Савченко К. С.

Дніпропетровський національний університет імені Олеся Гончара (Україна)

РЕГУЛЮВАННЯ ДІЯЛЬНОСТІ ЗАКЛАДІВ ОХОРОНИ ЗДОРОВ’Я В УМОВАХ РЕФОРМУВАННЯ

 

Сферу охорони здоров’я в Україні на сьогоднішній день можна віднести до найбільш кризових та проблемних в країні, тому вона потребує невідкладного реформування та модернізації. Основною проблемою є невідповідність української системи охорони здоров’я сучасним вимогам охорони здоров’я передових країн.

Слід зазначити, що за роки незалежності України система охорони здоров’я пройшла, на превеликий жаль, досить негативний шлях. Скорочення лікувальних закладів (рис. 1), зниження рівня матеріальної бази, забезпечення недостатньо досвідченими фахівцями,особливо в сільській місцевості,привели до тотального зниження рівня якості надання медичних послуг.

Заданими Міністерства охорони здоров’я [1] на 2015 рік в Україні існує 1,8 тис. лікарняних закладів. У 2010 році таких закладів в країні існувало 2,8 тис., а на початку незалежності України закладів охорони здоров’я нараховувалось 3,9 тис. Детальніше динаміку кількості лікарняних закладів в Україні наведено на рис. 1.

Рис.1. Динаміка кількості лікарняних закладів України за 1990-2015 рр.

 

Причинами для реформування є погіршення стану здоров’я населення, високого рівня смертності працездатного населення, скорочення строку життя та різні матеріальні можливості отримання громадянами потрібного медичного обслуговування [2].

З перших років незалежності в Україні почалось реформування в усіх сферах суспільного життя, включаючи систему охорони здоров’я. Будь-яка реформа повинна мати фундаментальне нормативно-правове забезпечення, яке визначатиме принципи діяльності як окремого економічного суб’єкту, так і системи в цілому.

Функціонування сфери охорони здоров’я в Україні регламентується цілим рядом законодавчих, підзаконних актів та нормативних документів. Для аналізу нормативно-законодавчого забезпечення охорони здоров’я, розглянемо систему законодавчого регулювання охорони здоров’я. Дана система складається з наступних основних нормативно-правових актів: Конституція України(ст.49 – право на охорону здоров’я, медичну допомогу і медичне страхування); галузеві кодекси(які містять загальні норми, що застосовуються в медичній діяльності); Закон України «Основи законодавства України про охорону здоров’я»; закони, що регулюють окремі підсфери охорони здоров’я, такі як психіатрична допомога, донорство тощо; акти,  прийняті центральними та місцевими органами державної виконавчої влади.

У 2011 році Верховна Рада України прийняла закони, які дали початок реформуванню системи охорони здоров’я, яке продовжується до сьогодні. Встановлюється, що в залежності від кількості населення і статистичних даних захворюваності, будуть формуватися лікувальні установи в тій кількості і з тим обсягом медичних послуг, які необхідні для обслуговування певної території [3].

В результаті реформування системи охорони здоров’я привело її до розподілу на декілька рівнів: первинну медико-санітарна допомогу, вторинну та третинну.

Важливим чинником вдалого реформування системи охорони здоров’я є реформування фінансування цієї сфери.

Згідно з «Концепцією реформи фінансування системи охорони здоров’я, для України пропонується модель національного солідарного медичного страхування, яка базується на досвіді функціонування систем охорони здоров’я у Центральній та Східній Європі» [4]. Ця модель передбачає розмірні витрати на лікування зі 100% покриттям застрахованих громадян.

Згідно концепції реформи, всі громадяни України матимуть право на отримання пакету медичної допомоги, який гарантуватиметься державою. Гарантований пакет медичної допомоги повинен буде щорічно переглядатися і публікуватися. Зокрема, в гарантований пакет увійде первинна і екстрена медична допомога. Система страхування покриватиме вартість медичних послуг повністю або частково. У разі часткової сплати за послуги або ліки, людина буде здійснювати офіційну співоплату, розмір якої буде чітко визначений для всієї країни [4].

Остаточна реалізація моделі очікується в 2020 році. До 2018 року має бути створена спеціальна служба, яка повинна закупати послуги первинної меддопомоги [5].

Також треба зазначити, що реформування системи охорони здоров'я України має забезпечити розуміння та потребу в переході від концепції лікування захворювань до концепції підвищення тривалості життя, збереження та зміцнення здоров'я українських громадян.

Будь-яке реформування є складним процесом, який вимагає поступових та чітко визначених дій. Реформування системи охорони здоров’я вимагає не тільки змін у фінансуванні, але й у забезпеченні соціального захисту, перепідготовки фахівців, розробки досконалої інформаційної системи, інвестування в розвиток науково-медичного спрямування закладів охорони здоров’я.

Сьогодні процес реформування системи охорони здоров’я рухається вперед, і той пакет документів, який підготували Міністерство охорони здоров’я України сумісно з представниками учбових медичних та наукових закладів України дозволяє здійснювати впевнені кроки до закінчення реформування системи.

Запропоновані дії будуть реальні, якщо їх підтримують не тільки органи державної влади та місцевого самоврядування, але й медична громадськість і все українське суспільство, що дозволить зробити процес позитивних змін в системі медичного забезпечення населення реальним і незворотнім.

 

Список використаних джерел:

1. Центр медичної статистики МОЗ України [Електронний ресурс]. – Режим доступу : http://medstat.gov.ua/ukr/main.html

2. Щорічна доповідь про стан охорони здоров’я населення, санітарно-епідемічну ситуацію та результати діяльності системи охорони здоров’я України.2014 рік / за ред. О. Квіташвілі ; МОЗ України, ДУ «УІСД МОЗ України». – К., 2015. – 460 с.

3. Закон України «Про внесення змін до Основ законодавства України про охорону здоров'я  щодо удосконалення надання медичної допомоги» від 07.07.2011 № 3611-VI

4. Розпорядження Кабінету міністрів України «Про схвалення Концепції реформи фінансування системи охорони здоров’я» від 30.11.2016 № 1013-р

5. Фундамент медицинской реформы в Украине до 2020 года: Какие инициативы Минздрава сегодня поддержал Кабмин [Електронний ресурс]. – Режим доступу : https://112.ua/statji/fundament-medicinskoy-reformy-v-ukraine-do-2020-goda-kakie-iniciativy-minzdrava-segodnya-podderzhal-kabmin-356261.html