К. е. н. Савіцька Г. П.

Державний економіко-технологічний університет транспорту (Україна)

ПРАКТИЧНІ АСПЕКТИ УДОСКОНАЛЕННЯ ПЛАНУВАННЯ ДОХОДІВ НА ЗАЛІЗНИЧНОМУ ТРАНСПОРТІ

 

Існуюча довготривалий час монополізація на залізничному транспорті обумовила пріоритетність використання традиційних методів планування доходів, що базувались на тенденціях їх зміни без урахування впливу ринкових факторів [1; 2]. Аналіз сучасного стану конкуренції на ринку транспортних послуг свідчить про необхідність  розробки та застосування нових методів планування, які б враховували обсяги перевезень вантажів залізничним транспортом, рівень доходності вантажів, величину можливого недоотримання доходів, обсяг виробництва вантажів, середню відстань перевезень та їхні зміни в прогнозованому періоді.

Для підвищення обґрунтованості управлінських рішень на основі альтернативних варіантів формування доходів пропонуються формувати «портфель» вантажних перевезень як база для вироблення різних варіантів формування доходів і подальшого їх прогнозування та планування, що припускає формування певних обмежень та припущень. При цьому під «портфелем» пропонується розуміти сукупність вантажів, що перевозяться підприємствами залізничного транспорту.

Припущення щодо формування оптимального «портфеля» вантажних перевезень повинно здійснюватись на основі накопичених даних та отриманих результатів про закономірності функціонування ринку вантажних перевезень. На основі проведених досліджень, можна сформулювати такі припущення щодо необхідності формування оптимального «портфеля»: доходність вантажних перевезень характеризується волатильністю, що відбивається на процесах формування загальної суми доходів; тенденції обсягів перевезень вантажів, що склалися у минулому і теперішньому часі можна використовувати для прогнозування майбутніх доходів; суб’єкт управління (підприємство залізничного транспорту) є найбільш впливовим та зацікавленим учасником на транспортному ринку, що має важелі впливу на доходність вантажних перевезень шляхом застосування відповідних інструментів сегменто-орієнтованого управління [3]; майбутні доходи від вантажних перевезень будуть визначатися однією ключовою невизначеністю внутрішнього середовища (встановлення тарифів) та однією – зовнішнього (обсяги перевезень вантажів, їх структура).

Обмеження щодо формування оптимального «портфеля» вантажних перевезень є сукупністю співвідношень та умов, що характеризують «портфель» у взаємозв’язку із зовнішніми факторами. На основі проведених досліджень можна сформулювати таку систему обмежень формування «портфеля»: максимізація доходності вантажних перевезень можливе тільки у результаті поступової оптимізації структури вантажопотоків, а також впровадження системи стимулювання споживачів транспортних послуг користуватися послугами підприємств залізничного транспорту; встановлення гнучкого рівня тарифів по вантажних перевезеннях не можливе без дерегулювання тарифів в частині вагонної складової тарифу; формування оптимального «портфеля» можлива лише з урахуванням можливої величини недоотримання доходів; вантажі, які виділені в «портфелі» як пріоритетні будуть генерувати найбільший рівень доходів; підприємства зацікавлені зменшувати частку перевезень у низько дохідному сегменті для збільшення доходності «портфеля» вантажних перевезень.

Сформований «портфель» вантажних перевезень підприємств залізничного транспорту, а також виділена сукупність припущень та обмежень дозволить спрогнозувати об’ємні та вартісні показники роботи підприємств залізничного транспорту, на основі чого розробити реалістичні плани по доходах та вантажним перевезенням, що забезпечить повноту та максимізацію надходжень доходів від вантажних перевезень.

Таким чином, доходи отримані в результаті сегменто-орієнтованого управління доходністю вантажних перевезень визначаються в цілому для ПАТ «Укрзалізниця», проте внесок в їх кінцеву величину вносить кожен структурний підрозділ окремої філії [3]. Для досягнення запланованих цілей управління доходами ПАТ «Укрзалізниці» варто на етапі планування встановити необхідну величину доходу для кожної філії, що здійснюють вантажні перевезення. Ключовим фактором досягнення визначеного рівня доходів підприємств залізничного транспорту є складання плану із запланованими цільовими показниками. В якості цільового показника пропонується використовувати доходність «портфеля» вантажних перевезень, що надає можливість спроектувати результати оптимізації доходності вантажних перевезень в методологію планування виробничо-економічних показників підприємств залізничного транспорту.

Формування ефективних підходів до планування виробничо-економічних показників діяльності особливо актуально в умовах діючої системи планування, що характеризується єдністю бюджетів всіх підприємств залізничного транспорту, які забезпечують виконання плану роботи ПАТ «Укрзалізниця». ПАТ «Укрзалізниця» в своїй структурі має широкомасштабну мережу філій та підприємств.

 

Список використаних джерел:

1. Богомолова Н. І. Удосконалення фінансового планування на залізничному транспорті / Н. І. Богомолова, О. О. Кравченко // Вісник економіки транспорту і промисловості. – 2011. – № 34. – С. 164–167.

2. Кравченко О. О. Сценарне фінансове планування і прогнозування на залізничному транспорті: теорія і практика : моногр. / О. О. Кравченко. – К. : ДЕТУТ, 2013. – 300 с.

3. Савіцька Г. П. Впровадження сегменто-орієнтованого управління доходністю вантажних перевезень на підприємствах залізничного транспорту / Г. П. Савіцька // Зб. наук. праць ДЕТУТ: Серія «Економіка і управління». – К. : ДЕТУТ, 2015. – Вип. 34. – С. 144–154.