Спицька К. В., к. держ. упр. Величко Л. А.

Дніпропетровський національний університет імені Олеся Гончара (Україна)

 СОЦІАЛЬНО-ПСИХОЛОГІЧНІ АСПЕКТИ УПРАВЛІННЯ ПІДПРИЄМСТВОМ В СУЧАСНИХ ЕКОНОМІЧНИХ УМОВАХ

 

За останні 15 років досить суттєво погіршилась соціально-економічна ситуація в Україні. Тому для сучасної економіки характерні деякі особливості, які необхідно враховувати при грамотному управлінні підприємством. Вплив соціально-економічного клімату в колективі на ефективність його роботи активно вивчався протягом ХХ-ХХІ століття багатьма вченими, а саме: Л. Акером, К. Баталєм, Дж. Бойєттом, Д.Майєрсом, М. Мельником та ін. А також ці питання розглядались представниками різних течій і шкіл в економічній науці, такими як: А. Сміт, Д. Рікардо, Ж.-Б. Сей, К. Маркс, А. Маршалл, Дж. М. Кейнс, М. Фрідмен, та іншими. Серед вітчизняних фахівців, які також вивчали теоретичні аспекти в економічній та соціальній сферах України були О. М. Балакірєва, О. І. Барановський, О. Д. Вовчак, А. С. Гальчинський, В. М. Геєць, Е. М. Лібанова та інші [1; 2].

В наш час в умовах високої конкуренції лідирують ті підприємства, які мають високоякісне виробництво певних благ або послуг, а це неможливо без високого рівня організації персоналу.  Важливе значення в організації робочої сили мають соціально-психологічні аспекти. Тому ми вважаємо, що управління персоналом стає основою управління всього підприємства. При ефективному використанні індивідуальних та психологічних особливостей працівників можна забезпечити високу продуктивність праці.

Враховуючи національні особливості соціально-економічного стану України, є необхідність сформувати сучасні соціально-психологічні методи мотивації та управління персоналом [2]. Специфіка цих методів найчастіше полягає у використанні неформальних факторів впливу. Для цього керівництву необхідно зосередити увагу на створенні оптимального психологічного клімату.

За дослідженнями Інститута Ґеллапа 63% працівників світу незадоволені тим, де працюють, 24% взагалі незадоволені і лише 13% - цілком задоволені. Організація економічного співробітництва та розвитку (ОЕСР)  в 2014 році провела дослідження, яке вказує на те, що самозайняті щасливіші, ніж наймані працівники. Головна умова задоволеності роботою - це психологічні аспекти. Це є необхідним для робітника, щоб бути впевненим у подальшому розвитку перспектив. В Україні лише 10 % населення задоволені своєю роботою.

Основним мотивуючим фактором при виборі роботи є заробітна платня. З 1 січня 2017 р. офіційно встановлена мінімальна заробітна плата – 3200 грн. Але, незважаючи на підвищення заробітної плати, кількість бажаючих зайняти ту чи іншу посаду значно зменшились. Проаналізувавши пропозиції роботодавців сайту work.ua ми прийшли до висновку, що один із факторів, який пояснює цю ситуацію – це вилучення з заявок на вакантні місця пропозиції соціального пакету та зменшення акцентування уваги на соціально-психологічних перевагах, які надає робота у тому чи іншому колективі [3].

 

Рис. 1. Кількість претендентів на одну вакансію в Україні [3]

 

Соціально-психологічні фактори мотивації до роботи є дуже важливими для будь-якого підприємства, а різноманітні форми мотивації вказують на те, що людина є не тільки робітником підприємства, а й особистістю, членом суспільства, споживачем. Тому підходи до формування мотиваційних моделей повинні враховувати цей важливий соціальний аспект.

 

Список використаних джерел:

1. Рульєв В. А. Управління персоналом : навч. посіб. / В. А. Рульєв, С. О. Гуткевич, Т. Л. Мостянська. – К. : Кондор, 2012 – 310 с.

2. Шморгун Л. Г. Менеджмент організацій : навч. посіб. / Л. Г. Шморгун. – К. : Знання, 2010. – 452 с.

3. Державна служба зайнятості. [Електронний ресурс]. – Режим доступу : http://www.dcz.gov.ua/control/uk/statdatacatalog/list/category?cat_id=30543