Д. е. н. Коваленко О. В., Чеботаєва Ю. С.

Запорізька державна інженерна академія (Україна)

ОЦІНКА КОНКУРЕНТНОГО ПОТЕНЦІАЛУ ПРОМИСЛОВОГО ПІДПРИЄМСТВА

 

Оцінка конкурентного потенціалу промислового підприємства вимагає чіткого розуміння сутності поняття «потенціал підприємства», який є характеристикою його динамічного стану, обумовленого цілями його існування та розвитку.

Поняття «потенціал» латинського походження, що в перекладі означає можливість, силу, яка може проявитись при певних обставинах. Це поняття досить ємне і багатоваріантне, оскільки включає і діалектичну єдність можливостей, і процеси їх реалізації, тобто створення умов для їх здійснення. Воно містить об’єктивну (перспективи) та суб’єктивну (здібності) складові, а також процеси, які їх з’єднують – пізнання, реалізація, розвиток.

Організація оцінки потенціалу промислового підприємства характеризується відносинами, що в процесі стратегічного й тактичного управління відображають різноманітні інтереси замовників оцінки. Закономірності організації оцінки потенціалу промислового підприємства є результатом узагальнення фактів за дією організаційних законів. Статистичні та динамічні закони організації визначають правопорядок організації оцінки потенціалу промислового підприємства за дією законів композиції, пропорційності, найменших, онтогенезу, синергії, інформованості, упорядкування, єдності аналізу та синтезу і самозбереження.

Потенціал підприємства виступає основою формування конкурентного потенціалу. Спочатку термін «конкурентний потенціал» розглядався як сукупність маркетингових можливостей підприємства, які здатні трансформуватися в конкурентні переваги, забезпечуючи йому стійку конкурентну позицію на ринку. При подальшому розвитку досліджень під конкурентним потенціалом стали розуміти «…систему ресурсів (активів) і топ-характеристик підприємства, використання яких забезпечує його успішне функціонування на ринку» [2, с. 53-54; 3]. А.В. Іванченко під конкурентним потенціалом підприємства розглядає його «здатність до контролю максимально можливої для нього частки цільового ринку при визначених обмеженнях як внутрішнього, так і зовнішнього характеру» [2, с. 53-54]. При цьому цю «здатність» визначено ресурсною базою підприємства, специфікою її використання у напрямку створення продукту та маркетингової стратегії, яка забезпечуює їй необхідну конкурентоспроможність.

Основними завданнями оцінки конкурентного потенціалу є:

– аналіз ресурсного потенціалу та фінансового стану, факторів, які визначають зростання конкурентного потенціалу;

– виявлення причин наявного стану та одержаних результатів;

                        виявлення резервів покращення конкурентного потенціалу;

– підготовка і обґрунтування управлінських рішень, які було прийнято.

Для визначення конкурентного потенціалу підприємства існують науково обґрунтовані методики, найбільш відомими та поширеними з яких можна вважати  наступні [2, с. 56]:

1) матричний метод – матриця, розроблена Бостонською консалтинговою групою, передбачає аналіз і зіставлення темпів росту або скорочення обсягів продаж по горизонталі з відносною часткою товару / послуги на ринку по вертикалі. Найбільша частка ринку відповідає найбільшій конкурентоздатності підприємства і його потенціалу;

2) метод оцінки товару/послуг підприємства є відображенням взаємозв’язку і взаємовідношенню конкурентоздатності підприємства та конкурентоздатності продукції, що ним випускається. Така оцінка передбачає дослідження співвідношення ціна/якість, а їх оптимальне співвідношення свідчить про найбільшу конкурентоспроможність підприємства;

3) метод теорії ефективної конкуренції. Ефективну конкуренцією асоціюють з ефективністю організованого процесу управління на підприємстві і у його окремих підрозділах, що, в свою чергу, залежить від ефективності використання ресурсів. Цей метод передбачає здійснення оцінки конкурентоспроможності на підставі групових показників конкурентоздатності.

Таким чином, методики аналізу конкурентного потенціалу підприємства може здійснюватися за допомогою вищенаведених методів. Виявлення і розвиток конкурентного потенціалу є основною гарантією забезпечення на підприємстві високого рівня конкурентоздатності. Однак такі важливі складові, як мета і стратегічні цілі підприємства, можливості і загрози його розвитку, напрямки та умови діяльності, потенційна ємкість ринків, ризики вимагають індивідуального підходу в умовах конкретного підприємства, що і є перспективним напрямом для подальших наукових досліджень в цій сфері.

 

Список використаних джерел:

1.      Большой экономический словарь / под ред. А. Н. Азриэляна. – М. : Фонд «Правовая культура», 1994. – 528 с.

2.      Іванченко А. В. Сутність та зміст конкурентного потенціалу підприємства [Електронний ресурс] / А. В. Іванченко. – Режим доступу : http://www.kpi.kharkov.ua/archive/...90.pdf

3.      Экономический потенциал административных производственных систем : моногр. ; под. общ. ред. О. Ф. Балацкого. – Сумы : ИТД «Университетская книга», 2006. – 973 с.