Лівер А. В., к. е. н. Бикова В. Г.

Дніпропетровський національний університет імені Олеся Гончара (Україна)

УПРАВЛІННЯ МАТЕРІАЛЬНИМИ РЕСУРСАМИ ПРИ ВИРОБНИЦТВІ СОЦІАЛЬНО ЗНАЧУЩОЇ ПРОДУКЦІЇ В УМОВАХ КОНКРЕТНОГО ПІДПРИЄМСТВА

 

В сучасних ринкових умовах перед українськими виробниками гостро постає завдання пошуку шляхів забезпечення високого рівня конкурентоспроможності, що потребує впровадження заходів, покликаних сприяти підвищенню ефективності використання всіх складових елементів економічної системи підприємства, зокрема матеріальних ресурсів. Оскільки матеріальні ресурси є найбільш вагомою складовою витрат виробничих підприємств, раціоналізація їх використання у разі виробництва соціально значущої продукції, якою є спортивні товари, створює передумови для обґрунтованого зниження цін останньої і забезпечення її доступності для широких верств населення. У зв’язку з цим дослідження, пов’язані з вдосконаленням організації матеріалопотоків та управління матеріальними ресурсами на виробничих підприємствах, носять актуальний характер.

Визначальною умовою зростання обсягів виробництва продукції, скорочення витрат на її виготовлення, збільшення прибутку і рентабельності, є рівень, якість і своєчасність забезпечення підприємства сировиною й матеріалами та ефективне їх використання. В цілому використання матеріальних ресурсів може носити екстенсивний або інтенсивний характер. Перший пов’язують в більшій мірі зі обсягами запасів матеріальних ресурсів, необхідних для безперебійного виробничого процесу та збільшення обсягів продукції, яка виготовляється. Другий – з раціональним використанням наявних матеріальних ресурсів, що має на меті зменшення їх кількості та обсягу за умови збереження якості продукції, що виготовляється.

З метою поліпшення використання матеріальних ресурсів необхідно визначати та оцінювати фактори та чинники, які впливають на узагальнюючі показники їх використання: матеріаломісткість та матеріаловіддачу, прибуток на гривню матеріальних витрат, питому вагу матеріалів у собівартості продукції тощо.

Використання матеріальних ресурсів досліджувалась за інформацією підприємства ТОВ «Компанія «Спорттехніка», що входить до структури концерну «Інтер Атлетика», який є лідером українського ринку з виробництва та реалізації спортивного обладнання для дому, професійного спортивного обладнання, вуличних тренажерів для занять спортом на відкритому повітрі, дитячих ігрових комплексів.

Проведений аналіз основних техніко-економічних показав, що підприємство є прибутковим, досить динамічно розвивається, протягом 2010-2015 років спостерігалась стійка тенденція покращення усіх економічних та фінансових показників. Але було встановлено, що продукція, яку воно виготовляє, має досить високий рівень матеріаломісткості (59% до 72% за аналізований період).

З метою зниження матеріаломісткості за рахунок раціонального використання металів на основі вдосконалення технологічних процесів було запропоновано наступні заходи:

-  заміна механічної обробки деталей та конструкцій обробкою тиском, що дозволить скоротити витрати металу на 4045%;

-  більш широке використання маловідходних та безвідходних технологій, а саме імпульсного відрізання, високошвидкісної обрубки, відділення частини заготовки заживними ножами;

-  використання безвідходного та маловідходного деформування, що знижує використання металу на 30% за рахунок перерозподілу об’єму металу та зменшення відходів у стружку.

За розрахунками запропоновані заходи дозволять скоротити витрати металу на 24 %, що приведе до зниження собівартості одного виробу на 19%, а рентабельності на 26% за умови незмінних цін.

Крім цього було запропоновано наступні напрямки удосконалення використання матеріальних ресурсів на ТОВ «Компанія «Спорттехніка»:

-  застосування економічно обґрунтованих норм та нормативів витрачання матеріальних ресурсів;

-  вдосконалення системи матеріально-технічного постачання;

-  запровадження системи нормування матеріальних запасів, з метою встановлення економічно обґрунтованих норм та нормативів основних їх видів;

-  постійний контроль та аналіз стану матеріальних запасів, з метою визначення: наявності матеріальних цінностей, що знаходяться на зберіганні (у випадку встановлення їх нестачі необхідно виявлення та притягнення до відповідальності винних осіб), понаднормативних обсягів запасів, з метою їх приведення до нормативних показників, наявності не використовуваних матеріальних цінностей, які доцільно реалізовувати задля зменшення видатків на їх зберігання, реальної вартості матеріальних запасів, що особливо актуально в умовах інфляції;

-  впровадження системи матеріального стимулювання працівників підприємства за додержання встановлених норм та нормативів, ефективне та раціональне використання матеріальних ресурсів.

Запровадження визначених пропозицій на ТОВ «Компанія «Спорттехніка» дозволить не тільки раціоналізувати використання матеріальних ресурсів, а також покращити фінансово-економічні показники діяльності підприємства в цілому та зміцнити конкурентні позиції підприємства на ринку спортивних товарів. Розроблені пропозиції носять універсальний характер, тож можуть бути використанні на промислових підприємствах аналогічної сфери діяльності.

 

Список використаних джерел:

1. Заставенко И. В. Эффективность использования материально-сырьевых и топливно-энергетических ресурсов в  национальной экономике / И. В. Заставенко, И. В. Лысенко // Сборник материалов Международной научно-практической конференции «Направления модернизации современного инновационного общества». – 2015. – С. 142–145.

2. Офіційний сайт концерну «Інтер Атлетика» [Електронний ресурс]. –  Режим доступу : http://interatletika.com