Дон О. Д.

Дніпропетровський національний університет імені Олеся Гончара (Україна)

Модель трудової мотивації на виробничому підприємстві, її складові

 

Питання формування ефективної моделі трудової мотивації на виробничому підприємстві багато в чому залежать від цілей економічної політики держави. Стрімке падіння продуктивності праці, зниження рівня життя населення, прискорення інфляційних процесів в національній економіці – все це потребує швидкого перенесення акцентів в управлінні підприємствами на заохочення якісних показників виробничого процесу, використання інтелектуального потенціалу працівників, посилення їх трудової мотивації. В сучасних умовах трудову мотивацію на підприємстві визначають як комплексну систему заходів та заохочень, спрямованих на досягнення цілей соціально-економічного розвитку через задоволення потреб працівників.

Відомо, що якість мотивації праці визначає його результативність, тому для її оцінки підприємства розраховують показники продуктивності праці та середньої заробітної плати. Розглянемо динаміку цих показників в економіці України (табл. 1).

 

Таблиця 1. Індекси продуктивності праці, номінальної заробітної плати та інфляції в України,  %

Роки

Індекс  продуктивності праці

Індекс номінальної заробітної плати

Індекс  інфляції

2010

103,7

117,6

109,1

2011

105,1

117,7

104,6

2012

100,0

114,8

99,8

2013

99,8

107,9

99,5

2014

99,6

106,0

124,9

2015

99,1

120,5

144,5

Складено автором за даними [1].

 

Вищенаведені статистичні дані свідчать про те, що сучасні моделі стимулювання працівників, що використовують національні підприємства негнучкі, не володіють достатнім мотиваційним ефектом, не стимулюють зростання продуктивності праці, не відповідають вимогам ринкової економіки.

На думку авторів, для посилення трудової мотивації на виробничих підприємствах слід пройти декілька етапів:

1.  Формування та реалізація системи управління продуктивністю як системо утворюючого елементу трудової мотивації.

2. Розробка та впровадження моделі трудової мотивації на підприємстві.

Ефективне управління продуктивністю як складової трудової  мотивації, має включати:

− ясне, прозоре вимірювання та оцінку продуктивності праці;

− планування, контроль і підвищення продуктивності на основі інформації, що проходитиме каналами зворотного зв'язку;

− концентрацію уваги на результативності, продуктивності, виробітку продукції;

− розробку стратегічних планів обґрунтування програм продуктивності на підприємствах і в окремих галузях;

 − розробку підходів до стратегій і методів контролю підвищення продуктивності;

 − забезпечення організації планування і ефективного впровадження всіх елементів управління та резервів підвищення продуктивності виробництва.

На другому етапі автори пропонують впровадження моделі трудової мотивації, яка заснована на врахуванні таких аспектів, як: гендерна нерівність, ієрархія субординацій та етикет, адекватна оплата праці, оптимальні умови праці, місія діяльності підприємства, що приносить благо суспільству. Складові  трудової мотивації на виробничому підприємстві на рис. 1.

 

Рис 1. Модель трудової мотивації на виробничому підприємстві та її складові

 

Сучасному керівнику необхідно враховувати, в першу чергу, компоненти здорової індивідуальної мотивації для побудування грамотної мотивації і успішної її реалізації на практиці. Окрім різниці мотивацій у жінок і чоловіків, необхідно враховувати різність роботи їхньої психіки. Звідси логічне витікає другий компонент здорової системи мотивації –  правильна субординація і корпоративний етикет. Тільки працівник, який відчуває захищеність, безпеку, впевненість у завтрашньому дні, знаходячись під керівництвом відповідального лідера, може максимально реалізовувати свій трудовий потенціал на благо собі, підприємству і всьому суспільству. Взагалі, 90% ефективності роботи організації залежить від керівника, тому як він, в залежності від своїх якостей і здібностей, на свій розсуд, підбирає собі персонал. Неможливий розвиток організації, в якій підлеглі не довіряють керівникам. Довіряти можна лише тому керівнику, який здатен вислухати своїх підлеглих, не принижуючи них, з повагою. Етикет проявляється у всьому, зокрема у мові, поведінці, погляді, реакції на слова, виробничих ситуаціях. По-справжньому інтелігентна людина, тим паче керівник, ніколи не дозволить собі самостверджуватись за рахунок інших.

Вищезазначені компоненти у поєднанні з конкурентною заробітною платою і оптимальними умовами праці формують таку модель, яка гарантовано принесе успіх при дотриманні однієї важливої умови –  наявності та успішної реалізації місії, яка об'єднує і надихає працівників.

Дієва модель трудової мотивації покликана сприяти формуванню працівників нового типу –  ініціативного, заповзятливого, орієнтованого на максимальні досягнення в праці, здатного до творчої інноваційної діяльності.

 

Список використаних джерел:

 

1.             Статистичний збірник ; Державна служба статистики України [Електронний ресурс]. – Режим доступу : http://ukrstat.org

2.                          Гурова К. Д.  Формування системи мотивації персоналу підприємства в умовах глобалізації / К. Д. Гурова // Бізнес-інформ. – 2014. – № 20. –  С. 102–104.