Рожкова М., Курінна І. Г.

Дніпропетровський національний університет імені Олеся Гончара (Україна)

УМОВИ ФОРМУВАННЯ ІНТЕЛЕКТУАЛЬНОГО ПОТЕНЦІАЛУ РЕГІОНУ

 

В умовах децентралізації в Україні особливий інтерес до вивчення територіального розвитку, до проблеми відтворення, оцінки і реалізації потенціалу кожної територіальної громади, активного залучення в господарський обіг їх ресурсів обумовлений тим, що багато тенденцій економічного і суспільного розвитку зароджуються саме в регіонах.

Інтелектуальний потенціал притаманний економічним суб'єктам різного рівня. Відповідно, можна говорити про індивідуальний інтелектуальний потенціал, про інтелектуальний потенціал соціально об'єднаних груп осіб (верств суспільства) [2], а також про інтелектуальний потенціал регіону. Регіон повинен мати достатню сукупність інтелектуальних ресурсів і можливостей їх реалізації для того, щоб позитивно сприймати, адаптувати, використовувати і вдосконалювати у своїй господарській діяльності техніко-технологічні новації, продукцію виробничого і споживчого призначення. Сукупність таких можливостей багато в чому визначається розумової здатністю, вміннями, навичками, кваліфікацією жителів регіону. Статєво-віковий і професійно-кваліфікаційний склад населення визначає сукупний інтелектуальний потенціал населення даної території. У зв'язку з цим виникає нагальна необхідність розробки інструментів оцінки, моніторингу та управління структурним складом населення відповідно до прогнозованого розвитку території.

У науковій літературі поняття «територія» використовується при розгляді питань розвитку регіону, району або територіального утворення. Кожна з територій має визначену сукупність можливостей реалізації наявних ресурсів у господарській діяльності економічних суб'єктів. Ступінь реалізації потенціалу території залежить від матеріальних і соціальних умов, від виробничих відносин, що склалися на даній території [1].

Інтелектуальний потенціал населення формується з інтелектуальних потенціалів індивідів, оскільки «існувати, проявлятися і відтворюватися поза і крім окремих індивідів інтелектуальний потенціал не може» [2]. Індивіди проживають на певній території, що має свої характеристики, в тому числі специфічні, що впливає на формування і розвиток інтелектуального потенціалу регіону. Оцінка формування і розвитку інтелектуального потенціалу територіальної громади має визначити і систематизацію умов і факторів, що впливають на його зміст. Необхідність такого аналізу пов'язана з прогнозуванням подальшого розвитку інтелектуального потенціалу територіальної громади, впливом на його якісний зміст.

В якості умов формування інтелектуального потенціалу регіону – причин його виникнення як фактора економічного розвитку і об'єкта державного регулювання можна виділити: тип господарського механізму; структуру виробничих відносин, яка визначає розвиненість системи освіти, сфери наукової діяльності, інформаційно-комунікаційної інфраструктури та ринку інформаційно-комунікаційних технологій; посилення значення знань, освіти, кваліфікації, їх індивідуалізація.

Факторами, що сприяють розвитку інтелектуального потенціалу регіону, є наявність розвиненого інституту законодавчої влади і правозастосування, формування нормативно-правової бази; формування державних програм і керуючих структур, діяльність яких націлена на поліпшення якості інтелектуального потенціалу регіону;  фінансування державою державної освітньої системи і процесів поширення і впровадження інформаційно-комунікаційних технологій; платоспроможний попит з боку бізнесу і домогосподарств на послуги наукової сфери, системи освіти і на товари і послуги сфери інформаційно-комунікаційних технологій; політика оподаткування, націлена на стимулювання становлення та розвитку сфер господарювання, завдяки яким формується інтелектуальний потенціал територіальної громади; територіальна віддаленість населених пунктів від великих промислових, наукових, освітніх та культурних центрів; наявність тих чи інших природних умов, що обумовлюють вид виробництва і, отже, рівень доходів економічних суб'єктів; демографічні процеси, які впливають на віковий склад наукового персоналу, склад студентів, а в кінцевому підсумку, і на рівень освіченості населення; значимість (статус), яку суспільство надає науці, освіті, особливо вищій; стан і розвиток засобів зв'язку та інформаційного обміну, оскільки вони сприяють збільшенню можливостей діяльності наукового і освітнього секторів.

Зміст системи формування інтелектуального потенціалу регіону визначається параметрами, які випливають із сутності інтелектуального потенціалу регіону і факторів, що впливають на його розвиток.

 

Список використаних джерел:

1.    Бобровська О. Сталий розвиток регіонів України: проблеми і шляхи їх розв'язання / О. Бобровська // Публічне управління: теорія та практика : електронний зб. наук. праць. – 2016. – № 1 (15). – Режим доступу : http://www.dridu.dp.ua/zbirnik/2016-01(15)/15.pdf

2.    Липовська Н. А. Інтелектуальний потенціал суспільства : сутність та динаміка / Н. А. Липовська : автореф. дис. ... к. с. н. 22.00.03. – Х. : ХНУ ім. Каразіна, 1996. – 16 с.