Смирнова Т. А., Кузьмина К. П.

Дніпропетровський національний університет імені Олеся Гончара (Україна)

РОЗВИТОК ВЕНЧУРНОГО БІЗНЕСУ У СФЕРІ ІНФОРМАЦІЙНИХ ТЕХНОЛОГІЙ

 

Венчурний бізнес – сфера підприємницької діяльності, «пов’язана з реалізацією ризикових проектів, ризикових інвестицій головним чином у сфері науково-технічних новацій. Фінансування беруть на себе банки, інвестиційні компанії, спеціалізовані венчурні фірми або юридично самостійні організації, зазвичай у формі товариств з обмеженою відповідальністю. Цей вид бізнесу пов’язаний з великим ризиком, тому його часто називають ризиковим» [1].

Венчурні інвестиції є початком розвитку для багатьох нововведень та інноваційної діяльності у світі. Завдяки сприянню венчурних інвесторів людство маємо такі цінні науково-технічні розробки, як мікропроцесор, персональний комп’ютер,  та генна інженерія.

Найбільших масштабів венчурний бізнес набув у Сполучених Штатах Америки, але це і не дивно, бо саме у цій країні він зародився, і саме тут найбільша концентрація інноваційних ідей в які інвестори готові вкласти гроші, іншими словами у США найсприятливіший клімат для цього виду бізнесу. Ринок венчурних капіталів Америки перебільшує європейський та японський ринки. Але не дивлячись на це, Європа також набирає значних обертів у даній сфері. У багатьох європейських країнах цей бізнес є розвинутим, через те що виділяються державні кошти у дану сферу, надаються державні гарантії та впроваджується  менше оподаткування для підприємств, які займаються розробкою нововведень.

За даними Євростату лідируючі позиції відповідно з обсягом венчурних капітальних інвестицій  займають такі країни, як Об’єднане Королівство, Франція та Німеччина, сума венчурних капіталовкладень яких склали у 2015 році відповідно 20521 млн євро, 9451 млн євро та 5996 млн євро  (рис. 1). З великим відривом, більше ніж 4000 млн євро, розташовуються: Швеція, Нідерланди, Норвегія, Данія, Італія та Іспанія.

 

Рис. 1. Венчурні капітальні інвестиції у країнах Європи у 2015 році [2]

 

Для України зараз вкрай важливо врешті-решт знайти свою нішу у світовому просторі. Одним із засобів досягнення такої мети, може стати розвиток венчурного підприємництва, наприклад у сфері ІТ, на теренах України. Венчурні інвестори в розвинених країнах є найбільшим джерелом позабюджетного фінансування наукових досліджень, прикладних розробок і інноваційної діяльності. Саме завдяки венчурному інвестуванню такі компанії як DEC, Apple, Compaq, Sun Microsystems, Microsoft, Lotus, Intel змогли стати всесвітніми лідерами індустрії комп’ютерних розробок.

Ризикова діяльність показує, що серед усіх венчурних проектів, саме сфера ІТ займає лідируючу позицію. На це вказує те, що для розвитку ІТ-проекту потрібна невелика сума грошей, як зазначають фахівці це 10 тис. дол., а також такі проекти у майбутньому забезпечують інвесторам чималу прибутковість. Навіть найамбіційніший стартап у сфері ІТ можливо розвинути, вклавши до 100 тис. дол., – стверджують експерти. Говорячи про переваги ІТ над реальним сектором економіки, варто зауважити, що початкові вкладення у ІТ-розробки складають від 10 тис. дол., а у секторі економіки ця сума сягає   0,5–1 млн дол. [3]. Важливим показником є також прибуток інвестора від вкладення грошей, при інвестуванні у інформаційні технології розмір прибутку може перетягувати за 100%, що неможливо у реальному секторі економіки. Ще однією перевагою для вкладання грошей у інформаційні технології є проникнення Інтернету вже майже в усі сфери життя людства.

Майже половина інвестицій в стартапи – це інвестиції саме в сферу ІТ. У даній сфері дуже багато ідей, а якісні – майже кожна двадцята. Найбільш популярними є мобільні додатки, а саме ігрові додатки, ресторанний сектор (доставка, онлайн-замовлення та ін.), фінансовий та сектор B2B. Цей напрям найбільш цікавий, бо завдяки інформаційним технологіям з’явилася електронна комерція, і як наслідок легше встановити взаємозв’язок між компаніями в електронному середовищі; завдяки віртуальним майданчикам підприємства, що працюють у сфері В2В можуть обмінюватися інформацію, знаходити нових партнерів, постачальників, а також проводити торгові операції.

Венчурний бізнес досить нещодавно з’явився в Україні, він тільки починає розвиватися і рости. Тому вже сьогодні важливо мати інформативну нормативно-правову базу, ввести ряд економічних реформ, вчитися та переймати досвід у колег зі Сполучених Штатів та Європи. Звичайно важливим фактором для капіталовкладень, а особливо для венчурного бізнесу  є сприятливий інвестиційний клімат у країні. Для його досягнення необхідно вирішити внутрішньодержавні конфлікти, викорінити корупцію, спростити законодавчі процедури.

 

Список використаних джерел:

1.      Економіка та організація інформаційного бізнесу : навч. посіб. К. : КНЕУ, 2002. – 667 с.

2.      Євростат [Електронний ресурс]. – Режим доступу : http://appsso.eurostat.ec.europa.eu/nui/submitViewTableAction.do

3.      Інтернет-видання iPress.ua  [Електронний ресурс]. – Режим доступу : http://ipress.ua/articles/startap_8052.html