Гребенцов Я. І., к. е. н. Адонін С. В.

Дніпропетровський національний університет імені Олеся Гончара (Україна)

СУТНІСТЬ УПРАВЛІННЯ ЕФЕКТИВНІСТЮ ДІЯЛЬНОСТІ ПІДПРИЄМСТВ

 

Управління ефективністю діяльності підприємств залежить від отримання найвищих результатів при найменших витратах ресурсів, забезпечення в поточному і перспективному періодах максимізації добробуту власників, що потребує одночасного поєднання їх інтересів та інтересів держави і персоналу.

Ефективність діяльності підприємства – складна економічна категорія, яка торкається всіх сфер практичної діяльності, усіх стадій суспільного виробництва та є основою побудови кількісних критеріїв цінності прийнятих рішень.

Сучасна економічна теорія не пропонує узагальненого підходу щодо розгляду сутності і значення такої категорії як «ефективність». Це стосується недостатнього розмежування понять ефективності та продуктивності, неузгодженості якісної та кількісної їх оцінки. У вітчизняній економічній літературі наводиться кілька визначень ефективності діяльності підприємства, а найбільш поширеним є наступне: ефективність – це досягнення найбільших результатів при найменших витратах ресурсів [1, c. 216]. За іншого підходу ефективність є співвідношенням між одержуваними результатами виробництва – продукцією і матеріальними послугами, з одного боку, та затратами праці та коштів виробництва – з іншого [2].

З теоретичного погляду управління ефективністю діяльності підприємств є складовою управління самим підприємством, відтворює його якість або кінцевий результат і залежить від формування реальної мети з урахуванням можливих наслідків. Орієнтири управління ефективністю пов’язані із внутрішніми й зовнішніми факторами.

Теоретична сутність поняття «управління ефективністю підприємства» має значення як процес і як діяльність. Процес управління ефективністю з позиції управління взагалі характеризується деякими авторами як «перебіг явища, послідовної зміни станів чи етапів, стадій розвитку чи сукупності послідовних дій для досягнення результату» [3]. Якщо механізм управління ефективністю характеризує фундаментальні категорії системи управління, то процес управління ефективністю – якісне існування та функціонування системи. У процесі управління ефективністю діють і взаємодіють елементи загальної системи управління, тому він означає постійне виникнення якісно нових ознак у системі управління ефективністю. Процес управління ефективністю має більш творчий та цільовий характер.

В основі управління ефективністю лежать функції, які реалізуються через вид діяльності, тому управління ефективністю спрямоване на «досягнення цілей організації – її результативності, та розглядається не як одноразова дія, а послідовність безперервних взаємопов’язаних дій функцій управління» [3]. Основними або загальними функціями управління багато авторів визначають традиційно такі як: організація, мотивація, планування, координація, контроль та аналіз. Як діяльність управління ефективністю – це об’єднані в певну структуру суб’єкти й об’єкти управління, які спрямовані на досягнення поставленої мети управління через реалізацію окремих функцій та використання  певних методів і принципів управління. 

Управління ефективністю підприємства характеризується: змістовно, організаційно й технологічно, що відтворює її якісні ознаки.

За змістом управління ефективністю можна розглядати і як процес, і як систему, і як вид діяльності. За організаційною характеристикою управління ефективності доцільно розглядати з позиції організаційної структури управління підприємствами, в яких кожна позиція, кожний рівень відповідає певній виконуваній функції. За технологічною характеристикою управління ефективністю варто розглядати як сукупність технологічних елементів, поєднаних у відповідну технологічну структуру, тобто структуру виробництва, оскільки функції управління певними технологічними процесами можуть виконуватися машинами і механізмами, зокрема з використанням інноваційних технологій, результатів творчої праці.

Ефективність функціонування підприємства загалом та структури його підрозділів, як складної соціально-економічної системи, сильно залежить від вірності визначення і використання методів управління.

Управління ефективністю як процес чи функція, може функціонувати лише за допомогою механізму, що відповідає за збереження, цільове використання ресурсів, здійснює контроль за діяльністю персоналу щодо виконання господарських операцій  процесу діяльності.

В основі управління ефективністю підприємства лежить його структура, яка передбачає наявність і виконання належних функцій, спрямованих на вирішення унікальних і складних проблем, що постають перед підприємством в процесі його діяльності, пов‘язаної з досягненням певного рівня управління ефективністю.

Отже, управління ефективністю діяльності підприємства – становить процес на основі функцій менеджменту, який враховує інструменти і методи прийняття управлінських рішень з  формування і розподілу прибутку, раціонального використання всіх наявних ресурсів на підприємстві з метою їх оптимізації та максимізації фінансових результатів.

 

Список використаних джерел:

1. Мочерний С. В. Економічна енциклопедія : у 3 т. / редкол. : С. В. Мочерний (відп. ред.) та ін.] / С. В. Мочерний. – К. : Видавничий центр “Академія”, 2000. – Т. 1.  – 864 с.

2. Ковальов Д. Парк EVA-вского периода / Д. Ковальов // Компаньон. – 2007. – №8.

3. Завадський Й. С. Менеджмент : підруч. у 2 т. / Й. С. Завадський. – К. : УФІМБ, 1997. – T. 1. – 543 с.