К. е. н. Максімчук О. С.

Дніпропетровський національний університет імені Олеся Гончара (Україна)

ПІДХОДИ ДО ОЦІНКИ ЕФЕКТИВНОСТІ УПРАВЛІННЯ ПЕРСОНАЛОМ НА ПІДПРИЄМСТВІ

 

Основними рисами діяльності будь-якого вітчизняного підприємства, є динамічність, багатогранність, комплексність та інтегрованість. Як свідчить світовий досвід, майже всім сферам діяльності властиві такі риси, як мінливість, рухливість та зростання темпів діяльності. Стратегічне планування за наведених умов розвитку економічного середовища теж зазнає певних коригувань. Зараз більш ефективним стає впровадження системи стратегічне управління, сутність якої полягає у визначенні стратегічних цілей та розробці стратегій для їх досягнення. Ретельний аналіз та прогнозування змін зовнішнього середовища дозволяє вносити відповідні зміни у цілі діяльності підприємства, обирати необхідну стратегію розвитку та засоби її реалізації.

Сучасне управління персоналом являє собою систему ідей і засобів ефективної побудови та управління організаціями. Реалії ділового життя розвинутих країн свідчать, що управління персоналом не може бути зведено до чітко сформульованих правил та сценаріїв. Діючі системи управління персоналом відображають орієнтацію на сучасні технології, застосування прогресивних ідей функціонування систем управління. В цих системах перше місце посідає антропосоціальний аспект, згідно з яким усі процеси, що відбуваються у суспільстві, розглядаються з точки зору первісності людини – індивіда, особистості, визначається пріоритет персоналу, як основного ресурсу, що визначає успіх діяльності будь-якої організації, стверджуються принципи оптимального розподілу та раціонального використання людських ресурсів [1].

Однією із задач щодо вдосконалення роботи з персоналом є використання сучасних систем і технологій оцінки ефективності управління персоналом. Виходячи з антропосоціального аспекту, управління та оцінку ефективності управління персоналом розглядають не тільки виходячи з інтересів організації, яка намагається якнайширше використати потенціал працівника, але й з позиції власної самореалізації персоналу. Крім того оцінка ефективності управління персоналом є важливим мотиваційним фактором, оскільки її результати визначають статус працівника на виробництві та перспективу його кар’єрного росту [2, c. 30].

Основною ціллю оцінки ефективності управління персоналом є покращення управління організацією. Ефективність управління персоналом можна розглядати як співвідношення результату і витрат, або як ступінь наближення до оптимального стану. Результатами проведення оцінки ефективності управління персоналом є прийняття рішень щодо зміни структури, стилю, методів управління персоналом, коригування діяльності усієї організації найближчим часом та у перспективі, зміцнення взаємозв’язків керівників і підлеглих, просування працівників, розробка їх кар’єрних планів, підбору, розстановки кадрів тощо [1, c. 140]. Особливість управлінської праці полягає в тім, що її результативність важко піддається оцінці кількісними методами. Результати праці керівника визначаюся, як правило, з використанням показників господарської діяльності колективу, яким він керує.

Слід зазначити, що за сучасних умов не існує єдиної уніфікованої методики оцінювання ефективності управління персоналом, що була б придатна для розв’язання усього комплексу завдань, що ставлять до неї, і в зарубіжній і у вітчизняній практиках. Серед способів оцінки ефективності управління персоналом визначають: функціонально-вартісний аналіз; метод експертних оцінок; бенчмаркінг; збалансована система показників та ін.

Відсутні критерії, що враховують особливості діяльності підприємств певної галузі національного господарства, їх внутрішню структуру та зовнішні фактори, географічне положення тощо. У разі більш менш стабільної діяльності підприємства і чітко визначених і стабільних обов’язків працівників цілями оцінки стають якість  та мотивація виконання працівниками своїх функцій [3, c. 27]. При динамічній діяльності підприємств та неможливості чітко визначити та розподілити обов’язки працівників цілями оцінки стають визначення можливостей працівників відповідно до стратегічних цілей підприємства та його перспективи. Але за будь-яких обставин оцінку необхідно здійснювати за основним видом діяльності, яка впливає на результативність праці та особисті якості працівників. Для оцінки  ефективності управління персоналом згідно різних критеріїв необхідно розробити систему показників та сформувати їх цілісну систему, що є проблемним у зв’язку з їх різноспрямованістю.

 

Список використаних джерел:

1.      Гриньова В. М. Управління кадровим потенціалом підприємства : моногр. / В. М. Гриньова, Г. І. Писаревська. – Х. : Вид-во ХНЕУ, 2012. – 228 с.

2.      Стахів О. Проведення оцінки персоналу на підприємстві з метою стимулювання працівників до підвищення кваліфікації / О. Стахів // Україна: аспекти праці. – 2010. – № 1. – С. 29–35.

3.      Лазарева А. П. Формування та управління людським капіталом / А. П. Лазарева // Теоретичні та практичні аспекти економіки та інтелектуальної власності : зб. наук. праць. – Маріуполь : ДВНЗ «ПДТУ», 2013. – Вип. 1, Т. 2. – 348 с.

4.      Даниленко О. А. Методичні підходи до оцінки ефективності управління персоналом організації / О. А. Даниленко // Актуальні проблеми економіки : наук. економічний журнал. – К. : ВНЗ «Національна академія управління», 2011. – № 6 (120). – 382 с.