Кочеpгіна К. О.

Дніпpопетpовський національний унівеpситет імені Олеся Гончаpа (Укpаїна)

ВРАХУВАННЯ РИЗИКУ В УПРАВЛІННІ ПРИБУТКОМ СУБ’ЄКТА ГОСПОДАРЮВАННЯ

 

Будь-яка підприємницька діяльність спрямована на досягнення економічного ефекту у виді отримання прибутку. Прибуток – це  показник, який найбільш точно відображає ефективність виробництва, рівень продуктивності праці на підприємстві, обсяг та якість виготовленої продукції, а також рівень собівартості. При цьому підприємницька діяльність постійно пов'язана з ризиком. Ясна річ, що уникнути ризику можна, якщо просто відмовитись від заходу, пов’язаного з ризиком. Для підприємця уникнення ризику майже завжди означає відмову від отримання можливого прибутку. І власне тому на сьогоднішній день набувають все більшого значення проблеми дослідження факторів виникнення, а також організація та застосування механізмів і заходів нейтралізації ризиків, що мають місце у сфері управління прибутком.

У своїх наукових доробках цієї важливої теоретичної та практичної проблеми в управлінні підприємств торкалися  І. В. Алексєєв, В.  М.  Гриньова, В.  О.  Занора, О. О. Орлов, І. А. Панченко, Е. В. Чернодубова, Л. О. Чорна та інші.

Ризик співвідноситься з невизначеністю у відношенні здійснення тієї чи іншої події в майбутньому. Зазвичай найбільший прибуток приносять ті операції, які пов’язані якраз з підвищеним рівнем ризику. В той же час зі збільшенням рівня ризику збільшується загроза втрати фінансової стійкості. Таким чином, основною метою управління ризиками є їх мінімізація задля уникнення або часткового зниження ймовірних фінансових втрат. 

Процеси управління ризиками та управління прибутком на підприємстві тісно взаємопов’язані між собою. Під час прогнозування і планування розміру майбутнього прибутку перш за все враховується імовірність настання можливих негативних явищ, порівнюються всі можливі варіанти ризиків, їх наслідки і розміри, а також пов’язані з ними ймовірні втрати, розглядаються варіанти з прийнятним рівнем ризику. В подальшому на  цій основі під час стадій формування та розподілу прибутку впроваджують механізми захисту від непередбачених негативних подій, наприклад, у виді формування суми страхових резервів, резервного капіталу, тощо.

Під час управління прибутком на підприємстві виникають такі види ризиків як: ризик зменшення очікуваного прибутку; ризик неотримання прибутку підприємства; ризик отримання збитку.

Ризик зменшення очікуваного прибутку полягає у потенційному відхиленні отриманого прибутку від передбаченого, тобто підприємство фактично отримує менший обсяг прибутку, ніж очікувалось.

Під ризиком неотримання прибутку необхідно розуміти таку ситуацію, при якій розмір отриманого прибутку є рівним нулю. Такий стан виникає, якщо обсяг зазначених витрат такий же, як і сума отриманого доходу, і до того ж власники не одержують прибутку.

Ризик отримання збитку означає загрозу втрати прибутку, якщо в результаті своєї діяльності підприємство одержує від’ємний фінансовий результат (збиток).

Для попередження ризикових ситуацій та прийняття обґрунтованих управлінських та організаційно-технічних рішень на підприємствах доцільним є використання системи моніторингу та аналізу показників прибутковості і , крім того, впливу на них зовнішніх (ринкові, правові, адміністративні), а також внутрішніх (матеріально-технічні, організаційно-управлінські, стратегічні, інформаційні, економічні, соціальні) факторів.

Аналіз прибутковості дає змогу виявити ефективні та неефективні напрями функціонування підприємства та внести необхідні зміни. Використовуючи фінансові важелі адаптивного механізму забезпечення прибутковості передбачається оцінка кредитної, дивідендної, інноваційної, інвестиційної та податкової політики на підприємстві.

Одним із заходів запобігання появи ризиків є їх «нейтралізація». Це система заходів фінансового, організаційного та правового характеру, метою якого є зіставлення результатів підприємницької діяльності з відповідним рівнем фінансового ризику. Існують такі форми нейтралізації: страхування фінансових ризиків (самострахування і комерційне страхування), хеджування фінансових ризиків на основі похідних цінних паперів (форварди, ф'ючерси, варанти та опціони), диверсифікація фінансових ризиків (оптимізація при прийнятті управлінських рішень, метою чого є зменшення ризиків).

Таким чином, врахування ризику в управлінні прибутком суб’єкта господарювання дає змогу ідентифікувати одночасно і зовнішні, і внутрішні ризики, виявити ключові з них, розробити відповідну модель управління для їх нейтралізації, зменшення впливу та профілактики. Важливим аспектом, що сприятиме поставленим цілям, є формування якісного інформаційного забезпечення, що відповідає запитам користувачів.

В сучасних умовах господарювання актуальним для підприємств, є розробка механізму стратегічного планування, який в свою чергу є необхідним елементом ризик-орієнтованого управління та передбачає адаптивність до мінливих умов зовнішнього середовища, сприяє прийняттю вчасних адекватних управлінських рішень та впливає на ефективність управління прибутком.

 

Список використаних джерел:

1.                  Донець Л. І. Управління формуванням прибутку підприємства в умовах ринкових формування господарювання : моногр. / Л. І. Донець, С. М. Баранцева. – Донецьк : Вид-во ДНУЕТ, 2009. – 255 с.

2.                  Орлов О. О. Планування прибутку підприємства в умовах ринкової економіки : моногр. / О. О. Орлов, Є. Г. Рясних, Н. І. Гавловська. – Хмельницький : Вид-во ХНУ, 2009. – 155 с.

3.                   Поддєрьогін А.М. Фінансовий менеджмент / кер. кол. авт. і наук. ред. проф. А. М. Поддєрьогін. – К. : КНЕУ, 2005. – 535 с.

4.                  Чорна О. М. Механізм управління прибутком підприємства в Україні / О. М. Чорна, О. О. Мацнєва // Науковий вісник: фінанси, банки, інвестиції. – 2012. – № 1. – С. 30–31.