Федотова М. О., к. е. н. Кучеренко С. К.

Днiпрoпeтрoвський нацioнальний унiвeрситeт iмeнi Oлeся Гoнчара (Україна)

ШЛЯХИ ПІДВИЩЕННЯ ЕФЕКТИВНОСТІ ФУНКЦІОНУВАННЯ ТРАНСПОРТНОГО ГОСПОДАРСТВА

 

Нині сучасні господарюючі суб’єкти в процесі своєї господарської діяльності відправляють та отримують велику кількість різних вантажів. Так, процеси перевезення сировини та матеріалів, готової продукції, перевезення відходів виробництва здійснюються транспортом, наявним суб’єкта промисловості. В свою чергу, транспортне господарство забезпечує ритмічне протікання всього виробничого процесу на промисловому підприємстві.

Організувати діяльність промислового підприємства неможливо без роботи внутрішньозаводського транспорту. Всі галузі економіки в першу чергу залежать від транспортних перевезень. В наш час неможливо уявити підприємство в різних сферах діяльності без роботи транспортного господарства. Вищезазначені обставини пояснюють актуальність обраної теми дослідження. До вимог, які забезпечують ефективну роботу транспорту промислового підприємства можна віднести те, що транспортні засоби повинні відповідати міцності вантажопотоків, розмірам та властивостям вантажів; вони мають безперечно відповідати технологічним особливостям процесів виробництва та забезпечувати високу продуктивність праці. Одними з основних задач транспортного господарства будь-якого господарюючого суб’єкта в нашій державі є здійснення безперебійного транспортування усіх вантажів відповідно до виробничого процесу, утримання транспортних засобів у працездатному стані, а також зменшення витрат на транспортні та вантажно-розвантажувальні роботи на підприємстві з метою підвищення ефективності його діяльності.

Раціональна організація транспортного господарства господарюючого суб’єкта є суттєвою причиною зниження витрат на виробництво продукції та відповідно збільшення розміру його прибутку. У залежності від виду та особливостей технологічних процесів та типів виробництв на підприємствах використовуються різні транспортні засоби [1].

Одним із важливих завдань діяльності транспортного господарства слід вважати наявність процесів координації з роботою підприємств залізничного транспорту, а також з підприємствами автомобільного транспорту зовнішньої мережі вантажоперевезень. Високий рівень організації заводського транспорту та його своєчасне функціонування безпосередньо впливають на ритмічність виробництва та собівартість виготовляємої продукції. Витрати на утримування транспортного господарства та транспортування вантажів складають на машинобудівних підприємствах до 6-9,5% у кошторисах витрат на виробництво [2, с. 286]. Саме тому одним з ключових завдань транспортного господарства на вітчизняному підприємств є безперебійне переміщення вузлів, деталей, напівфабрикатів, сировини під час виробництва з мінімальною собівартістю транспортних операцій. Вирішення цієї задачі обумовлює певні вимоги, виконання яких зможе забезпечити ефективну діяльність не тільки самого внутрішньозаводського транспорту, але й виробничих процесів з виготовлення готової продукції.

 Структура транспортного господарства залежить від обсягу внутрішньозаводських та зовнішніх перевезень, типу виробництва, маси та габаритів транспортних засобів тощо.  Своєчасне виконання завдань по перевезенню вантажів гідного рівня якості при виконанні виробничих процесів, високий рівень організації роботи транспорту є основними критеріями високоякісного та точного функціонування транспортного господарства вітчизняного підприємства.

Раціональна його організація вирішує питання координації транспортних процесів з технологічними процесами підприємства, забезпеченню необхідних перевезень по внутрішньозаводському та зовнішньому кооперуванню, постачанню необхідних матеріалів, напівфабрикатів і сировини для роботи підприємства, а також для збуту готової продукції.

Організація транспорту на підприємстві є дуже важлива, як в середині підприємницького господарства, так і за його межами. Основними шляхами підвищення ефективності функціонування транспортного господарства господарюючого суб’єкта є: упровадження автоматизованих систем управління транспортом; механізація та автоматизація транспортних операцій; застосування уніфікованої тари в процесі господарської діяльності; впровадження єдиної виробничо-транспортної технології; спеціалізація засобів міжцехового транспорту та ін.

 При організації перевезень насамперед, необхідно враховувати усю сукупність найдрібніших чинників, таких як: номенклатура матеріалів, оборотність вантажів, зберігання та видача їх зі складу, комплектування, упаковка, контроль, вид транспорту тощо.

Найперспективнішим напрямом оптимізації перевезень вантажів є розвиток технологій, які об’єднували б переваги інформаційних технологій, логіки та математичного програмування. Таким чином, нами було виявлено, що технічний стан транспорту також є головним шляхом успіху транспортного господарства. Якщо більш детально, то дуже багато грошей витрачається на ремонт та обслуговування транспортних засобів. На жаль, в нашій країні немає програм щодо поліпшення якості дорожнього покриття, раціонального використання палива, які б створювали умови для більш ефективного та раціонального використання транспортних засобів.

 

Список використаних джерел:

1.Семенов В.М. Интенсификация производственных процессов: Техническое обслуживание производства / В. М. Семенов, В. И. Козырев, Р. З. Акбердин и др. ; под общ. ред. В. М. Семенова. – М. : Машиностроение, 1993. – 352 с.

2. Капінос Г. І. Операційний менеджмент : навч. посіб. / Г. І. Капінос, І. В. Бабій. – К. : Центр учбової літератури, 2013. – 352 с.