К. е. н. Кучеренко С. К.

Дніпропетровський національний університет імені Олеся Гончара (Україна)

МЕХАНІЗМ ПІДТРИМКИ АКТУАЛЬНОГО СТАНУ СОБІВАРТОСТІ ПРОДУКЦІЇ НА ПІДПРИЄМСТВІ

 

Розвиток систем бюджетування й контролінгу на вітчизняних підприємств залишається актуальним напрямком удосконалення економічного управління, оскільки ці інструменти дозволяють на новому інтеграційному рівні спрямувати діяльність різних служб і підрозділів на досягнення найважливіших завдань підприємства як цілого. Аналіз досвіду бюджетування й контролінгу свідчить, що багатьом з підприємств для успішного запровадження даних інструментів не вистачає чинного механізму підтримки діючих норм і нормативів, а отже  й витрат і собівартості продукції в актуальному стані, що створює базу управління всією сукупністю показників діяльності підприємства. Сутність  даного механізму полягає в тому, що у поточному порядку ведеться роздільний облік витрат по заздалегідь встановлених планових нормах та відхиленням від них, завдяки чому діючі норми й калькуляції поточної собівартості постійне відновлюються. Загальна схема планування та постійного коректування собівартості продукції із застосуванням нормативного методу має вигляд, що відображений схемою на рис. 1.

 

 

Рис. 1. Схема підтримки калькуляцій собівартості продукції в актуальному стані на основі систематичного відновлення діючих норм і нормативів

 

При запровадженні такої схеми поточна собівартість  продукції, як і похідні від неї показники визначаються як алгебраїчна сума нормативної  собівартості та встановлених відхилень від норм   по  кожній  статті  калькуляції.

Механізм корегування норм діє на основі інформації системи контролінгу, що фіксує відхилення від величин діючих норм і нормативів з усіх об’єктів використання норм: цехів, дільниць, бригад, окремих виконавців, для чого запроваджуються спеціальні форми супроводжувально-облікової документації та її відображення в системі контролінгу. Завдяки цьому в процесі моніторингу поточного ходу виробничого процесу формується інформація стосовно фактичного виконання встановлених норм і нормативів у вигляді, представленому табл. 1, на основі аналізу якої нормативне бюро економічної служби підприємства вносить корекції до діючих норм, провадить перерахунок норм та подає їх до затвердження керівництву.

 

Таблиця 1. Інформація щодо відхилень від встановлених норм та нормативів витрат

Цех

(відділ)

Виробниче завдання

Дільниця

Номер операції, роботи

Одиниця виміру

Кількість

Дата

видання

Строк

виконання

 

Бригада

 

 

 

 

 

 

Відхилення від норм (нормативів) витрат

Вид норми, нормативу, код

Вид матеріалу, ресурсу

Кількість за нормою

Фактично

одиниця виміру

на одиницю продукції

на завдання

на одиницю

разом

1.

2.

3 і т.д.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Дата

Посадова особа

Прізвище

Підпис

 

 

 

 

 

Завдяки запровадженню такого механізму підтримки актуального стан норм і нормативів вся система бюджетування повинна сприйматися як при складанні, так і при виконанні, як подвійна: статична, побудована на основі планових норм і нормативів; гнучка, що відображає директивно змінені норми і нормативи  на основі аналізу і опрацювання сигналів про розходження фактичних результатів з плановими, які надходять частіше, ніж один раз за плановий період, у найкращому випадку – відразу, як тільки такі розходження відбулися.

Загальну схему монтування механізму підтримки економічних показників підприємства в систему його бюджетування покажемо на рис. 2.

 

Рис. 2. Місце механізму підтримки актуального стану економічних  

показників у системі бюджетування підприємства

 

Завдяки запровадженню механізму підтримки актуального стану економічних показників підприємства принципово вирішується проблема співвідношення фактичного й планового бюджетів, яка є центральною в ланцюгу бюджетного управління, оскільки весь контур управління вмикається в момент появи відхилень фактичного бюджету від планового. І чим частіше вмикається механізм корегування норм і нормативів тим більше фактичний бюджет відрізняється від планового.