як комплекс локалізованих у часі й просторі конкретних  заходів, орієнтованих на досягнення якісно і кількісно оцінених показників, визначено однією зі складових в рамках реалізації  Стратегії  розвитку «Україна – 2020». Але визначення важливості цього аспекту розвитку економіки країни далеко не завжди знаходить продовження у послідовному проведенні роботи у цьому напрямку.

За оцінками фахівців стан інноваційної діяльності в Україні не можливо оцінити задовільним. При наявності  потужного наукового потенціалу та багаторічний досвід виготовлення технологічно складної продукції, країна з кожним роком втрачає свої позиції на ринках високотехнологічних товарів. «Ідею економіки, заснованої на знаннях, рушійною силою якої є інновації, значною мірою було дискредитовано в українському суспільстві через неефективні й непослідовні дії та анонсування заходів, які так і не було втілено в життя» [1].

Вважаючи на наявність в Україні цілого ряду  програм щодо розвитку науки та інновацій, підвищення ефективності інноваційної діяльності, і на періодичне освітлення проблем інноваційної та науково-технічної діяльності на парламентському рівні, прийняті рекомендації здебільшого не реалізуються, фінансові, кредитні, податкові, митні та інші важелі забезпечення розвитку інноваційної діяльності не працюють. Це і є основною причиною гальмування процесу упровадження результатів досліджень з наукових установ та вищих навчальних закладів до промисловості. В Україні практично немає поширених  як у розвинених країнах механізмів підтримки трансферу результатів досліджень.

Як результат, Україна у 2016 р. стала 56-та зі 128 країн за інноваційним індексом (Global Innovation Index, GII) –  дослідження інноваційного клімату країн, яке проводить з 2007 року школа бізнесу INSEAD, і  Світовий організації інтелектуальної власності та Корнельського університету. «Глобальний інноваційний індекс складається  з двох підгруп, які охоплюють  такі елементи дослідження: інститути (місце України в рейтингу 2016 р. за складовою – 101), людський капітал і дослідження (40), інфраструктура (99), ринковий досвід (75), бізнесовий досвід (73), отриманні знання та технології (33), результати творчої діяльності (58)» [2].

Першою  фігурою  інновацій є людина. Інноваційні інститути і держава створюють умови для ефективної інноваційної діяльності та реалізації її результатів, а ринок забезпечує суспільний відбір і комерціа­лізацію інновацій, як умову соціального та економічного розвит­ку. В той же час, при наявності науково-творчого  людського ресурсу, вагомих розробок у галузі нових знань та технологій, про що свідчать відповідні рейтинги, натепер в нашій країні практично відсутні можливості їх повноцінного використання (інфраструктура, досвід, державне забезпечення).

В число проблем, що впливають на взаємодію науки з виробництвом та є причиною недостатнього інноваційного рейтингу слід  включити проблеми у науковій сфері пов’язані із: проблемами  впровадження результатів наукових досліджень на національному та глобальному рівнях; неефективністю інфра­структури підтримки інновацій, трансферу і комерціалізації технологій; недостатнім фінансуванням прикладних досліджень, їх координації та впровад­ження; відсутністю у дослідників необхідних компетенції для успішного просування інноваційних розробок на внутрішній і міжнародний ринки.

Інноваційний  розвиток  повинен бути системним і охоплювати всі сфери, в тому числі й систему управління територіальним розвитком, основним елементом якої є інноваційні програми, а також управління інноваційним розвитком окремих організацій.

Для запуску механізмів  впровадження інновацій потрібна певна концентрація інтелектуальних, матеріальних і фінансових ресурсів, їх  часова і просторова комбінація. А для отримання високої ефективності інноваційної діяльності потрібен спеціальний організаційно-економічний механізм, що представляє собою сукупність теоретичних та положень нормативно-правового забезпечення, набір методів дослідження, моделей показників та критеріїв для розробки, оцінки і реалізації плану організаційних заходів з покращення стану інноваційної діяльності та підви­щення її ефективності. «Якість самого організаційно-економічного механізму та його дії в кінцевому рахунку визначає стан та рівень ефективності інноваційної діяльності організації, успішність її інноваційного розвитку» [1].

Забезпечення інноваційного розвитку України можливе шляхом єднання взаємодії науки та виробництва, вирішення проблем, які існують у науковій, виробничій, освітній, фінансовій сферах та сфері державного регулювання наукової та інноваційної діяльності, розвитку інноваційного підприємництва.

 

Список використаних джерел:

1. Левковець О. М. Інноваційна безпека України: проблеми забезпечення в глобалізованому світі [Електронний ресурс] / О. М. Левковець. – Режим доступу : http://www.rusnauka.com/31_PRNT_2010/Economics/73679.doc.htm.

2. Позиція України в рейтингу країн світу за індексом глобальної конкурентоспроможності у 2015–2016 рр. [Електронний ресурс]. – Режим доступу : http://edclub.com.ua/analityka/pozyciya-ukrayiny-v-reytyngu-krayin-svitu-za-indeksom-globalnoyi-konkurentospromozhnosti-0

3. Україна у глобальних рейтингах [Електронний ресурс]. – Режим доступу : http://www.pravda.com.ua/cdn/graphics/rating

4. Гринько Т. В. Роль інноваційного потенціалу підприємств у забезпеченні їхньої інноваційної активності / Т. В. Гринько // Управління розвитком підприємства в інтеграційних умовах : колект. моногр. ; за заг. ред. Т.В. Гринько. – Дніпропетровськ : Біла К. О., 2014. – С. 199–217.