УДК 338.1

К. е. н. Білан О. В.*, Білан О. Ю. **

*Черкаський державний технологічний університет  (Україна),

**ПАТ «Альфа-Банк», відділення «Черкаське» (Україна)

РОЗШИРЕННЯ РИНКУ КОНСАЛТИНГОВИХ ПОСЛУГ В ЧАСТИНІ ПІДТРИМКИ БІЗНЕСУ

 

В сучасних складних, фактично кризових умовах розвитку українського бізнесу, більшість підприємств мають потребу в консультуванні за різним спектром питань. Особливої уваги набувають питання, що пов’язані з початковими діями розвитку бізнесу, виходом на нові ринки, залученням інвесторів, просуванням інноваційних продуктів та технологій. 

Лідером в наданні консалтингових послуг в світових масштабах (як на внутрішньому так і на зовнішньому ринках) є Сполучені Штати Америки. Саме американський ринок консалтингових послуг стрімко показує зміни спрямованості, наявність новітніх сфер та видів діяльності консалтингу. Актуальності набуває розширення сегменту в межах надання комплексу послуг з бізнес-інкубування; консультування малого та середнього бізнесу, розробки  кластерних та інноваційних проектів; забезпечення аудиту та контролінгу в сфері впровадження наукових розробок; оцінки результативності грандів та ін.

Поширення консалтингових послуг має національну специфіку та відповідні характеристики ділового середовища країн з позиції  соціального та економічного середовища, культури, особливостей державного та галузевого регулювання. Дослідження змісту національного ділового середовища має не тільки теоретичне, а й суто практичне значення, і пов'язане з виділенням особливостей ділового середовища. Cаме унікальні особливості національного ділового середовища формують потенціал розширення консалтингових послуг [1].

Визнаною є точка зору, що в порівнянні зі світом Україна відстає у впровадженні інновацій, нарощенні потенціалу консалтингу, а отже, необхідно терміново наздоганяти втрачене, активізувати інститути підтримки бізнесу та інноваційної діяльності. Варто сконцентруватися на проектах з одночасно високою технологічністю та рентабельністю, перспективною експортоорієнтованістю, проявивши себе на світовій арені бізнесу. Такими проектами можуть бути стартапи в енергетичній галузі. Варто відмітити, що відновлювальна енергетика, енергоощадні технології, електричні автомобілі, енергоефективність є світовими трендами ХХІ століття. Бізнес-інкубатори, як найбільш прогресивна форма кооперації та шляху від ідеї до її реалізації, є ідеальним рішенням для таких впроваджень. До того ж такий формат уможливлює міжрегіональне та міжнародне співробітництво, залучення світового капіталу як людського, так і грошового [3].

Українські експерти і фахівці Української асоціації менеджмент-консультантів вивчають можливості розширення сучасних класифікаторів консалтингової діяльності та підкреслюють їх різноманітність. Але при цьому дотримуються точки зору, що всі вони є недосконалими і повинні доповнюватися новими напрямками і видами діяльності. На нашу думку, доцільним є внесення до класифікації такого виду консалтингової послуги – консультування з питань бізнес-інкубування та кластеризації (в межах галузевих та регіональних об’єднань, дій влади) [2].  

Консультування з цих питань відповідає за своєю суттю та спрямованістю загальній меті та сучасним перспективним напрямкам розвитку діяльності підприємств як в їхньому внутрішньому, так і в зовнішньому середовищі.  Відповідними є і основна мета консалтингу, наукові принципи такої діяльності, методичні підходи та управлінські технології.

Висновки. Існує три основні загальновизнані причини, які сприяють створенню і просуванню професійного консультування в Україні [2]:

1. створення професійних вітчизняних служб, які змогли б зменшити залежність країни від іноземних експертів;

2. оптимальне пристосування "ноу-хау" в галузі управління до специфічних умов України саме місцевими професіоналами;

3. скорочення частки використання дорогих іноземних фахівців, що дозволить зменшити вартість консультаційної частини багатьох проектів, отже, заощадить валюту, а також зробить ці послуги доступними для місцевих клієнтів, включно з дрібними підприємцями.

Ці кроки в розвитку консультування формують перспективу розширення меж відповідного ринку за напрямами якісних та кількісних змін. Забезпечення активізації потенціалу консультування, що є накопиченим в науці, освіті, інфраструктурному секторі українського ділового середовища виведе український бізнес на новий рівень підтримки процесів – кластеризації, бізнес-інкубування та бізнес-акселерування.

 

Список використаних джерел:

1. Сурай А. С. Теорія та методологія національної моделі ділового середовища: культурно-ментальні детермінанти / А. С. Сурай // Економічний вісник Запорізької державної інженерної академії. Серія «Економічні науки». – 2016. – Вип. 6. – С. 66–71.

2. Трофимова О. К. Международная классификация консалтинговых услуг / О. К. Трофимова [Електронний ресурс]. – Режим доступу : http://www.cfin.ru/consulting/mkintro-06.shtml

3. Фінагіна О. В. Бізнес-інкубування в системі прогресивного розвитку енергетичного ринку України: регіональні та галузеві аспекти / О. В. Фінагіна, Д. В. Гулак, А. П. Шишолін // Збірник наукових праць Черкаського державного технологічного університету. Серія «Економічні науки». – Черкаси : ЧДТУ, 2016. – Вип.  42. – С. 1926.