Ганузек Л. М.

Житомирський агротехнічний коледж (Україна)

ШЛЯХИ УДОСКОНАЛЕННЯ СИСТЕМИ МЕНЕДЖМЕНТУ ПІДПРИЄМСТВА

 

Система менеджменту показує високу ефективність не лише тоді, коли керівники підприємств, які безпосередньо  приймають управлінські рішення, підбирають форми контролю, працівників,  які є відповідальними за виконання управлінських рішень і  діють злагоджено, але й тоді, коли між рівнями управління встановлені тісні, зрозуміли взаємовідносини. Знижує ефективність системи управління відсутність механізму між всіма рівнями управління на підприємстві.

Сучасне виробництво це складна інтегрована систему, яка містить в собі різні чисельні структурні ланки. Будь яка ланка, яка існує на підприємстві виступає у вигляді тієї чи іншої комбінації підприємств. Будь яке підприємство є основною, первинною ланкою господарства України, де відбувається процес виробництва матеріальних благ, формуються і виявляються економічні відносини, переплітаються особисті, загальнолюдські та групові інтереси. Для кращого функціонування складної структури потрібно розробити оптимальну та економічну систему управління.

Тому метою роботи є удосконалення теоретичних та методичних положень щодо розвитку системи менеджменту на підприємстві, що в свою чергу  є основою підвищення ефективності діяльності підприємств.

«Управління підприємством  є систематичний і постійний процес впливу керівництва на діяльність його структурних підрозділів для забезпечення налагодженої роботи і досягнення позитивного результату по завершенню роботи» [1].

«Управління будь яким підприємством здійснюється на основі його установчих документів та прав власності щодо використання свого майна і участі в управлінні колективом підприємства. За статутом підприємства власник здійснює свої права щодо менеджменту підприємством, безпосередньо сам або  через уповноважені ним органи» [2].

Основні напрями за якими відбувається удосконалення системи менеджменту підприємством має є: удосконалення організаційної структури управління підприємством; покращення організації менеджменту і бізнесу через удосконалення системи планування підприємства, обліку і контролю за основними показниками діяльності підприємства; оптимізація економічного управління виробничими ресурсами і запасами; удосконалення ефективності управління інноваційними процесами , а саме головне це покращення якості продукції, яка виробляється підприємством.

Для удосконалення організаційної структури управління підприємством треба насамперед встановити  оптимальну чисельність та структуру управлінського апарату, безпосередню чисельність працівників виробничих підрозділів за встановленими нормативами та реальними потребами підприємства, враховуючи сучасні ринкові умови.

Для покращення системи планування, обліку і контролю за основними показниками діяльності підприємства можна запровадити ефективну систему внутрішнього контролю, різноманітність обчислювальної техніки, розвинути комп’ютерні мережі зв’язку, застосовувати  сучасні програмні засоби, а саме: інформаційні технології управління. Передусім це стосується як систем  організації фінансового менеджменту, бюджетування, так і управління фінансовими ресурсами.

«Один з основних напрямків удосконалення системи менеджменту є конкретний  підхід із закінченим етапом управління при визначенні організаційної структури, конкретних прав і обов’язків працівників, міри відповідальності, відповідно своїх посадових функцій керівника та фахівців різних рівнів» [2].

Цільова організаційна структура апарату управління дасть змогу  своєчасно, компетентно, комплексно, компактно здійснювати процеси управління підприємством.

 

Шляхи удосконалення системи менеджменту підприємства повинні  зосереджуватися на:

-                комплексному порядку удосконалення системи управління підприємством і всіма складовими частинами його для того, щоб забезпечити ефективність організаційних, кадрових і технічних рішень, процесів прийняття рішень  і покращення інформаційних потоків;

-                впровадженні керування завдяки автоматизації виробничого процесу підприємства;

-                удосконаленні організаційних структур управління підприємством методом використання сучасних форм (програмно-цільові адаптивні, та інші );

-                поліпшенні інформаційної системи менеджменту з метою поліпшення якості інформаційної інформації, а також можливостей її швидкого використання;

-                застосуванні обчислювальної техніки і засобів автоматизації  для вдосконалення якості виробництва, технічного та економічного рівня;

-                співпраці всередині країни з іноземними партнерами для кращого рівня якості розвитку сучасної системи менеджменту на підприємстві;

-                 використанні світового досвіду.

Висновки. У результаті удосконалення системи менеджменту підприємства отримують економічний і соціальний ефект: збільшується обсяг і підвищується ефективність виробництва, забезпечується ритмічна робота підприємства, досягається економія живої і уречевленої праці, покращується якість продукції, змінюється і полегшується характер праці, зростає задоволеність працею, скорочується плинність кадрів тощо.

 

Список використаних джерел:

1.     Основи менеджменту : навч. посіб. / Бабець Є. К., Максимчук А. Г., Стасюк В. П. та ін. – К. : Професіонал, 2007. – 496 с.

2.     Мартиненко М. Стратегічний менеджмент : підруч. / М. Мартиненко, І. Ігнатьєва. – К.: Каравела, 2006. – 319 с.

3.     Покрапивний С. Підприємництво: стратегія, організація, ефективність / С. Покрапивний, В. Колот. – К. : Вид-во КНЕУ, 2004.