Бессонова О. П.

Дніпропетровський національний університет імені Олеся Гончара (Україна)

БЕНЧМАРКІНГ – ДЛЯ МАЛОГО БІЗНЕСУ

 

В сучасних умовах кожне підприємство має бути впевненим у своїй конкурентоспроможності та фінансовій стабільності, особливо  це стосується малих підприємств, які дуже швидко розвиваються на ринку України. Для забезпечення цих прагнень та виходу підприємства на  новий рівень розвитку, йому необхідно звернути увагу на сучасні шляхи одержання конкурентних переваг. Для збереження своєї конкурентоспроможності кожне бізнесове підприємство повинно постійно вдосконалювати власні характеристики. Одним із найефективніших інструментів, що дає можливість підприємству постійно нарощувати продуктивність, покращувати якість своєї роботи, бути попереду конкурентів, є бенчмаркінг.

Термін "бенчмаркінг" вперше застосували в 1972 році науковці Інституту стратегічного планування в Кембриджі в процесі досліджень консалтинговою групою PIMS, ними було  сформульовано головний принцип бенчмаркінгу: «Для того, щоб знайти ефективне рішення в сфері конкуренції, необхідно знати кращий досвід інших підприємств, які досягли успіху у подібних умовах» [4].

Бенчмаркінг – це безперервний пошук нових ідей з наступним втіленням їх у практику. Сутність бенчмаркінгу полягає у порівнянні показників своєї діяльності з показниками конкурентів та найкращих організацій, а також, у вивченні та застосовуванні успішного досвіду інших у своїй діяльності [1, с. 8]. Цитовані вище автори зазначають, що бенчмаркінг є продуктом крупного бізнесу та призначений для великих підприємств. Проте ми вважаємо, що аналіз бенчмаркінгу цілком можливий і для малих підприємств. Важливо при цьому враховувати особливості підприємства на певному секторі ринку. Успіх порівняння буде залежати від того, що саме взято у порівняння. Потрібно також використовувати досвід конкуруючих невеликих підприємств для коректного співставлення.

Необхідно зазначити, що в Україні з 2011 по 2013 роки кількість підприємств малого бізнесу значно зменшилась. Кількість зареєстрованих фізичних осіб-підприємців у відношенні до тих, хто завершив підприємницьку діяльність у 2011 році була відповідно 175301 проти  248763, у 2012 році – 157651  проти 179007, в 2013 році – 80402 проти 80287.  У 2014 році спостерігається, проте, незначний ріст первинної реєстрації фізичних осіб-підприємців [5]. На констеляцію показників ефективності малого підприємства впливають не тільки економічні показники, а й загальний рівень показників конкурентоспроможності.

Найважливішу  роль у переході економіки на нову стадію – інноваційну, відіграє саме малий бізнес, який робить перші кроки до впровадження бенчмаркінгу. Популяризація бенчмаркінгу в Україні розпочалась в кінці ХХ століття. Саме в цей період дослідник Е. Монкхаус у своїй роботі з дослідження тенденції використання порівняльного еталонного фінансового показника в сфері малого бізнесу констатував, що для еталонного порівняння 45 % підприємств використовують фінансові показники, 25 % – орієнтуються на інші (не фінансові) показники, тоді як 30 % такий аналіз не здійснюють зовсім, тобто бенчмаркінг не використовують [6]. Через шість років наукові робітники Шеффілдского університету провели дослідження у використанні бенчмаркінгу на практиці малими підприємствами та підкреслили позитивні зміни при впровадженні стратегічного та процесного бенчмаркінгу [7]. В результаті дослідження виявлено, що частина підприємств малого бізнесу, які використовують метод бенчмаркінгу у своїй діяльності для аналізу, наприклад, фінансових показників, становить 42 %, з яких 74 % вважають цей показник ефективним. Цікаві результати отримані й щодо інших показників. При дослідженні задоволення споживачів цей показник становить 40 % та відповідно 95 %; при аналізі якості продукції  39 % та 92 %; при вивченні процесу навчання працівників 31 % та 87 %, тоді як задоволення працівників – 22 % та 86 %.

Впровадження принципів бенчмаркінгу для малих підприємств, які займаються благоустроєм території та ландшафтним дизайном України, може бути успішним та своєчасним, оскільки ріст конкуренції з однієї сторони та приріст попиту на якісні послуги з другої, ставлять перед невеликими підприємствами цього змісту нові завдання не тільки у завоюванні ринку та просуванні послуг, але також у зміцненні їх конкурентних перевагах у майбутньому.

Малі підприємства щойно зазначеного напрямку мають великий потенціал для конкурентного бенчмаркінгу, адже перед ними велика кількість прикладів, на які потрібно рівнятися. Вважається, що ті малі підприємства, які вже сьогодні освоюють цей метод, будуть мати конкурентні переваги на ринку майбутнього [1]. Бенчмаркінговий підхід дасть організації можливість запозичити кращий досвід інших компаній, у результаті вона буде точно знати наскільки якісно  вона виконує свою роботу. Культуру підприємницької діяльності на підприємстві буде орієнтовано, крім іншого, на наступні цінності: «здатність робітників до навчання, підвищення власного потенціалу, що у свою чергу слугує поштовхом для розвитку організації. У підсумку компанія зможе зміцнити свою конкурентну позицію, а також досягти підвищення ступеня задоволеності замовників» [4].

Недоліком бренчмаркінгу для малих підприємств є складність у пошуку інформації та об’єктивних показників через закритість інших компаній. Тому при впровадженні нового виду послуг (наприклад, власні стилі та форми ландшафтного дизайну приватних садиб та територій громадського користування, оригінальні декоративні композиції і т. ін.), спираючись на малу базу інформації, підприємство йде на певний ризик. У подальшому доводиться корегувати вдалість вибору, спираючись на власний досвід.

Незважаючи на більші чи менші зміни у пропонованих послугах, головним лишається якість. Замовник гідно оцінить роботу малого підприємства, якщо все запропоноване буде цілком відповідати його запитам.

Як висновок, можна зазначити, що вивчення бенчмаркінгу та його впровадження як обов’язкової складової малих підприємств, допоможе їм у вирішенні питання конкуренції.

 

Список використаних джерел:

1.     Ашуєв А. М. Бенчмаркінг та фінансово-інвестиційна діяльність підприємства / А. М. Ащуєв // Проблеми і перспективи розвитку банківської системи України. – 2004. –  Т. 10. – С. 295–300.

2.     Ашуєв А. М. Інформаційні технології в операційному бенчмаркінгу / А. М. Ащуєв // Актуальні проблеми економіки. – 2003. – № 9. – С. 5–11.

3.     Гольдштейн Г. Я. Основа менеджмента / Г. Я. Гольштейн.  – Таганрог : ТРТУ, 1995.

4. Козак Н. Бенчмаркінг як інструмент підвищення конкурентоспроможності компанії. Розділ: Управління змінами [Електронний ресурс] / Н. Козак. – Режим доступу : http//www.manadement.com.ua/ct/ct003

5. Лихолат С. Имплементация мирового опыта развития малого бизнеса, Comrat. S.n., Сomrat, / С. Лихолат, Т. Васыльцив. – 2013. – С. 356–363.

6. Monkhouse E. The role of competitive benchmarking in small-to medium-sized enterprises // Benchmarking for Quality Management & Technology. – Vol. 2. – No. 4. – 1995. – P. 44–45.

7. Cassel C. The use and effectiveness of benchmarking in SMEs / C. Cassel, S. Nadin, M. O. Gray // Benchmarking: An International Journal. – Vol. 8. – No. 3. – 2001. – P. 212–222.