К. психол. н. Крупський О. П.,  Водоп’ян Д. С.

Дніпропетровський національний університет імені Олеся Гончара

МЕНЕДЖМЕНТ ЯКОСТІ ЯК ОСНОВНА УМОВА УСПІШНОЇ ДІЯЛЬНОСТІ ПІДПРИЄМСТВА

 

В сучасних умовах стрімкого розвитку світової економіки, висока якість продукції є одним з основних факторів успішності підприємства, що забезпечує високий рівень конкурентоспроможності та економічний ефект. Кожен виробник прагне досягти рівня якості своєї продукції, здатного «вижити» в умовах жорсткої конкуренції, шляхом використання всіх інструментів, одним з яких і є система менеджменту якості. Будь-яке підприємство повинно мати власний план підвищення якості, який буде охоплювати всі аспекти його діяльності як злагодженої та взаємозалежної системи.

Багато праць вчених присвячено різним аспектам менеджменту якості підприємств [2, 3, 5, 6, 7]. Слід зазначити, що менеджмент якості можна та слід застосовувати не тільки при виробництві матеріальних благ, але і при наданні організацією послуг. Зрозуміло, що для постійної підтримки та поступового вдосконалення якості, моніторинг готової продукції не є недостатнім тому, що на кінцевий результат впливають всі етапи виробничого циклу підприємства. Через це, ми повинні чітко спланувати всі етапи впровадження системи менеджменту якості.

Першим етапом формування ефективного менеджменту є рішення вищого керівництва щодо початку проекту та сповіщення співробітників компанії, визначення цілей та основних процесів, які необхідно контролювати.

Другий етап передбачає підбір та навчання персоналу, правильна мотивація та покращення умов праці. Досвід багатьох успішних компаній показав, що залучення всього персоналу в діяльність з підвищення якості має позитивні результати. Так як будь-яка операція, що виконується працівником може вплинути на якість готової продукції, доцільно, в зв’язку з менеджментом якості, в його обов’язки включити забезпечення для даної операції встановлених характеристик та запланованих для неї вдосконалень.

Основою менеджменту якості є процесний підхід, тому необхідним є опис бізнес-процесів підприємства, усунення невідповідностей стандарту та виключення дублювання [1].

Наступним етапом є оформлення необхідної документації та отримання відповідних дозволів. При складанні нормативної документації необхідно враховувати стандарти щодо компетенції персоналу, їх стану здоров’я, а також систему мотивації співробітників.

Після розробки нормативних документів процеси системи менеджменту якості потрібно запускати поступово, для мінімізації можливих ризиків чи їх своєчасному виявленню.

Для цілей внутрішнього аудиту необхідно фіксувати фактичні та планові кількісні показники якості, серед яких показник задоволеності споживачів, процент бракованої та поверненої продукції. За підсумками аудиту проводиться аналіз та коригування роботи підприємства для уникнення відхилень у майбутньому.

Структура менеджменту якості та способи її реалізації в конкретній організації залежать від її масштабів, цілей, організаційної культури. Тим не менш, на сьогоднішній день існує узагальнена модель системи якості, яка знайшла своє відображення у серії міжнародних стандартів ISO 9000 [4].

Варто зазначити, що система управління якістю – це складова системи індивідуального підходу до внутрішнього управління організацією. Мотивом її використання є підвищення ефективності операцій та якості продукції. Сертифікація згідно стандартам ISO 9000 демонструє здатність компанії до забезпечення та підвищення якості. Тому впровадження системи менеджменту якості зовсім не передбачає її сертифікацію. Велика кількість підприємств звертаються до положень ISO 9000 для того, щоб покращити результати своєї діяльності, тим самим підвищити свою конкурентоспроможність. При цьому вони не потребують отримання сертифікату.

Сучасний ринок потребує від успішної компанії постійного вдосконалення якості, підвищення ефективності діяльності. Отже, стандарти якості мають постійно розвиватися та доповнюватися насамперед всередині самої компанії. Для цього цілі щодо якості мають постійно переглядатися в процесі їх реалізації та відповідно до змін внутрішнього та зовнішнього середовища. Необхідно також забезпечити систематичну роботу з розподілу відповідальності на наданих повноважень, встановлених строків та рівня допустимих витрат, що призведе до підвищення конкурентоспроможності підприємства, розширення сегменту ринку та поступового збільшення доходу.

 

Список використаних джерел:

1.        Аристов О. В. Управление качеством : учеб. пособ. для вузов / О. В. Аристов. – М. : Инфра-М, 2008. – 361 с.

2.        Джур О. Е. Інноваційні аспекти удосконалення системи менеджменту організацій у сучасних умовах / О. Е. Джур, А. С. Шулякова // Вісник Дніпропетровського університету. Серія: Менеджмент інновацій. – 2016. – Т. 24. – № 6. – С. 55–67.

3.        Ковалев А. Менеджмент качества функционирования предприятий : моногр. / А. Ковалев, А. Зенкин, А. Химичева. – Хмельницький : Цюпак, 2010. – 519 с.

4.        Офіційний сайт Міжнародної організації стандартизації [Електронний ресурс]. – Режим доступу : http://www.iso.org/iso/home.html

5.        Пономарьова О. Шляхи гармонізації вітчизняної практики управління якістю з міжнародними стандартами / О. Понамарьова // Економіка, фінанси, право. – 2008. – № 5. – С. 14–16.

6.        Редько В. Є. Особливості методології проектного менеджменту в туристичному бізнесі / В. Є. Редько // Вісник Дніпропетровського університету. Серія: Менеджмент інновацій. – 2016. – Т. 24. – № 6. – С. 114122.

7.        Сіменко І. Якість систем управління підприємствами: методологія, організація, практика : моногр. / І. Сіменко. – Донецьк : ДонНУЕТ, 2009. – 393 с.