Мамчур В. М., к. е. н. Кошевий М. М.

Дніпропетровський національний університет імені Олеся Гончара (Україна)

основні напрямки підвищення ефективності

бізнес-процесів у діяльності суб’єкта

 

Сьогодні, в умовах постійно мінливої економічної ситуації, назріла гостра необхідність у пошуку інструментів, моделей і методів, які могли б допомогти підприємствам поліпшити показники їх функціонування. Одним з найбільш ефективних інструментів, що дозволяє знизити витрати, підвищити продуктивність праці та поліпшити діяльність підприємства в цілому є оптимізація його бізнес-процесів, а саме підвищення їх ефективності.

Під оптимізацією бізнес-процесів суб’єкта пропонується розуміти комплекс заходів, спрямованих на підвищення ефективності, продуктивності та конкурентоспроможності діючих бізнес-процесів та зміцнення наявного рівня його розвитку. Варто зазначити, що термін «оптимізація» щодо бізнес-процесів означає поліпшення їх функціонування за суб’єктивним критерієм ефективності, який визначається ситуаційно: або це можуть бути кількісні показники (прибуток, продуктивність тощо), або це може бути суб’єктивна оцінка фахівця тощо.

Підвищення ефективності бізнес-процесів суб’єкта здійснюється через відповідну мету та завдання (рис. 1). Але здійснення процесу підвищення ефективності бізнес-процесів неможливо без урахування наступних умов:

1. Наявність системи чітко виділених наявних бізнес-процесів. На початку необхідно зафіксувати діючий стан бізнес-процесів суб’єкта, оскільки якщо їх визначення на початку не буде можливим через високу мінливість, то підвищення їх ефективності також буде неможливе. В такому випадку доцільно усі бізнес-процеси сформувати заново, оцінювати їх оптимальність та покращувати їх уже як нові.

2. Оцінку оптимальності бізнес-процесів суб’єкта від часткового до загального необхідно здійснювати таким чином, щоб виявляючи окремі недоліки, поєднувати їх в групи та оперативно їх усувати. У зворотному русі – від загального до часткового – доцільно застосовувати реінжиніринг бізнес-процесів, тобто комплексну та системну зміну діяльності суб’єкта.

Рис. 1. Зміст мети та завдань підвищення

ефективності бізнес-процесів суб’єкта

 

3. Рішення щодо оптимальності бізнес-процесів суб’єкта є неоднозначними за реалізацією. Тобто, велика ймовірність того, що, усуваючи неоптимальність за одним критерієм, можна суттєво його погіршити за іншим. Таким чином, необхідно вміти виявляти можливі наслідки, оцінювати їх переваги та недоліки й роботи обґрунтований вибір.

4. Оптимізація бізнес-процесів суб’єкта, як правило, не сприймається позитивно його співробітниками, оскільки їх типовим наслідком є посилення експлуатації виконавців, а тому неминучий явний та неявний опір з боку персоналу.

Виходячи з необхідності дотримання зазначених умов, пропонуються наступні етапи проведення оптимізації системи бізнес-процесів суб’єкта (рис. 2).

 

Рис. 2. Алгоритм проведення заходів з підвищення ефективності

системи бізнес-процесів суб’єкта

 

Основними цілями оптимізації системи бізнес-процесів суб’єкта є підвищення якості управління даним суб’єктом, зниження його операційних витрат, впровадження системи управління якістю, підвищення якості продукції й послуг та супроводження його споживачів, а також досягнення цільових показників ефективності функціонування суб’єкта в цілому.

 

Список використаних джерел:

1. Бьёрн А. Бизнес-процессы. Инструменты совершенствования / А. Бьёрн ; пер. с англ. С. В. Ариничева. – М. : РИА «Стандарты и качество», 2003. – 272 с.

2. Репин В. В. Процессный подход к управлению. Моделирование бизнес-процессов / В. В. Репин, В. Г. Елиферов. – М. : РИА «Стандарты и качество», 2004. – 408 с.

3. Робсон М. Практическое руководство по реинжинирингу бизнес-процессов / М. Робсон, Ф. Уллах. – М. : Аудит, ЮНИТИ, 1997. – 224 с.