К. е. н. Касян С. Я.

Дніпровський національний університет імені Олеся Гончара (Україна)

МАРКЕТИНГОВІ ІННОВАЦІЙНІ СКЛАДОВІ ІНТЕГРАЦІЇ ЛОГІСТИЧНИХІ КОМУНІКАЦІЙНИХ КОНЦЕПЦІЙ ПІДПРИЄМСТВ

 

Холістична парадигма сучасної маркетингової бізнес-взаємодії привертає увагу дослідників до встановлення комунікаційних аспектів прикладного маркетингу та логістики дистрибуції. Питанням пошуку ефективних способів інноваційного розвитку високотехнологічних підприємств в економіці, маркетингу і логістиці присвячено праці низки учених, практиків.

Так, В. М. Геєць досліджує певну взаємодію господарських і політичних складових з урахуванням впливу регуляторних державних інструментів та позиції суспільної думки і громадських кіл. Насправді, слід аналізувати взаємодію процесів досягнення стабільності функціонування економічної системи та комплексу ділових інтересів під час запровадження основних важелів державної політики в Україні. Дослідник слушно підкреслює, що під час становлення вітчизняної економічної системи відбувся перерозподіл з урахуванням інтересів ділових кіл комплексу ресурсних потоків держави. Науковець справедливо приділяє значну увагу реконструктивному розвитку з урахуванням певного оновлення економічних реформ [1]. Дійсно пошук вишуканих форм балансування економічних інтересів у рамках трикутнику держава – ринок – суспільство сприяє поліпшенню економічної, соціальної, політичної і навіть технологічної взаємодії, що дозволяє досягати певних засад сталого розвитку економіки, інноваційного вектору економічного зростання.

Н. В. Трушкіна, Ю. З. Драчук, Ю. С. Залознова узагальнюючи сутність та види логістичних концепцій на промислових підприємствах, встановлюють на основі графічно-аналітичного методу певну відповідність інноваційних інформаційних систем до етапів управління маркетинговою логістичною діяльністю [2, с. 233235]. Заслуговує на увагу запропоноване науковцями поліпшення процесів управління запасами матеріальних ресурсів, споживчого сервісу, логістики дистрибуції, координування транспортних потоків [2, с. 235236]. На наш погляд, в умовах географічного положення України, з урахуванням економічної, екологічної, геополітичної ситуації доцільно запроваджувати на мезо- та мікроекономічному рівнях в нашій державі логістичні концепції DRP (планування логістики дистрибуції за видами ресурсних потоків) і мережевого логістичного функціонування.

Такі концепції у цілому дозволяють максимально швидко постачати бажані потоки маркетингових цінностей до цільових груп споживачів з урахуванням дотримання аспектів ресурсозаощадження. Безперечно, означені логістичні концепції органічно вписуються в теоретико-методологічне поле концепцій маркетингу 3.0 та маркетингу цінностей. У сучасному суспільстві, орієнтованому на знання та стрімке розповсюдження інноваційних інформаційних технологій, саме такі концепції маркетингу і логістики, на наш погляд, дозволяють ефективно взаємодіяти наявним економічним і соціальним агентам із сучасними освіченими споживачами з урахуванням клієнтоцентричного підходу. При цьому доцільно постійно проводити конкурентний аналіз і зіставлення Інтернет-сайтів конкурентів, формуючи при цьому належні та адаптивні зміст і структуру семантичного ядра. У контексті такого вектору маркетингової комунікаційної взаємодії належне значення набуває застосування креативних засад створення контекстної реклами, використання банерів, відповідних посилань на сайти підприємства, постійне спілкування із споживачами на Інтернет-форумах, у чатах.

О. В. Шимко справедливо наголошує на доцільності оцінки індексу логістичної ефективності, передачі основних послуг з логістики постачання, виробництва і дистрибуції на аутсорсинг, виокремлюючи такі групи логістичних провайдерів: 2PL, 3PL, 4PL, 5PL (логістика електронної комерції) [3, c. 424426]. У дослідженні науковця описується практика використання аутсорсингу транспортних перевезень, складського зберігання, зміст пропозиції логістичних послуг 3PL-провайдера [3, c. 427428]. Насправді, передача комплексу логістичних послуг високотехнологічних підприємств на аутсорсинг дозволяє покращити маркетингову і комунікаційну ефективність організації логістики дистрибуції, підняти рівень надання логістичного сервісу на більш високий науково-методичний щабель. При цьому одночасно у рамках інтеграції комплексу маркетингових комунікацій варто постійно удосконалювати і пропонувати цікаві форми SEO i SMM, побудовані на сучасних інноваційних технологічних платформах з широким використанням креативних компонент в ході побудови інформаційних повідомлень.

Отже, отримання ключових компетенцій як унікальних конкурентних переваг економічних агентів у ході практичного досвіду організації логістики дистрибуції основних ресурсних потоків дозволяє підвищити конкурентоспроможність логістів і маркетологів на сучасних ринках праці. Такі фахівці під час ухвалення важливих ринкових рішень повинні використовувати нестандартну, креативну складову професійного мислення. Означені у науковій праці маркетингові комунікаційні та інноваційні компоненти дозволяють більш ефективно позиціонувати товарну і сервісну пропозицію високотехнологічних підприємств України на товарних і фінансових ринках, створюючи додаткові потоки маркетингових цінностей для цільових груп споживачів.

 

Список використаних джерел:

1.        Геєць В. М. Особливості взаємозв’язку економічних і політичних передумов реконструктивного розвитку економіки України / В. М. Геєць // Економіка України. – 2016. – № 12. – С. 3–21.

2.        Трушкіна Н. В. Логістичні концепції на промисловому підприємстві в умовах глобалізації ринку [Електронний ресурс] / Н. В. Трушкіна, Ю. З. Драчук, Ю. С. Залознова // Проблеми економіки. – 2016. – № 3. – C. 228–238. – Режим доступу : http://www.problecon.com/export_pdf/problems-of-economy-2016-3_0-pages-228_238.pdf

 

 

3.        Шимко О. В. Ринок логістичних послуг: проблеми становлення та розвитку / О. В. Шимко // Наукові записки Націон. університету «Острозька академія» : зб. наук. праць. Серія «Економіка». – 2011. – № 16. – С. 424–433.