Петелько Т. П., к. держ. упр. Величко Л. А.

Дніпропетровський національний університет імені Олеся Гончара (Україна)

УПРАВЛІННЯ ЯКІСТЮ ПРОДУКЦІЇ  ПІДПРИЄМСТВ В УМОВАХ ГЛОБАЛІЗАЦІЇ

 

Сучасна ринкова економіка дуже швидко розвивається, постійно збільшує перелік вимог до підприємців та виробників. Товаровиробник в умовах конкуренції і загрози банкрутства прагне здобути найбільший прибуток. Для того щоб досягти цього товаровиробник повинен створити умови, щоб індивідуальна вартість на виробництво товарів була нижчою, ніж суспільна вартість. Це можливо за умов підвищення якості продукції, так як якісні товари є складовою конкурентоспроможності. Із зростанням якості збільшується конкурентоздатність продукції, що випускається. Для підприємців є актуальним постійно тримати та підвищувати рівень якості продукції, тому що саме цей чинник визначає рівень попиту, а отже, прибутку.

Ринок,  як і ринкові відносини, є непостійною та хиткою сферою, в якій завжди відбуваються зміни. Таке становище вимагає від підприємця вміння пристосовуватися та своєчасно реагувати на зміни. Конкурентоспроможність потребує детального та чіткого управління в системі ринкових відносин, підприємець має слідкувати за смаками та потребами споживачів, враховувати можливості покупців, слідкувати за розвитком ринку та середовища [1]. Тобто, товаровиробник має оцінювати потреби споживачів  для того, щоб його продукція була  актуальною, мала попит, а також враховувати рівень якості продукції, яку випускають конкуренти.

В умовах конкуренції формується процес планування, розрахунку підвищення рівня конкурентоспроможності товарів. Це забезпечується через спрямований вплив на чинники в межах дослідження, розробки, виготовлення та споживання. Прийняття рішень в управлінні якістю підприємства повинно бути спрямованим на рейтинг, враховуючи певні витрати для отримання ефективних результатів [2]. Так, саме якість продукції забезпечує високий рівень конкурентоспроможності серед товаровиробників та надає стійкість та переваги в системі ринкових відносин. Покращивши якість свого товару, підприємець забезпечує собі вигідну позицію, поки конкуренти будуть підвищувати рівень якості своїх товарів. Задоволення споживача визначає якість продукції.

На конкурентоспроможність продукції впливає багато чинників, які   необхідно враховувати під час вибору стратегії управління підприємством. Це внутрішні та зовнішні фактори. До внутрішніх відносяться рівень технічного забезпечення підприємства, заохочення та стимулювання працівників, організація праці. Зовнішні фактори обумовлюються поведінкою на ринку, врахуванням середовища, формуванням іміджу підприємства, потребами та бажанням споживачів. Для того, щоб досягти найкращих результатів потрібно комплексно оцінювати чинники, підпорядкувавши їх принципам системного аналізу. Така класифікація відображає ступінь впливу цих чинників, що в майбутньому дасть змогу оцінити та вивести алгоритм дій в прийнятті рішень по управлінню якістю та конкурентоспроможністю продукції підприємства [3].

Тобто, врахувавши всі фактори, товаровиробник може забезпечити стійкі позиції в ринковій системі. А саме дослідити смаки покупців, рівень конкурентів, налагодивши методи організації виробництва, враховуючи зміни в кон’юнктурі ринку, корегуючи об’єми випуску продукції залежно від попиту.

Отже, підвищення якості та конкурентоспроможності підприємств в сучасній ринковій системі є однією з найбільш актуальних та вагомих проблем. Для того, щоб підприємство займало лідируючі позиції на ринку  в умовах конкуренції,  необхідно враховувати всі внутрішні та зовнішні фактори, покращувати якість продукції, яка випускається, налагодити управляння. За для досягнення найкращих результатів необхідно впроваджувати нову техніку, що в свою чергу, підвищить продуктивність пращі та якість товару, а також  вивести  алгоритм дій при управлінні, вміти адаптуватися до змін в ринковій системі.

 

Список використаних джерел:

1. Карпюк В. П. Управління конкурентоспроможністю продукції  [Електронний ресурс] / В. П. Карпюк. – Режим доступу : http://nbuv.gov.ua/PORTAL/Soc_gum/Vzhdtu_econ/2009_4/46.pdf

2. Управління конкурентоспроможністю підприємства : навч. посіб. / Клименко С. М., Дуброва О. С., Барабась Д. О., Омельяненко Т. В. – К. : КНЕУ, 2006. – 527 с.

3. Адлер О. А. Системний аналіз факторів конкурентоспроможності продукції промислового підприємства в ринкових умовах / О. А. Адлер, І. В. Охріменко // Тенденції управління фінансовими та інноваційними процесами в умовах ринкових перетворень : матеріали міжнародної науково-практичної конференції. – Вінниця : ВНТУ, 2012. – С. 257–258.