Гвініашвілі Т. З., Павлович С. О.

Дніпропетровський націоналֺьний універсиֺтет імені Олеся Гончара (Україна)

ЕФЕКТИВНІ ІНСТРУМЕНТИ МОТИВАЦІЇ ПЕРСОНАЛУ

 

Зміни, що відбуваються в економіці країни викликають необхідність розробки і застосування систем мотивації трудової діяльності, які б відповідали сучасним умовам обмеженості ресурсів, міжнародним стандартам в галузі якості і вимогам зовнішнього бізнес-середовища.

Основним методом стимулювання праці співробітників підприємства є мотивація. Мотивація працівників насамперед покликана сприяти на співробітників підприємства з метою підвищення продуктивності праці та підвищення рівня їх зацікавленості у майбутньому підприємства [3, c. 13].

Науковою основою мотивації виступають теорії мотивації, серед яких виділяють два напрямки: змістовні і процесуальні. Теорії мотивації аналізують фактори впливу на мотивацію особистості. «Теорії потреб» визначають причини зміни поведінки людини, а процесуальні теорії досліджують, саме яким чином виникає той чи інший тип поведінки, тобто в під час яких процесів відбувається зміна поведінки персоналу.

Одним з видів матеріальної мотивації є соціальна мотивація, яка передбачає надання соціального пакета. Конкурентна соціальна політика вказує на те, що керівництво підприємства є зацікавленим не тільки в отримання максимального прибутку, а й надає значної уваги соціальному забезпеченню персоналу підприємства і створенню гідних умов праці, тобто намагається досягти високого рівня залученості персоналу. Високий рівень залученості персоналу – це такий стан, при якому у співробітника організації на рівні внутрішніх інстинктів, підсвідомо, виникає і з'являється в активних діях залученість, лояльність та задоволеність бажання повністю присвятити себе роботі в інтересах всієї організації [4, c. 24]. Залучений співробітник відчуває почуття причетності до діяльності своєї компанії, і тому розвиток залученості персоналу є одним з основоположних принципів успішної роботи всієї організації.

Внутрішній зміст понять «задоволеність», «лояльність» і «залученість» представлено у табл. 1.

 

Таблиця 1. Сутність понять «задоволеність», «лояльність» і «залученість»

Поняття

Визначення

Задоволеність

-      співробітника в цілому влаштовує підприємство, де він працює;

-      співробітник планує продовжувати працювати на підприємстві, проте не прикладати особливих зусиль.

Лояльність

-      співробітник зацікавлений працювати на даному підприємстві;

-      співробітник планує працювати на підприємстві, але, як і раніше, не бажає докладати зайвих зусиль для цього.

Залученість

-      співробітник всією душею переживає за своє підприємство, ототожнюючи її зі своїм другим будинком;

-      співробітник сприймає діяльність організації як свою рідну, і здійснює свій вклад в її процвітання.

 

Залученість співробітників впливає на результативність та ефективність компанії. Саме залученість стає рушійною силою підвищення продуктивності праці. Українські роботодавці практикують методи підвищення рівня залученості персоналу засновані на соціальних виплатах і благах для формування тривалих партнерських взаємовідносин [1, c. 34].

Склад соціального пакету повинен періодично переглядатися. Окремі опції з них можуть надаватися на постійній основі. Цей момент розглядається окремо на кожному підприємстві, в залежності від того, яку компенсаційну та мотиваційну політику воно здійснює. Такий підхід забезпечує вітчизняним підприємствам можливість розробки ефективної системи матеріальної мотивації для робітників.

Реалізацію процесу впровадження соціального пакету слід розпочинати з визначення мети для здійснення зміни системи матеріальної мотивації на підприємстві. Система стимулювання персоналу підприємства визначається завданнями підвищення рівня ефективності його функціонування.

У положенні за кожною опцією соціального пакету мають враховуватися характерні особливості показників і умов виробничої діяльності, визначено певний склад премійованих за кожною з опцій соціального пакету, конкретизовані показники й особливості надання опцій соціального пакету робітникам з урахуванням їхньої участі в діяльності підприємства.

Оскільки співробітники є найбільш цінним і вирішальним ресурсом підприємства, то необхідно забезпечувати їх такими умовами праці, що сприяли б особистісному зростанню, навчанню, підвищенні кваліфікації, передачі знань і командній роботі. Зазначеного можливо досягнути лише за умов використання таких ефективних інструментів мотивації персоналу як соціальна підтримка, матеріальне та нематеріальне стимулювання.

Отже, мотивація співробітників підприємства відіграє провідну роль в створенні і підтримці ефективної системи управління персоналом, що в свою чергу, виступає одним із структурних елементів системи управління підприємством, поряд із системами управління ресурсами, потенціалом, змінами, стратегією тощо.

 

Список використаних джерел:

1.        Данюк В. Мотивування як чинник активізації трудової поведінки / В. Данюк // Україна: аспекти праці. – 2008. – № 4. – С. 32–36.

2.        Коритко С. Формування системи мотивації праці на підприємстві [Електронний ресурс] / С. Коритко // Студентський науковий вісник «Керівник. ІНФО». – Режим доступу : http://kerivnyk.info/2012/05/korytko.html

3.        Лисак В. Ю. Управління і мотивація персоналу переробно-харчових підприємств: зарубіжні інновації та вітчизняна практика / В. Ю. Лисак // Вісник Сумського національного аграрного університету. Серія «Фінанси і кредит». – 2011. – № 1. – С. 11–14.

4.        Петраченко Д. Мотивація і стимулювання праці персоналу як інструмент удосконалення діяльності підприємства / Д. Петраченко // Схід. – 2009. – № 9 (100). – С. 23–27.