Волошина Г. К., к. держ. упр.  Величко Л. А.

Дніпропетровський національний університет імені Олеся Гончара

СТРАТЕГІЧНІ НАПРЯМИ ЗАБЕЗПЕЧЕННЯ КОНКУРЕНТОСПРОМОЖНОСТІ АГРАРНОЇ ПРОДУКЦІЇ

 

На сьогоднішній день АПК України є одним з найбільш важливих секторів економіки, який дає левову частку надходжень до бюджету нашої країни. Аграрна продукція є конкурентоздатною на зовнішньому ринку завдяки високому рівню якості товару та ефективній ціновій політиці. Стабільні надходження від продажів сільськогосподарської продукції є підґрунтям для розвитку вітчизняної економіки.

Однак в АПК України існує низка проблем, які потребують негайного вирішення (неналежний стан матеріально-технічного забезпечення, прогалини у механізмі кредитування, відсутність навичок і досвіду у багатьох підприємств стосовно того, як вести конкуренту боротьбу, а також використання застарілих приладів і технологій). Ці чинники є досить вагомими, оскільки через них вітчизняна продукція нашої країни не завжди відповідає міжнародним стандартам, а проблема задоволення населення у звичайних продуктах харчування залишається незмінною.

Цій тематиці було присвячено багато досліджень таких відомих вчених аграріїв як В. Березовський, А. Бабенко, І. Прокопа.

В нашій країні фінансування аграрного сектору є недостатнім, через що виникають проблеми стосовно трудових ресурсів і безробіття. Як наслідок більшість сільського населення переходить до особистих селянських господарств, відмовляючись працювати не в своїх інтересах. Потрібно також врахувати активне впровадження автоматизованої праці, що призвело до зменшення чисельності робочої сили в АПК. Згідно зі статистичними даними  кількість працюючих в даному секторі економіки зменшилася майже на 30 % [3].

Аграрний сектор економіки є провідним, оскільки його головним завданням є забезпечення потреб населення у продуктах життєдіяльності. За результатами проведених досліджень з’ясовано, що кожне робоче місце в сільському господарстві дає можливість організувати 10 робочих місць в інших секторах економіки [2].

Отже необхідно сформувати певну стратегію розвитку аграрних підприємств для забезпечення конкурентоспроможності аграрної продукції.

Основними напрямами розв’язання даних проблем є:

1.Розробка довгострокової програми, що буде забезпечувати стабільні зовнішньоекономічні відносини вітчизняних сільськогосподарських підприємств.

2. Забезпечення конкурентоспроможності продукції на зовнішніх ринках.

3. Підвищення технологічного рівня виробництв і устаткування.

4.Збільшення обсягів інвестицій в сільське господарство або аграрні підприємства.

5. Посилення кооперації аграрних підприємств.

6. Створення банківських установ, які будуть надавати пільги при кредитуванні  сільськогосподарських підприємств.

7. Максимальне використання природно-ресурсного потенціалу.

8. Створення спеціальних ґрунтозахисних систем задля охорони земель [1].

На нашу думку, потрібно врахувати, що стратегія розвитку повинна базуватися на розумінні того, що агропромислове виробництво є основною ланкою в єдиному народногосподарському комплексі.

Отже для розвитку нашої країни, а також виходу її з економічної кризи потрібно шукати різні шляхи підвищення якості та конкурентоспроможності вітчизняної продукції. Необхідними умовами для цього буде створення більш ефективних систем і заходів у сфері інвестування, ціноутворення, податкової політики, а також кредитування.

 

 

Список використаних джерел:

1.Бабенко А. Державне регулювання та підвищення конкурентоспроможності аграрного сектору / А.  Бабенко // Економіка АПК. – 2008. – С. 85–88.

2.Болдуєв  М. В. Підвищення ефективності фінансово-кредитних важелів регулювання розвитку регіонального АПК / М. В. Болдуєв // Держава та регіони. – 2009. – С. 26–30.

3.Чубань В. Державний вплив на біржовий ринок сільськогосподарської продукції в умовах сучасної фінансово-економічної кризи / В. Чубань,  В. Лега, О. Шор // Економіка, фінанси, право. –  2009. – С. 22–26.

4. Гринько Т. В. Економічна ефективність виробництва молока та резерви її підвищення / Т. В. Гринько, С. А. Єфімова // Вісник Дніпропетровського університету. Серія «Економіка». - Дніпропетровськ: Вид-во ДНУ, 2013.– Т. 21, № 4. – Вип. 7 (2). – С. 1015.