Недосвітій А. С.

Харківський національний економічний університет ім. С. Кузнеця (Україна )

ПРОБЛЕМИ БІРЖОВОЇ ДІЯЛЬНОСТІ В УКРАЇНІ ТА ШЛЯХИ ЇХ ВИРІШЕННЯ

 

На сьогодні біржова діяльність в Україні має характер становлення та дуже повільного розвитку. Для того, щоб ринок цінних паперів досяг високої планки необхідно здолати ряд проблем, які заважають ефективно функціонувати цій галузі, а також розробити заходи, щодо поліпшення організації біржової діяльності.

Дана тема є актуальною, так як ринок цінних паперів займає значне місце в сучасній фінансово-економічній системі, та існуючі проблеми у цій сфері потребують подальшого вивчення.

Дослідженням біржової діяльності в Україні, проблемами, які виникають у цій сфері та заходами, завдяки яким можна домогтися ефективного розвитку цієї галузі займалося багато вчених. Серед них В. Бралатан, В. Діденко, О. Савицька, Л. Грищенко, А. Приступко та інші.

Метою дослідження є аналіз сучасного стану біржового ринку в Україні та визначення перспективних варіантів вирішення проблем, які впливають  на неефективне функціонування ринка цінних паперів.

В Україні на 2015 рік «(без урахування окупованої території Автономної Республіки Крим і м. Севастополя та частини зони проведення антитерористичної операції)зареєстровано 555  бірж» [1].  Це набагато більше, ніж у країнах із розвинутою ринковою економікою, але пряма залежність (чим більше бірж, тим високо ефективнішим є ринок цінних паперів в країні) не працює. Прикладом можуть слугувати такі країни як Швеція, Швейцарія та Нідерланди, у яких здійснює діяльність лише одна біржа. Досвідом розвинутих країн підтверджено, що для організація успішної біржової діяльності можлива за наявності незначної кількості бірж. Багаточисельність неефективних бірж і є однією з проблем біржової діяльності України. Щоб удосконалитися в тому, що вона не єдина, необхідно розглянути інші проблеми цієї галузі.

Значними проблемами ринка цінних паперів, які не дають змогу певним чином ефективно розвиватися біржовій діяльності в Україні є:

-  нестабільність економічного положення України;

-  недосконалість податкового стимулювання;

-  недостатня кількість професіоналів;

-  недостатність фінансових ресурсів;

-  непрозорість ринку цінних паперів;

-  порушення прав інвесторів;

-  та багато інших [2].

Україні необхідний ліквідний, надійний, прозорий і ефективно працюючий ринок, який буде здатний забезпечити реалізацію національних інтересів України. Для досягнення поставленої мети та вирішення основних проблем біржової діяльності необхідно втілити декілька ефективних заходів.

Для покращення біржової організації слід активніше долучати до біржової діяльності власників вільних грошових коштів і капітали домогосподарств. Біржи мають дати змогу людям побачити вигоду у тому, що вони вкладають фінанси у цю справу.

Як було зазначено вище, в Україні існує 555 бірж, але ця кількість не означає, що кожна з них працює та приносить прибуток. Країні необхідно провести операції скорочення значної кількості непрацюючих бірж та державного сприяння щодо покращення тих, які займають значне місце в економіці країни. Україні бажано  взяти приклад з розвинених країн, та на зміну значній кількості регіональних бірж створити одну чи кілька бірж національного масштабу.

Можна зазначити, що розвиток біржової діяльності в Україні буде повільним та неефективним без залучення підтримки інвесторів. Але для цього необхідно на законодавчому рівні забезпечити захист прав інвесторів та гарантувати повернення вкладених коштів та виконання угод. А також створити систему державного та недержавного захисту прав інвесторів.

Неможна не зауважити, що законодавство грає основну роль у системі біржової діяльності, тому що саме воно регулює ринок цінних паперів. Для більш ефективної діяльності необхідно вдосконалити законодавчу базу.

У сучасному світі неможливо ефективно функціонувати без нових технологій, тому в українську біржову діяльність необхідно впровадити інформаційні технології, а також сприяти розвитку інтернет-трейдингу. Важливою умовою буде скасування низки обмежень на валютному ринку, створивши умови для хеджування валютних ризиків для інвесторів-нерезидентів.

Ще одним заходом, щодо поліпшення біржової діяльності в Україні є необхідність вдосконалення податкової системи. Тому що такі фактори як «відсутність пільг для інвесторів, подвійне оподаткування дивідендів, плата за реєстрацію цінних паперів стримують розвиток фондового ринку й не роблять ринок цінних паперів в Україні привабливим для іноземних інвесторів» [3].

Отже, біржова діяльність має важливу роль в фінансово-економічній системі країни, але для того щоб ця галузь мала змогу ефективно функціонувати наряду с іноземними біржами, необхідно здолати велику кількість перешкод. Більшість проблем можна розв’язати, якщо покращити законодавчу базу, зробити ринок біржової діяльності в Україні прозорим та активніше залучати приватних й іноземних інвесторів. Отже, розвиток біржової діяльності в Україні має незаперечні перспективи.

 

Список використаних джерел:

1. Державний комітет статистики: Статистична інформація. Кількість бірж України [Електронний ресурс]. – Режим доступу : http://www.ukrstat.gov.ua

2. Гриценко Л. Л. Проблеми розвитку фондового ринку України в умовах фінансової глобалізації / Л. Л. Гриценко, В. В. Роєнко // Механізм регулювання економіки. − 2010. − № 2. – С. 45–51.

3. Дідик Л. М. Фондовий ринок України: проблеми та шляхи підвищення ефективності функціонування / Л. М. Дідик, Є. А. Уланова // Економічний простір. – 2008. – №19. – С. 149–160.