Панченко А. О.

Дніпропетровський національний університет імені Олеся Гончара (Україна)

УПРАВЛІННЯ ЛІКВІДНІСТЮ ПІДПРИЄМСТВА В УМОВАХ ЕКОНОМІЧНОЇ НЕСТАБІЛЬНОСТІ

 

В умовах економічної і політичної нестабільності вагомим аспектом функціонування підприємств України є здійснення розрахунків з метою мінімізації операційних і фінансових ризиків. Для того, щоб підприємство мало змогу не лише підтримувати ділову активність на території даної країни, а й за її межами, воно повинно мати статус організації, яка своєчасно і в абсолютнім обсязі сплачує за усіма власними зобов’язаннями.

Активи, котрі перебувають у розпорядженні підприємства, повинні швидко перетворюватись на грошові кошти, що забезпечить безперервність руху капіталу. Саме це визначає важливість вивчення та дослідження такого показника фінансового стану підприємства, як ліквідність, щоб мати не лише методи контролю за нею, а й засоби щодо управління і її удосконалення.

Зараз вітчизняні та зарубіжні вчені, приділяють значну увагу вивченню цього поняття, серед яких: М. Д. Білик, І. А. Бланк,  В. В. Ковальова, Н. В. Тарасенко, А. Д. Шеремет та інші.

Актуальність теми дослідження обумовлена необхідністю підняття ефективності виробничої діяльності підприємств шляхом удосконалення управління їх ліквідністю.

В умовах ринкового господарювання підприємству необхідно мати не лише налагоджену систему управління ним в цілому, а й досконало знати як управляти фінансовими ланками, який вигляд повинна мати структура капіталу, який рівень співвідношення між власними та залученими коштами є оптимальним.

Отже, що ж розуміють під поняттям «ліквідність підприємства» – це такий стан господарюючого суб’єкта, за якого він має достатній обсяг активів для забезпечення виконання своїх зобов’язань у повній мірі у визначений термін.

Щоб більш детально зрозуміти сутність поняття «ліквідність» необхідно оперувати ще декількома взаємопов’язаними між собою поняттями: ліквідність активу, ліквідність майна та ліквідність балансу.

Ліквідними активами, як правило, називають активи, що здатні за необхідності швидко перетворюватись на грошові кошти [1]. Ліквідність балансу – покриття зобов’язань організації наявними у його розпорядженні активами [2]. Ліквідність майна – це можливість активів прудко бути реалізованими за вартістю, наближеної до ринкової.

На ліквідність підприємства може впливати структура капіталу, стан і організація оборотних активів та джерел їх формування. Поза усяким побоюванням, гарантією вдалого піднесення підприємства є професійне управління його фінансами, а отже і ліквідністю.

При управлінні поточними активами і пасивами треба дотримуватись певних положень, а саме: визначити рівень і раціональність структури цих активів, не забувати, що при різних формах організації і діяльності, підприємства відчувають різні потреби в поточних активах для забезпечення необхідних обсягів реалізації. І друге, приділити увагу визначенню величини і структури фінансування поточних активів, бо саме джерела формування капіталу визначають ефективність його використання [3, с. 89].

Важливим завданням керівних ланок підприємства повинен бути пошук найкращого співвідношення між власним та залученим капіталом, що обумовлюється  специфічністю особливостей кругообігу фондів. Щоб забезпечити виконання цього завдання, при управлінні формуванням капіталу повинні бути захищені усі права підприємства, що підкріплюється персональною відповідальністю за доцільне і дійове використання коштів, що перебувають в їх розпорядженні.

Якщо підприємство буде дотримуватись ефективного співвідношення власного та позикового капіталу, то отримає не лише ліквідні активи,а й забезпечить процес безперервного руху капіталу на всіх стадіях кругообігу, що в кінцевому результаті призведе до задоволення потреб у матеріальних і грошових ресурсах. Таке підприємство зможе невідкладно і своєчасно проводити розрахунки за своїми зобов’язаннями перед покупцями, партерами, країною та іншими суб’єктами господарювання [4].

Всі вказані вище заходи з управління активами і пасивами, повинні бути покладені на здобуття належного рівня ліквідності підприємства. Дотримання їх є запорукою майбутнього розвитку і процвітання підприємства.

 

Список використаних джерел:

1.                     Савицька Г. В. Економічний аналіз діяльності підприємства [Електронний ресурс] / Г. В. Савицька. – Режим доступу : http://pidruchniki.com/ekonomika/ekonomichniy_analiz_diyalnosti_pidpr_-_savitska_gv

2.                     Терещенко О. О. Фінансова діяльність суб'єктів господарювання [Електронний ресурс] / О. О. Терещенко. ­– Режим доступу : http://fingal.com.ua/content/view/151/54

3.                     Єріна А. М. Статистичне моделювання та прогнозування : навч. посіб. / А. М. Єріна. – К.: КНЕУ, 2013. – 170 с.

4.                     Коваленко О. Ю. Методичні основи прогнозування фінансового стану підприємства [Електронний ресурс] / О. Ю. Коваленко. – Режим доступу : http://sn-econmanag.crimea.edu/arhiv/2011/uch_24_1econ/010_kova.pdf