К. е. н. Кушніренко О. А.

Відокремлений підрозділ Національного університету біоресурсів та природокористування України «Ніжинський агротехнічний інститут»

ЕКОЛОГІЧНА СКЛАДОВА БУХГАЛТЕРСЬКОГО ОБЛІКУ ПРИРОДНИХ РЕСУРСІВ СІЛЬСЬКОГОСПОДАРСЬКИХ ПІДПРИЄМСТВ: УПРАВЛІНСЬКИЙ АСПЕКТ

 

Подальше існування людської цивілізації, при якому економічний розвиток супроводжується виснажливим природокористуванням, створює небезпеку життя нинішнього та майбутнього поколінь. Більшість природних ресурсів залучені до сільськогосподарського товаровиробництва, екологічний стан якого можна визначити як незадовільний. На екологічний стан галузі впливає комплекс негативних факторів, зокрема, нересурсоощадливе використання земельних ресурсів. Загалом, проблема відносин у системі «людина – природа» є однією з найактуальніших в умовах переходу до концепції сталого розвитку суспільства. Відмова від надмірної експлуатації природи, формування потреби в її пізнанні та пошук можливостей жити в гармонії з нею – сьогодні стають ключовими принципами взаємовідносин в світі. Тому невипадково до основних напрямків державної політики з питань національної безпеки України в екологічній сфері віднесено «впровадження у виробництво сучасних, екологічно безпечних, ресурсо- та енергозберігаючих технологій, підвищення ефективності використання природних ресурсів, розвиток технологій переробки та утилізації відходів» [1].

В контексті окреслених питань особливе місце відводиться обліково-аналітичному забезпеченню управління природними ресурсами з метою забезпечення життєдіяльності людини та нарощування виробничих потужностей без заподіяння непоправної шкоди довкіллю. Наразі якісні параметри природних ресурсів та дані щодо їх забруднення не знаходять свого відображення у системі обліку, що свідчить про надмірне навантаження та розбалансування інформаційних потоків, що ускладнює ефективне управління та збільшує витрати внаслідок їх нераціонального використання [2].

З метою розширення існуючої інформації щодо природно-ресурсного потенціалу, пропонуємо систему обліково-аналітичного забезпечення управління природними ресурсами сільськогосподарських підприємств (рис. 1).

 

 

В основу запропонованої схеми покладено підвищення інформативності про стан та якісні характеристики природних ресурсів. Актуальність запропонованої розробки підтверджується також програмними документами всесвітніх самітів зі сталого розвитку (зокрема Pio+20), в яких наголошується, що незбалансоване і неефективне використання природних ресурсів може стати чинником виникнення серйозних соціальних та економічних проблем, політичної нестабільності та нерегульованих конфліктів між державами. Тому, природні ресурси повинні розглядатися системно, що дає змогу всебічно оцінити їх стан, використання, можливості відтворення у сільськогосподарських підприємствах та прийняття управлінських рішень із врахуванням екологічної складової. Наведені пропозиції дозволяють сформувати результативну систему обліково-інформаційного забезпечення управління природними ресурсами сільськогосподарських підприємств умовах стратегічних трансформаційних перетворень аграрної сфери тим самим підвищити їх раціональне використання і збалансоване відтворення.

 

Список використаних джерел:

1. Про основи національної безпеки України: Закон України від 19 червня 2003 р. № 964-ІV (в останній редакції від 16 липня 2015 р. № 630-VIII від 16.07.2015 р. № 39) [Електронний ресурс]. – Режим доступу : http://zakon3.rada.gov.ua/laws/show/964-15

2. Воляк Л. Р. Обліково-аналітичне забезпечення управління нарощенням асиміляційних можливостей відтворення природно-ресурсного потенціалу / Л. Р. Воляк // Облік і фінанси. – 2015. – № 3 (69). – С. 109–115.

3. Машкова Т. В. До оцінки якості сільськогосподарських угідь з використанням ГІС-технологій у бухгалтерському обліку / Т. В. Машкова // Науковий вісник Ужгородського національного університету. Серія: Міжнародні економічні відносини та світове господарство. – 2015. – Вип. 4. – С. 47–51.