Правда Д. Є.

Дніпропетровський національний університет імені Олеся Гончара (Україна)

ВПЛИВ ЯКОСТІ НА КОНКУРЕНТОСПРОМОЖНІСТЬ В СУЧАСНИХ УМОВАХ РИНКУ

 

Розвиток технологій виробництва та зміна потреб споживачів призводить до зростання  значущості якості, так як під впливом підйому рівнів культури і освіти з часом підвищує розбірливість і прискіпливість споживачів.

Одним з важливих чинників підвищення ефективності виробництва вважають поліпшення якості продукції, яку виготовляє підприємство. Чим вище якість виробленого підприємством товару, тим вище його рівень конкурентоспроможності як на національному, так і на міжнародному ринку.

Кожне підприємство підходить до підвищення рівня якості продукції по-різному, проте в умовах інтернаціоналізації та глобалізації світових економік, недостатньо лише стежити за якістю продукції всередині компанії. Сьогодні на світовій арені існує безліч міжнародних стандартів якості, лише відповідаючи яким підприємство може продавати свій товар. В умовах нецінової конкуренції та насиченості ринків, якість продукції грає важливу роль при виборі товару споживачем і відповідно служить головним фактором успіху для виробника [3].

Темпи науково-технічного прогресу і зростаюча з кожним днем обмеженість ресурсів змушують виробників замислитися над підвищенням якості продукції, що виготовляється, щоб утриматися в жорстких умовах світової конкуренції. Раніше компанії-виробники могли відштовхуватись лише від технічних характеристик товару, що вони виробляють [5].

Проте на даному етапі розвитку світової економіки потрібно враховувати потреби ринку також. Також, слід відмітити, що українська система управління якістю зробила свій внесок у сучасні стандарти управління якістю товарів та послуг. Вітчизняний досвід був використаний при розробці міжнародних стандартів якості.

«Система якості, регламентована міжнародним стандартом ISO 9004, охоплює весь життєвий цикл виробництва від проектування до утилізації і поширюється на такі елементи системи, як маркетинг, матеріально-технічне забезпечення, збут, обслуговування. Системний підхід до управління якістю продукції передбачає чітку взаємодію всіх відділів і органів управління підприємством» [1].

Відповідно до міжнародних стандартів ISO серії 9000 виділяються політика в області якості і безпосередньо система якості, що включає забезпечення, поліпшення та управління якістю продукції.

Останнім часом суспільство почало все більше впливати на підприємства у країнах з високим рівнем розвитку, проте ж підприємства-виробники в свою чергу теж стали більше прислухатись до потреб та інтересів міжнародного суспільства. «Це призвело до появи стандартів ІСО 14000, що встановлюють вимоги до систем якості з точки зору захисту навколишнього середовища, а також безпечності продукції, що виробляється. Сертифікація систем якості на відповідність стандартам ІСО 14000 розповсюджується по світу й займає не менш важливе місце, ніж на відповідність стандартам ISO 9000» [4].

Істотним чином «збільшився вплив гуманістичної складової в якості товарів та послуг. Також посилюється увага керівників підприємств до задоволення потреб персоналу, який і є суттєвою частиною споживачів будь-якої продукції» [2].

У той же час споживачі стають все більш і більш вимогливими: вони вже не задовольняються стандартними продуктами, і постійно вимагають поліпшення характеристик товарів, розширення їх можливостей та інновацій при скороченні витрат. Серед компаній, які домоглися колосального росту якості продукції, що випускається, можна виділити Ford, Hewlett-Packard, Marriott, Federal Express, Motorola та інші.

Таким чином, можна сказати, що сучасний світ став більш вимогливим до продукту, що є на міжнародному та на національних ринках. Кожен день виробляється така кількість різних товарів, що вибрати щось при інших рівних умовах можна лише спираючись на якість продукції.

 

Список використаних джерел:

1.                  Керсанов А. А. Управління якістю : навч. посіб. / А. А. Керсанов. – 2006. – 719 с. 

2.                  Основы маркетинга 6 пер. с англ. ; 2-е европ. изд. / Котлер Ф., Армстронг Г., Сондерс Д., Вонг В. – СПб. : Издательский дом "Вильямс", 2013. – 580 с.

3.                  Краснікова Н. О. Глобалізаційні виміри «кризового протекціонізму» / Н. О. Краснікова // Глобалізація світогосподарського розвитку: Cui Bono? : моногр. [Стукало Н. В. та ін.]. – Д. : Інновація, 2013. – С. 176–194.

4.                  Медецкий В. М. Управление качеством : 2-е изд., перераб. и доп. / В. М. Медецкий. – М. : Юнити-Дана, 2009. – 463 с.

5.                  Диксон Питер P. Управление маркетингом ; пер. с англ. / Питер P. Диксон. – М. : ЗАО "Изд-во БИНОМ", 2015. – 174 с.