Чорний С. П.

Дніпропетровський національний університет імені Олеся Гончара

ОСОБЛИВОСТІ ФОРМУВАННЯ І РОЗВИТКУ ТРУДОВОГО ПОТЕНЦІАЛУ ПЕРСОНАЛУ

 

Трудовий потенціал характеризує здібності, які можуть бути використані для досягнення поставленої мети. Трудовий потенціал персоналу – це здатність персоналу виконувати свої професійні навички. Трудовий потенціал працівника важлива складова сучасного ринку праці. Чим вище трудовий потенціал, тим вище буде попит працівника серед роботодавців. Отже, трудовий потенціал працівника – це сукупність якостей людини, що дозволяють здійснювати трудову діяльність.

Складовими трудового потенціалу працівника є:соціально-демографічна складова, психофізіологічна складова, кваліфікаційна складова і особистісна складова. Кожна складова трудового потенціалу має свої джерела. Соціально-демографічний – проявляється в його соціальному статусі, психофізіологічний потенціал проявляється в здоров'ї конкретного працівника,кваліфікаційний характеризується професійним рівнем і впливає на нього інтелектуальні особливості працівника, особистісний покликаний акцентувати увагу на потенційні соціальні і особисті можливості людини. Характеризує здатністю людини до особистісного розвитку, до вдосконалення.

Трудовий потенціал формується і вдосконалюється під впливом певних факторів. Ці фактори розділяють на внутрішні, тобто належать конкретному працівникові, службовцю і зовнішні, тобто мають відношення безпосередньо до підприємства, організації, компанії в яких працює працівник. Персональні (внутрішні) фактори залежать від особистості працівника, його власних дій, свого бачення, переконань, вони можуть бути як загальними для групи працівників, так і мати індивідуальні особливості. У свою чергу, організаційні (зовнішні) фактори залежать від організаційних процесів підприємства і дій суб'єктів управління. Вони також можуть бути як єдиними з точки зору наукової методології і схожості практичної реалізації в різних організаціях, так і мати особливості, характерні для конкретних організацій, галузей тощо [3].

Механізм управління психофізіологічної, соціально-демографічної, кваліфікаційної і особистісної складової ми можемо позначити як вплив на фактори формування трудового потенціалу персоналу (тобто чинники, спрямовані на формування і забезпечення необхідної ефективності трудових ресурсів), а вплив на кваліфікаційну та особистісну складові як вплив на чинники розвитку трудового потенціалу персоналу (тобто чинники, спрямовані на придбання нової якості трудових ресурсів організації).

Розглянемо більш докладно відміну понять «формування трудового потенціалу» і «розвиток трудового потенціалу» і дій, спрямованих на реалізацію цих процесів.

«Формування трудового потенціалу» – це процес створення необхідного трудового потенціалу для досягнення організаційних цілей за допомогою різних методів найму, відбору, або вивільнення персоналу на підставі планування персоналу відповідно до стратегічних цілей розвитку організації.

На відміну від попереднього етапу (формування), «розвиток трудового потенціалу – це придбання нових якостей і властивостей трудового потенціалу, які сприяють його оптимізації та ефективності в умовах динамічного внутрішньо-організаційного і зовнішнього середовища. В результаті розвитку формується трудовий потенціал нової якості» [1].

Метою розвитку трудового потенціалу персоналу є вдосконалення та покращення працездатності персоналу організації за рахунок кількісних, якісних і структурних перетворень трудового потенціалу.

Завдання розвитку трудового потенціалу персоналу, виконання яких дозволить досягти наступні цілі:

- формування потрібної кількості трудового потенціалу організації, необхідної для досягнення оперативних, технічних і стратегічних цілей діяльності на даному етапі розвитку з урахуванням зовнішніх і внутрішніх умов;

- створення аналізу (періодичної оцінки) відповідності необхідного і фактичного стану трудового потенціалу організації;

- забезпечення підвищення і вдосконалення трудового потенціалу організації, орієнтованого на стратегічні перспективи розвитку організації шляхом впливу факторів розвитку трудового потенціалу персоналу [2].

 

Список використаних джерел:

1.                  Бєлік В. Д. Розвиток трудового потенціалу персоналу підприємств енергетичної сфери [Електронний ресурс] / В. Д. Бєлік // Наукові праці Кіровоградського національного технічного університету. Економічні науки. – 2014. – Вип. 25. – С. 28–34. – Режим доступу : http://nbuv.gov.ua/UJRN/Npkntu_e_2014_25_6

2.                  Козак К. Б. Вплив мотивації на ефективність використання та розвитку трудового потенціалу персоналу [Електронний ресурс] / К. Б. Козак // Економіка харчової промисловості. – 2011. – № 1. – С. 69–74. – Режим доступу : http://nbuv.gov.ua/UJRN/echp_2011_1_16

Козак К. Б. Особливості структури трудового потенціалу персоналу сучасних підприємств [Електронний ресурс] / К. Б. Козак // Зернові продукти і комбікорми. – 2012. – № 3. – С. 5–9. – Режим доступу: http://nbuv.gov.ua/UJRN/Zpik_2012_3_4