Валіков В. П.

Дніпропетровський університет імені Альфреда Нобеля (Україна)

Інноваційнна діяльність − головний фактор економічного розвитку підприємства

 

В Україні, в умовах ринково-конкурентної економіки розвиток підприємства визначається інноваційними можливостями, тому для отримання стратегічних переваг підприємству потрібно провадити  інноваційну діяльність, спрямовану на пошук і впровадження інновацій для  розширення асортименту й забезпечення високої якості продукції, удосконалення технологій і організації виробництва.

Цілями інноваційного розвитку промислового підприємства є:

-     вдосконалення внутрішньофірмових економічних відносин;

-     підвищення «ефективності використання всіх видів ресурсів;

-     підвищення якості та забезпечення конкурентоспроможності продукції;

-     науково-технічний і організаційний розвиток виробництва» [1].

Впровадження нововведень може призвести до економічного, науково-технічного, соціального,  екологічного ефекту.

Ефективність інноваційного розвитку підприємства визначається виходячи зі співвідношення ефекту і витрат, що його забезпечують. «З огляду на той факт, що в Україні недостатньо сильна сировинна і енергетична база, витрати на вдосконалення технології та організації виробництва впливають на нормативи трудомісткості, витрати матеріалів і продуктивності обладнання, що, в кінцевому підсумку, відбивається на собівартості продукції» [3].

Розвиток інноваційної діяльності передбачає створення фінансування, тому що тільки в цьому випадку можуть бути створені необхідні умови для накопичення і маневру фінансовими засобами, можливість їх концентрації на самих важливих напрямках інноваційної політики підприємства.      Основними завданнями активізації інноваційної діяльності є:

-     розробка і реалізація змін нормативної бази;

-     визначення пріоритетних напрямків розвитку в сфері новітніх технологій;

-     створення механізмів концентрації зусиль держави і приватного бізнесу на розвиток обраних напрямків;

-     розробка інструментів проведення і стимулювання, валютної системи критеріїв, механізмів і робіт на всіх стадіях реалізації обраних пріоритетних напрямках.

Вдосконалення інноваційної діяльності підприємства необхідно здійснювати поетапно (рис. 1).

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 


Рис. 1. Етапи вдосконалення інноваційної діяльності підприємства

 

Напрями інноваційної діяльності це такі інноваційні проекти, які спрямовані на розробку і на освоєння нових видів продукції і технологічних напрямів. При розглядані та прийняті цих проектів необхідно розрахувати майбутній розмір прибутку по кожному напрямку діяльності та вибрати той напрям, який забезпечить найкращі показники.

Виявлення фактичного стану на підприємстві для забезпечення прибутковості служить основою для подальших інноваційних перетворень. «Від рівня інноваційної активності, масштабу і характеру застосування технологічних інновацій за всіма напрямком діяльності, залежить ефективність діяльності підприємства, можливість досягнення стійкого стану в сучасних умовах» [1].

Таким чином, інноваційний шлях, який обрало підприємство, змушує його вдосконалити свою продуктивну базу, систему матеріально-технічного забезпечення, оптимізувати структуру збуту продукції, адаптуючи їх до змін. При цьому необхідно перебудувати організаційні структури управління, розширити знання працівників та керівників, налагодити систему взаємодії з економічними партнерами, створити і зміцнити імідж підприємства.

 

Список використаних джерел:

1.    Ганущак Л. М. Сутність інноваційного потенціалу та його роль у розвитку підприємства / Л. М. Ганущак, Л. М. Єфіменко // Формування ринкових відносин в Україні. – 2010. – № 7–8. – С. 74–78.

2.    Тарасюк Г. М. Планування діяльності підприємства / Г. М. Тарасюк // Науковий практикум. – 2009.

3.    Кавурко Т. В. Оцінювання інноваційного потенціалу підприємства / Т. В. Кавурко // Держава та регіони. Серія: Економіка і підприємство. – 2009. – № 6. – С. 101–105.