Гвініашвілі Т. З., Забула О. О.

Дніпропетровський націоналֺьний універсиֺтет імені Олеся Гончара (Україна)

ПРОБЛЕМИ РЕАЛІЗАЦІЇ ТА ОЦІНКИ ЛЮДСЬКОГО КАПІТАЛУ ПІДПРИЄМСТВА

 

Важливою рисою сучасної економіки є її динамічність. У цих умовах підприємствам складніше зберігати і підвищувати свою конкурентні переваги. Значущим чинником конкурентоспроможності підприємства є його вміння  ефективно накопичувати і реалізовувати людський капітал. Людський капітал –  термін, що позначає накопичені знання, вміння, майстерність, якими володіє працівник, і які набуваються ним завдяки загальній і фаховій освіті, професійній підготовці, виробничому досвіду. Трудова діяльність спрямована на отримання певного результату [2, c. 309]. Якість продукції пов’язана з рівнем реалізації людського капіталу підприємства. Таким чином, прагнення до підвищення людського капіталу і його використання призводить до орієнтації на споживача. Для реалізації людського капіталу слід застосовувати процесний підхід (рис. 1).

 

Рис. 1. Процес реалізації людського капіталу підприємства

 

Особливістю наведеного процесу реалізації людського капіталу підприємства є той факт, що рівень задоволеності замовника, власника та персоналу підприємства використанням людського капіталу в ньому відображається за допомогою показників, що побічно відображають їх сприйняття трудової діяльності. Наведений процес реалізації людського капіталу враховує три параметра, кожен з яких характеризує задоволеність однієї з основних зацікавлених у трудовій діяльності сторін. Їх сукупність формує підсумковий показник. Таким чином, конкурентоспроможність продукції пов’язана з часткою ринку, яку займає даний продукт. Частка ринку може виступати як ознака задоволеності клієнтів. Даний показник демонструє, яка частка покупців надає перевагу певному товару з групи аналогічних, тобто визнає його конкурентоспроможність найвищою [4, c. 158]. Зміна частки конкретного продукту може бути не пов’язана із задоволенням споживачів і його якістю в порівнянні з товарами-конкурентами. 

Причинами можуть слугувати, наприклад, зміни в стратегії підприємства, такі як зміна сегмента ринку. Інформація про такі зміни, як правило, доступна досліднику, який проводить оцінку реалізації людського капіталу. Відповідно, вплив цих факторів на частку продукту на ринку може бути враховано. Ще одна важлива деталь –  визначення меж ринку, як географічних, так і продуктових. Задоволеність співробітників підприємства залежить від умов праці, виконуваної роботи, її зв’язку з навичками і вміннями працівників та від багатьох інших факторів [1]. Показник плинності кадрів може служити вимірником задоволеності персоналу реалізації людського капіталу. Але, виявляється неможливим врахувати вплив невдоволення персоналу до тих пір, поки воно не призведе до крайніх проявів –  звільнення. У багатьох випадках не враховуються прояви неповної задоволеності персоналу, що виявляється надзвичайно шкідливим для підприємства. Це пов’язано і з його характером, а у випадках, коли прояви невдоволення малозначні, вони можуть завдавати шкоди протягом довгого часу, залишаючись непомітними для власників і керуючих. Оцінка задоволеності власників підприємства при відсутності безпосередніх контактів з ними представляється найбільш складним завданням в процесі оцінки реалізації людського капіталу. Про задоволення власників діяльністю підприємства свідчить його вартість [3, c. 129]. В даному випадку підприємство є товаром, за який покупець готовий заплатити тим більше, чим вище його якість. При цьому необхідно враховувати не тільки вартість підприємства, але і динаміку його змін та ціну аналогічних компаній.

Таким чином оцінка реалізації людського капіталу не тільки дозволяє виявити проблему незадоволення однієї або декількох зацікавлених сторін, а й може бути використана для вибору засобу її вирішення. Запропоновані вище рекомендації дозволяють оцінити реалізацію людського капіталу в інтересах багатьох сторін. Рекомендації базуються на процесі реалізації людського капіталу. Для його створення використано положення, що описують вимоги різних зацікавлених сторін до характеристик праці. Крім оцінки реалізації людського капіталу, процес його реалізації допомагає прийняти рішень про зміну характеристик трудової діяльності, сприяючи побудові гармонійних відносин між зацікавленими сторонами.

 

Список використаних джерел:

1.        Тютлікова В. В. Проблеми обліку трудових ресурсів [Електронний ресурс] / В. В. Тютлікова // Ефективна економіка. – 2015. –  № 2. – Режим доступу : http://www.economy.nayka.com.ua/?op=1&z=3825.

2.        Фонарьова Т. А. Обґрунтування комплексу кількісних характеристик для визначення вартісних параметрів управління людським капіталом / Т. А. Фонарьова // Економіка промисловості. – 2011. – № 2. – С. 307–312.

3.        Приймак В. І. Управління процесами розвитку та реалізації людського потенціалу в економіці України : моногр. / В. І. Приймак, О. М. Гинда. – Львів : РАСТР 7, 2013. – 438 с.

4.        Родченко О. О. Формування та використання людського капіталу. Регіональний аспект / О. О. Родченко // Збірник наукових праць. – 2011. – Т. 12. – Вип. 183. – С. 156–161.