К. е. н. Самойленко А. О., Лисиця Я. М.

Дніпропетровський національний університет імені Олеся Гончара (Україна)

МОДЕРНІЗАЦІЯ ТА РОЗВИТОК ЕКОНОМІКИ ЗА ДОПОМОГОЮ ПІДВИЩЕННЯ ІНВЕСТИЦІЙНОГО ПОТЕНЦІАЛУ ПІДПРИЄМСТВ

 

Однією з найважливіших проблем економіки України є відсутність інвестицій на модернізацію підприємств, інноваційний розвиток реального сектора економіки. Звідси, низький рівень оновлення основних фондів і істотне зменшення конкурентних можливостей підприємств на ринку, занепад виробництва. Слід зазначити, що, володіючи інвестиційним потенціалом, підприємства повинні самостійно віднайти джерела інвестування, раціонально ними управляти, домагаючись ефективного їх використання. У зв'язку з чим, перед підприємством виникає завдання оцінити свій інвестиційний потенціал, знайти партнерів, і за рахунок інвестицій модернізувати реальний сектор економіки. Цю задачу неможливо вирішити без розуміння факторів, які впливають на інвестиційний потенціал і його модернізацію.

Інвестиційний потенціал підприємства є втіленням існуючих принципів і факторів інвестиційної політики, що характеризує динаміку і характер інвестиційної діяльності [1]. Тому, при аналізі інвестиційного потенціалу підприємства необхідно сформувати стратегію його подальшого використання і вміти передбачити можливі результати (підвищення ринкової вартості, отримання додаткового прибутку та нових знань, модернізацію підприємства тощо).

Для об’єктивного визначення поняття інвестиційний потенціал важливим є облік наявності у підприємства знань (інтелектуальний капітал), втілених в інвестиційному проекті та можливість залучення додаткових інвестиційних ресурсів. Це поняття опирається на наявні знання, організаційний інтелект, який являє собою здатність підприємства пристосувати людський і виробничий потенціали для виробництва та направляти на розвиток інтелектуального капіталу. Здатність продукувати інтелектуальний капітал реалізується у рості ринкової вартості підприємства, а наявність знань в інвестиційних проектах. Ці чинники обумовлюють нагромадження інвестиційних ресурсів, створюючи умову для визначення інвестиційних потреб, які надалі можуть бути втілені у продуману інвестиційну програму підприємства,як частину загальної стратегії розвитку.

Інвестиційний потенціал підприємства являє собою можливість організації інвестувати у власний розвиток, придбаючи активи і створюючи цим додатковий потік фінансів. У зв'язку з чим, важливою є наявність у підприємства інструментів і механізмів, що зможуть перетворити ріст його вартості в грошовий капітал, тобто прибуток [2].Так, інвестиційні можливості організації представляють собою не тільки здатність відтворити потужність виробництва, а й можливість залучення інвестицій для подальшої модернізації підприємства. В даний момент, недорозвиненість інститутів ризикового фінансування в Україні значно гальмує інвестиційну підтримку, не даючи можливості організації за короткий проміжок часу досягти стабільних темпів розвитку і не пропонує ефективних та дієвих механізмів з боку банківського сектора.

Вищевказане дозволяє визначити, що інвестиційний потенціал організації можна розділити на сім взаємопов’язаних складових, а саме: ресурсно-сировинний потенціал;інноваційний потенціал; виробничий потенціал; інфраструктурний потенціал;людський потенціал; інституційний потенціал; фінансовий потенціал. Взаємозв’язок  вищеперерахованих складових формує інвестиційну привабливість підприємства, характеризує його інвестиційні можливості, а також потребу як в капітальних, так і в фінансових інвестиціях.

Потенціал фінансових інвестицій визначається величиною вже інвестованих фінансових ресурсів або тих, що можуть бути інвестовані підприємством в майбутньому.

Наведене розуміння інвестиційного потенціалу підприємства можна інтерпретувати співвідношенням:

,                               (1)

Де MV– ринкова вартість;

K –знання (інтелектуальний капітал);

BV –балансова вартість;

IC – інвестиційний капітал;

EBITдоподатковий операційний прибуток;

Tax – податки [3].

Погляд на інвестиційний потенціал підприємства вимагає проведення оцінки інвестиційної діяльності, створення сучасної системи моніторингу, яка б аналізувала економічний результат від інвестицій, як на макрорівні, так і на рівні підприємства. Підприємства, які заявляють про свої інвестиційні можливості мають удосконалювати ресурсно-сировинну базу, систему збуту і мережу руху товарів, модернізувати виробничу базу, пристосовуючи їх до змін в ринковому середовищі. При цьому, має накопичуватися «інтелектуальний капітал» та налаштовуватися відносини з економічними контрагентами, створюючи тим самим імідж компанії на ринковому середовищі. На цій основі розвиватимуться адаптаційні можливості підприємств до змін зовнішнього середовища та ринку. А це допоможе реалізувати нові ринкові можливості, зайняти сфери діяльності, які раніше для підприємства були недоступними. Для успішного розвитку підприємства процес нагромадження та використання інвестиційного потенціалу має бути безперервним шляхом постійного реінвестування в нові та перспективні проекти.

 

Список використаних джерел:

1.      Боярко І. М. Інвестиційний аналіз : навч. посіб. / І. М. Боярко, Л. Л. Гриценко. – К. : Центр учбової літератури, 2011. – 400 с.

2.      Борщ А. М. Інвестування: теорія і практика : навч. посіб. / А. М. Борщ, С. В. Герасимова. – К. : Знання, 2012. – 685 с.

3.      Глущенко А. С. Фінанси : навч. посіб.  / А. С. Глущенко. – Львів : «Магнолія 2006», 2014. – 440 с.