Д. т. н. Артюх Т. М.*, к. т. н. Григоренко І. В. **

*Національний університет харчових технологій (Україна),

**Вінницький торгово-економічний інститут КНТЕУ (Україна)

Розвиток ринку ювелірних виробів в Україні

 

Протягом останніх 5-ти років ринок ювелірних виробів України поступово скорочував обсяги власного виробництва, імпорт та експорт ювелірної продукції, що певною мірою пов’язано з реформуванням системи технічного та державного регулювання галузі, ринкового та пробірного нагляду, кризою економіки в цілому. Ювелірна галузь сьогодні – це 1187 високопрофесійних виробничих підприємств, які випускають весь модельний ряд виробів з золота та срібла та 4000 організацій, що здійснюють торгівлю. Забезпечення потреб ювелірного ринку відбувається за рахунок власного виробництва на 63% та на 37% – за рахунок імпорту (рис. 1).

 

Рис. 1. Частка ювелірних виробів вітчизняного та закордонного виробництва,

2013–2015 рр., % [1]

 

Потреби галузі в дорогоцінних металах забезпечуються на 0,25% за рахунок власного видобутку, на 55% – поставок імпортної сировини, на 45% – давальницької сировини, інше – переробка брухту ювелірних виробів та відходів виробництва (рис. 2). За даними Державної Пробірної служби України у 2012 році затавровано 48 тон ювелірних прикрас, що менше на 5% ніж у 2011 році, в півтора рази, ніж у 2008 році (70 т). Починаючи з 2013 року, внаслідок ліквідації Пробірної служби України, збільшилася частка контрабандної, контрафактної та неякісної продукції, яка ніким не контролюється.

Рис. 2. Структура надходження сировини для ювелірного виробництва України, 2015 р., %

 

Відмічається незначний приріст індексу виробництва та обсягу реалізації ювелірної продукції за 2015 рік (рис. 34).

Рис. 3. Динаміка індексу виробництва ювелірних виробів, біжутерії та подібних виробів, 20132015 рр., % [1]

 

Рис. 4. Обсяг реалізації ювелірної продукції, 20132015 рр. [1]

 

Проте спостерігається зниження купівельної спроможності виробів з дорогоцінних металів, збільшення продажів біжутерії, що пов’язане зі зменшенням доходів населення, девальвацією гривни, підвищенням цін на дорогоцінні метали, зокрема на золото (з 18 доларів за 1 грам в чистоті у 2006 році до 40 доларів за 1 грам у 2017) та дорогоцінні каміння. Зменшилися продажі ювелірних виробів масою 4–6 г та виробів з ювелірними камінцями вартістю до 200 $, зрослі продажі продукції вартістю від 600 $. Ювелірний бізнес почав розвивати свою зовнішньоекономічну діяльність з сорока країнами світу (рис. 5).

Рис. 5. Динаміка експорту продукції, 2012–2015 рр., тис. $ [1]

 

Проте відмічається суттєве скорочення імпорту (проблеми із покупкою валюти для розрахунку за чинними контрактами) (рис. 6).

 

Рис. 6. Динаміка імпорту ювелірних виробів, 2012–2015 рр., тис. $ [1]

 

Офіційно в Україну імпортують вироби з Німеччини, Нідерландів, Швейцарії, Великобританії, Китаю, Таїланду. Враховуючи зміни у собівартості вітчизняної продукції, імпорт у кількісному вимірі (в тонах) у порівнянні з експортом збільшився в 3–5 разів. Збільшення імпорту ювелірних виробів вказує на те, що українські споживачі надають перевагу більш дешевій продукції з Польщі та Туреччині, яка є контрабандною і не завжди якісною.

 

Список використаних джерел:

1.                       Електронний ресурс / Державний комітет статистики України. – Режим доступу : www.ukrstat.gov.ua