Переймивовк В. С.

Дніпропетровський національний університет імені Олеся Гончара

НАПРЯМКИ ПІДВИЩЕННЯ КОНКУРЕНТОСПРОМОЖНОСТІ ВІТЧІЗНЯНИХ ТУРИСТИЧНИХ ОПЕРАТОРІВ (АГЕНТСТВ) НА ТУРИСТИЧНОМУ РИНКУ

 

Туризм вже багато років існує як важливий економічний компонент у світовій торгівлі. Саме туризм є для мільйонів людей стилем та змістом усього життя. Туризм має вплив на розвиток різних видів відносин і стосунків в міжнародному масштабі (політичних, соціальних, економічних та ін.). На даний час туристичну галузь  визнають пріоритетною сферою національної економіки, й для її подальшого розвитку значущою стає проблема забезпечення конкурентоспроможності українських підприємств на туристичному ринку, за рахунок надання конкурентоспроможної туристичної послуги.

Цій проблемі розвитку конкурентоспроможності вітчизняних туристичних фірм та напрямків підвищення якості туристичної послуги присвятили свої праці такі вітчизняні науковці: В. Кардаш, М. Новак,  Г. Сичьов, Л. Карпюк, І. Астахова та інші.

Наочно конкуренцію в туризмі ми можемо побачити на туристичному ринку між туристичними фірмами, які реалізують подібний за властивостями товар або послугу. Також на посилену конкуренцію на туристичному ринку впливають високі темпи зростання чисельності туристичних підприємств, які мають схожі за напрямком , якістю та ціною можливості, це все ускладнює споживчу поведінку. На конкуренцію між фірмами також впливає низький рівень платоспроможності споживача туристичної послуги.

Головні фактори які мають вплив на розвиток конкурентоспроможності туристичної фірми:

1. Введення новітніх технологій виробництва та їх активне застосування.

2.Торгівельні операції на ринку, які застосовує туристична фірма:  знижки на послуги , акційні пропозиції, можливість придбання послуги або товару у розстрочку та кредит, використання різних способів оплати.

3. Підвищення зручності та доступності туристичного товару або послуги (за допомогою інтернету та мобільних додатків).

4.  Активне використання рекламних засобів: представлення товару у його функціонуванні на різноманітних заходах, присвячених туристичній діяльності.

5. Гнучкість туристичного товару або послуги: можливість як надавати додаткові послуги та факультативи, так і скорочувати пропоновані пропозиції.

6. Підтримка та допомога з боку держави та держорганів: надання різноманітних пільг, кредитів, страхування та можливість зменшення податків [3].

Щоб підвищити конкурентоспроможність фірми найчастіше використовують такі способи, як випуск нових продуктів (послуг), вдосконалення, підвищення їх якості, реклами, надання додаткових послуг і гарантій обслуговування, а також різні види страхування своїх клієнтів.

Кількість іноземних громадян, які відвідали Україну в 2015 році скоротилася на94% порівняно з минулими роками (15 159 іноземних туристів) , тоді як у 2014 році країну відвідало 232 311 іноземних туристів.

Внутрішній туризм за два роки скоротився вдвічі. Якщо в 2014 році Держстат зафіксував 702,6 тис. любителів подорожувати по країні, то в 2015 році внутрішніх туристів було 357 тисяч.

На даний час в Україні 2550 туристичних компаній, яким було видано безстрокову ліцензію на туроператорську діяльність [1].

У топ-3 найбільших туроператорів України входять Anex Tour (35 % ринку), Join Up (20 % ринку) і TPG (15 %).

Завдяки конкурентоспроможності підприємство має змогу існувати в умовах жорсткої конкуренції  на туристичному ринку. З професійної точки зору туристичне підприємство не може бути абсолютно конкурентоспроможним, воно може займати провідні позиції на внутрішньому ринку країни та  найнижчі позиції на міжнародній арені.

Отже, важливим чинником у конкурентоспроможності між фірмами є якість туристичного продукту або послуги, тому що конкурентоспроможність та стабільна діяльність підприємств туристичних послуг залежить від співвідношення якості та ціни на послуги. Тому дотримання цих критеріїв є обов’язковим для гарантії ефективності та конкурентоспроможності підприємств туризму в ринкових умовах. Забезпечення високої якості дозволяє уникати цінової конкуренції та збільшити доходність.

 

Список використаних джерел:

1.      Державна служба статистики [Електронний ресурс]. – Режим доступу : http://www.ukrstat.gov.ua

2.      Зайцева М. Н. Роль держави в економіці туристичного бізнесу [Електронний ресурс] / М. Н. Зайцева. Режим доступу : http://socsvit.org/node/53

3.      Маркетинг туризму : навчальний матеріал [Електронний ресурс]. – Режим доступу : http://pidruchniki.com/1584072015506/turizm/marketing_turizmu

4.      Любіцева О. О. Ринок туристичних послуг / О. О. Любіцева. – К. Альтерпрес, 2002. – 436 с.