Чабан А. В.

Дніпропетровський  національний  університет імені Олеся Гончара (Україна)

ШЛЯХИ ПІДВИЩЕННЯ КОНКУРЕНТОСПРОМОЖНОСТІ ПРОМИСЛОВИХ ПІДПРИЄМСТВ В РИНКОВІЙ ЕКОНОМІЦІ

 

В ринковій економіці конкурентоспроможність займає одне з головних місць в економічному розвитку країни, адже для будь-якого підприємства головною передумовою для досягнення необхідного рівня прибутковості є забезпечення конкурентоздатності товарів та послуг, що виробляються.

Наявність конкурента на ринку призводе до боротьби між продавцями за право на більш повне задоволення потреб покупця, щоб зробити його своїм постійним клієнтом. Це змагання  відроджує ринок та робить підприємство і постачальників ресурсів належним чином задовольняти побажання споживачів. При вході в певну галузь нових фірм таке змагання дасть змогу розширити виробництво і знизити ціни на продукцію до рівня, відповідного вартості виробництва, а також це поштовх для фірми щоб перейти на найбільш ефективні способи виробництва. Сучасна теорія конкуренції має цілий ряд концепцій, методів, моделей та інструментів для оцінки підвищення конкурентоспроможності підприємств [2].

Проте, в практиці промислових підприємств України лише невелика частина теоретичних розробок знаходять застосування. Це пов'язано з їх невідповідністю специфіці конкурентного середовища і відсутність навичок окремих менеджерів. Розробка механізмів та інструментів для підвищення конкурентоспроможності промисловості, з урахуванням особливостей сучасної бізнес-середовищі глобалізації економіки та посилення міжнародної конкуренції, буде  сприяти розвитку таких економічних категорій, як конкурентного потенціалу.

Конкурентний потенціал сучасного підприємства відображає наявність його здатності формувати довгострокові конкурентні переваги. Конкурентний потенціал, з одного боку, забезпечує ефективне здійснення конкурентної стратегії, сприяє збереженню або збільшенню частки на ринку і, таким чином, забезпечує конкурентоспроможність компанії, а з іншого – створює умови для розвитку і вдосконалення конкурентної позиції компанії і впливають на стійку конкурентну перевагу. Стійка конкурентна перевага підприємства передбачає  наявність стратегічної перспективи: створення стійких і стабільних довгострокових  відносин з постачальниками ресурсів та ресурсні конкурентні переваги, що засновані на особливостях і можливостях компанії по залученню їх на більш вигідних умовах. Продуктові конкурентні переваги оцінюються при виході на ринок продукту. Наявність стабільної, унікальні характеристики продукту дозволяє компанії оптимізувати співвідношення: ціна/якість – витрати. Управління конкурентною перевагою виражається в наявності унікальних характеристик керівництва компанії, визначає ефективність системи управління і є домінуючим в забезпеченні загальної конкурентоспроможності підприємства [1].

Є кілька способів підвищення конкурентоспроможності підприємства:

– послідовне використання інновацій;

                        продаж товарів у тих сегментах ринку, де найвищі вимоги до якості і послуг використовують тільки високоякісну сировину;

                        безперервне навчання та підвищення кваліфікації робітників;

                        удосконалення матеріальної зацікавленості працівників і поліпшення умов праці;

                        проведення маркетингових досліджень задля визначення потреб клієнтів;

                        аналіз конкурентів, для визначення своїх сильних і слабких сторін;

                        застосування найбільш ефективних рекламних заходів;

                        підтримка зв'язку з науково-дослідними організаціями та інвестування в наукові дослідження, спрямовані на підвищення якості продукції, що випускається.

                        зареєструвати свій товарний знак і використання запатентованих фірмових продуктів.

Використовуючи такі способи, компанія зможе підвищити як конкурентоспроможність так і зміцнити свою фінансову стабільність [3].

Під конкурентоспроможністю підприємства розуміють реальну і потенційну здатність фірми розробити, виготовити, продати і підтримувати конкурентоспроможну продукцію в певних сегментах ринку, тобто продукти, перевершують за якістю цінових параметрів аналогів і користуються підвищеним попитом пріоритет від споживачів. Висока конкурентоспроможність підприємств обумовлена ​​наявністю наступних трьох критеріїв:

1. Покупці задоволені і в майбутньому готові купувати продукцію цієї компанії знову (повернення клієнтів);

2. Компанія, акціонери, партнери не мають претензій до компанії;

3. Робочі пишаються своєю участю в діяльності фірми, і аутсайдери вважають за честь працювати в цій компанії [1].

У швидко розвиваючому конкурентному середовищі, необхідно проаналізувати конкурентоспроможність підприємства в порівнянні  з іншими членами цього сектора ринку. Це дасть змогу проінформувати підприємство про те, що приваблює споживачів в продуктах або послугах цієї компанії, і які переваги його конкурентів. Аналіз необхідний саме для тих моментів, які сприяють зниженню конкурентоспроможності. Відповідно, проведення цього аналізу є життєво важливою частиною будь-якого бізнесу тому що, не знаючи, які потреби клієнтів і які конкурентні переваги у конкурентів, підприємство може прийти до банкрутства.

 

Список використаних джерел:

1.    Біляївський І. К. Маркетингове дослідження: інформація, аналіз, прогноз : навч. посіб. /  І. К. Біляївський. – М. : ИНФРА-М, 2013. – 392 с.

2.    Богомолова І. П. Аналіз формування категорії конкурентоспроможності як фактор ринкового переваги економічних об'єктів / І. П. Богомолова, Є. В. Хохлов // Маркетинг. – 2012. – № 1 (45). – С. 113–119.

3.    Фасхіев Х. А. Як виміряти конкурентоспроможність підприємства / Х. А. Фасхіев, Е. В. Попова. – 2009. – № 4. – С. 75–82.