Д. е. н. Хамініч С. Ю., к. е. н. Халатур С. М.

Дніпропетровський національний університет імені олеся Гончара,

Дніпропетровський державний  аграрно -економічний університет

МЕТОДОЛОГ ІЧНІ ЗАСАДИ ПІДВИЩЕННЯ КОНКУРЕНТОСПРОМОЖНОСТ І СІЛЬСЬКОГОСПОДАРСЬКИХ ГОСПОДАРСТВ  УКРАЇНИ

 

Формування  та підвищення конкурентоспроможност і аграрного  сектора  в Україні належать  до пріоритетних завдань  національного економічного розвитку . Актуальн ість вирішення проблеми  конкурентоспроможност і сільськогосподарських господасртв  посилюється фактором  належност і України до світової організації торгівлі (СОТ), а також функціонування ії в ринковій економіці. Тільки конкурентоспроможн і підприємства можуть виробляти  продовольчу  продукц ію у відповідності до вимог міжнародних стандарт ів, та зможуть  використати  переваги  міжнародного співробітництва у інвестуванні, кредитуванн і, сертифікації, страхуванн і, науково -технічному забезпеченн і сільськогосподарського виробництва  та реалізації продовольчих  товарів.

Конкурентоспроможн ість в економічній аграрній науці відноситься до ключових  категор ій, що відображає ефективн ість формування  та використання  ресурсного  потенціалу спеціалізації та резервів, важелів управління та маркетингу  в аграрних  підприємствах всіх форм власност і та організації виробництва . Її рівень визнача ється обсягами , асортиментом  та якістю вироблено ї продукц ії, фінансово-економічним становищем  суб’єкту господарювання . Для досягнення  високого  рівня конкурентоспроможност і  першочергове  значення  мають ефективна  організація та висока культура  виробництва ; підприємницька ініціатива; рівноправний доступ до ресурсів; сприятлива  цінова кон’юктура, державна  підтримка вітчизняного товаровиробника .

В умовах посилення  глобальних  інтеграційних процесів в агропромислов ій сфері економіки категор ія конкурентоспроможност і аграрних  підприємств також набуває глобального  характеру . Тільки конкурентоспроможн і підприємства можуть виробляти  продукц ію, відповідну вимогам  міжнародних стандарт ів, реалізувати її не тільки на внутрішньому, а й на світових ринках, використовувати  преваги  міжнародного співробітництва в агробізнесі. Конкурентоспроможн ість сільськогосподарського підприємства визнача ється як  концентрований  вираз сукупност і його можливостей  та резервів виробляти  та реалізовувати на ринку якісну сільськогосподарську продукц ію (ресурсного  потенціалу, спеціалізації та диверсиф ікації виробництва , інновацій, організації та управління).

Важливим  аспектом  формування  конкурентоспроможност і агарних  підприємств є їх економічна безпека . Вона розуміється як захищен ість потенціалу підприємства від прямих та непрямих  загроз або ризиків. Складовим  економічної безпеки , які здійснюють найбільш значний  вплив на конкурентоспроможн ість підприємства, є: фінансова, інтелектуальна, техніко-технолог ічна, політико-правова , інформаційна, екологічна. Особливе  значення  для формування  конкурентоспроможност і аграрних  підприємств має врахування  факторів, які на неї впливають , а саме: природно -ресурсний  потенціал; організація діяльності; рівень управління; маркетингов і стратег ії щодо виробництва  та реалізації продукц ії. Втіленням конкурентоспроможност і сільськогосподарських товаровиробник ів є конкурентоспроможн ість аграрно ї продукц ії. Вона проявля ється також через якість та ціну продовольчих  товарів. Для об’єктивної оцінки ситуації виробник  і споживач  повинні використовувати  аналогічні критерії конкурентоспроможност і, а також враховувати  її динаміку в часі.

У методиц і дослідження конкурентоспроможност і вагоме значення  має визначення  стабільності присутност і та частки на відповідному ринку аграрного  підприємства і його продукц ії. Оцінка конкурентоспроможност і передбача є ідентифікацію його фінансового становища  через показники  ліквідності, платоспроможност і, кредитоспроможност і; фінансової стійкості, а також рентабельност і.

Слід сказати , що основними  проблемами  підвищення конкурентоспроможност і аграрних  підприємств у регіоні є: дотримання  раціональної спеціалізації, впровадження  диверсиф ікації та забезпечення  науково  обґрунтованої системи  землеробства  у регіоні; використання  інновацій; зменшення  кількості посередник ів на ринку і посилення  регуляторно ї ролі держави  у розвитку  агробізнесу.

Управління конкурентоспроможн істю аграрних  виробництв  повинне  враховувати  низку специфічних умов їх функціонування. З огляду на нестійкий характер  виробництва  і цін, нееластичн ість попиту на продукц ію, іммобільність ресурсів доходи сільськогосподарських товаровиробник ів є нижчими  у порівнянні з доходами  підприємств суміжних галузей  та ланок агропромислового  відтворення. Крім того, в умовах членства  в СОТ зростає вплив міжнародних норм і стандарт ів, світових аграрних  ринків на виробництво , переробку , розподіл, реалізацію та якість продукц ії. Тому доцільно, враховуючи  досвід західних країн, виділити сільське господарство  в окрему сферу регулювання  для створення  сприятливих  умов для його подальшого  розвитку .

 

Список використаних  джерел:

1.     Ботвіна Н. О. Методичн і засади формування  конкурентоспроможност і аграрних  підприємств / Н. О. Ботвіна // Таврійський науковий  вісник : зб. наук. праць. – Херсон : Айлант, 2006. – Вип. 44. – С. 232–243.

2.     Ботвіна Н. О. Механізм підвищення конкурентоспроможност і галузей  АПК на зовнішньому ринку / Н. О. Ботвіна // Бізнес–навігатор // Науково -виробничий  журнал. – Херсон : МУБіП, 2007. – Вип. № 13 (3). – С. 43–46.

3.     Олійник В. В. Визначення  потенційної та фактично ї конкурентоспромо жності на стадії виробництва  та реалізації сільськогосподарської продукц ії / В. В. Олійник // Вісник ХНАУ. – 2010. – № 11. – С. 275–282.