Михайлюк М. О.

ДВНЗ "Київський національний економічний університет імені Вадима Гетьмана" (Україна)

СИСТЕМАТИЗАЦИЯ МЕТОДОВ УЧЕТА ВЫБЫТИЯ ЗАПАСОВ НА ПРЕДПРИЯТИЯХ УКРАИНЫ И ЗАРУБЕЖЬЯ

 

Матеріальні запаси беруть участь у всіх стадіях діяльності підприємства при чому зазнаючи безперервного відновлення. З одного боку на формування і підтримку матеріальних запасів передбачений процес створення затрат, але зникнення матеріальних запасів в цілому, або ж їх відсутність у певний момент часу може негативно відобразитися на діяльності компанії.

Сутність категорії «запаси» розглянуто в роботах К. Маркса, Л. П. Кулаковської, Ю. В. Піча, Г. В. Нашкерської та інших науковців. Методи обліку вибуття запасів досліджують К. Л. Багрій, Є. Є. Нестеренко, Є. В. Гавриличенко та інші.

Матеріальні запаси – це одна з передумов визначення політики компанії (не тільки як необхідна умова її безперебійного функціонування), а також як один з головних показників правильного вкладання них у виробництво та оборот продукції. Аналіз матеріальних запасів на виробництві як необхідна складова обліково-аналітичної системи є необхідною умовою забезпечення ефективної діяльності підприємства. Передумовою цього є розробка методик аналізу матеріальних запасів, зокрема їх використання [1, с. 51].

В науковій літературі запропоновано різні визначення категорії «запаси». Великий економічний словник розглядає «запаси» у вигляді матеріалів і продукції, складову частину оборотних фондів компанії, що відображені в активі балансу і не використовуються в даний момент у виробництві, а зберігаються на складах або в інших спеціально призначених місцях і будуть використані в подальшому при необхідності [2, с. 314]. За економічною енциклопедією «запаси» складають матеріальні ресурси, а саме: «засоби виробництва, предмети споживання, інші цінності, необхідні для забезпечення розширеного відтворення, обслуговування сфери матеріального виробництва та задоволення потреб населення і будуть використані в майбутньому» [3, с. 583]. К. Маркс визначає «запаси» як матеріальні цінності, що зберігаються на складах постачальників (готова продукція), на проміжних і складах споживачів [4, с. 156]. Цікаве твердження пропонують Л. П. Кулаковська, Ю. В. Піча, за якими «запасами» являються предмети праці, які «утримуються для подальшого продажу за умов звичайної господарської діяльності; перебувають у процесі виробництва з метою майбутнього продажу продукту виробництва; утримуються для споживання під час виготовлення продукції, виконання робіт та надання послуг, а також управління підприємством» [5, с. 368]. За Г. В. Нашкерською «запасами» є оборотні активи, які використовуються переважно в одному операційному циклі діяльності компанії [6, с. 208].

З огляду на вище зазначене, ми трактуємо «запаси» як матеріали та продукцію, частину оборотних фондів компанії, які не застосовуються в певний момент часу у виробництві, але зберігаються в спеціально призначених для цього приміщеннях з метою майбутньої реалізації, споживання під час виготовлення продукції або надання послуг, управління компанією, або ж перебувають у процесі  виготовлення з метою наступного продажу продукту виробництва.

Для оцінювання ефективності використання запасів підприємства використовують методи оцінювання вибуття запасів. Положення щодо обліку запасів згідно з Міжнародного стандарту фінансової звітності № 2 та Положення (стандарт) бухгалтерського обліку № 9 дещо відрізняються. Розглянемо різні методи обліку запасів України та зарубіжжя на рис. 1.

Рис. 1. Методи обліку вибуття запасів на підприємствах України та зарубіжжя

(складено на основі 7, с. 59; 8; 9; 10, с. 26–27)

 

Висновки. Запаси є невід’ємною складовою функціонування підприємств. Запропоновано авторське визначення категорії «запаси». Виділено 4 групи методів обліку вибуття запасів на базі Положення (стандарту) бухгалтерського обліку № 9"Запаси", Міжнародного стандарту фінансової звітності № 2 "Запаси", ARB № 43, US GAAP і методи обліку в інших країнах.

 

Список використаних джерел:

1. Багрій К. Л. Особливості аналізу ефективності використання матеріальних запасів підприємства / К. Л. Багрій // Економічні науки. Cерія : Облік і фінанси. – 2010. – Вип. 7(1). – С. 50–58. – Режим доступу : http://nbuv.gov.ua/UJRN/ecnof_2010_7%281%29__7

2. Большой экономический словарь / под ред. А. Н. Азрилияна. – 7-е изд., доп. – М. : Институт новой экономики, 2007. – 1472 с.

3. Економічна енциклопедія : у 3 т. / за ред. С. В. Мочерного. – К. : Видавничий центр “Академія”, 2000. – Т. 1. – 864 с.

4. Маркс К. Г. Сочинения / К. Маркс, Ф. Энгельс. – 2-е изд. – М. : Изд-во полит. лит-ры. – Т. 24, XIV. – 690 с.

5. Кулаковська Л. П. Організація і методика аудиту : навч. посіб. / Л. П. Кулаковська, Ю. В. Піча. – К. : Каравела, 2004. – 568 с.

6. Нашкерська Г. В. Бухгалтерський облік : навч. посіб. / Г. В. Нашкерська. – К. : Центр навч. літ-ри, 2004. – 464 с.

7. Нестеренко Є. Є. Методи обліку товарно-матеріальних запасів: вітчизняний та зарубіжний досвід / Є. Є. Нестеренко // Управління розвитком. – 2013. – № 17. – С. 58–60. – Режим доступу : http://nbuv.gov.ua/UJRN/Uproz_2013_17_23

8. Положення (стандарт) бухгалтерського обліку 9 "Запаси" [Електронний ресурс]. – Режим доступу : http://zakon5.rada.gov.ua/laws/show/z0751-99

9. Стандарти МСБО і МСФО [Електронний ресурс]. – Режим доступу : http://minfin.gov.ua/control/publish/article/main?art_id=92410&cat_id=92

10. Гавриличенко Є. В. Облік у зарубіжних країнах : конспект лекцій / Є. В. Гавриличенко. – Х. : ХНАМГ, 2009. – 56 с. – Режим доступу : http://eprints.kname.edu.ua/19414/1/замена_пл.2009,поз.213Л_Консп-лек-Уч-_зар-_стран-2009-213-Л-печ.pdf