Мала К. В.

Дніпропетровський національний університет імені Олеся Гончара (Україна)

ОСОБЛИВОСТІ ОРГАНІЗАЦІЇ ЕкспортнОГО маркетингУ на підприємстві

 

За сучасних умов функціонування економічних суб’єктів одним з головних напрямків діяльності є організація ефективної системи експортного маркетингу, планування та вибір засобів проникнення підприємства на зовнішні ринки є запорукою їх успішної діяльності та конкурентоспроможності. Причому на міжнародному ринку до маркетингу пред'являються більш жорсткі вимоги, ніж на внутрішньому ринку. Загальні принципи маркетингу не мають специфіки на міжнародній арені, проте різниця у зовнішньому середовищі часто призводить до того, що керівники фірм або недооцінюють важливі змінні, або невірно трактують інформацію, що надходить. Тому, якщо на досліджуваному підприємстві даний напрямок отримав досить низьку оцінку, то слід проаналізувати маркетинг в сфері експорту для побудови маркетингової стратегії.

Стратегічне маркетингове планування охоплює переважно нові можливості, нові ринки та нові напрями діяльності для підприємства в цілому [1]. Тому в стратегічному маркетинговому плані описується вихідна ситуація, цілі, стратегії відносно продуктів, ринків та потенціалу підприємства, найбільш важливі ринки країни і продуктові групи, методи впровадження на обрані ринки, терміни реалізації найважливіших етапів і ключові завдання для розробки маркетинг-міксів по кожній з сформульованих в стратегічному плані продуктово-ринкових комбінацій [2].

Система міжнародного маркетингу включає багато елементів та охоплює не тільки збут і планування а також виробництво, матеріально-технічне постачання, фінансову систему, тощо. Також необхідне дослідження соціальних, економічних, національних культурних та інших умов, в країні, де підприємство планує здійснювати свою діяльність. При цьому, як правило, має місце відмінність в каналах просування, способах транспортування та збереження, нормативно-правовому забезпеченні та ін. Такі відмінності суттєво збільшують підприємницькі ризики на зовнішньому ринку. Отже підприємству потрібно досить зважено відноситись до організації експортного маркетингу на підприємстві та розробці міжнародної маркетингової стратегію.

Продуктові можливості підприємства описуються в рамках маркетинг-міксу на основі продуктово-асортиментної політики.

Так, на основі маркетингової стратегії розробляється план маркетинг-міксу на міжнародному ринку, до складу якого входять:

1) продуктово-асортиментна політика;

2) цінова політика;

3) політика розподілу та збуту;

4) політика комунікацій.

По кожній з частин маркетинг-міксу на міжнародному ринку можна провести окреме повне дослідження. Продуктово-асортиментна політика полягає в проведенні постійного пошуку напрямів підвищення конкурентоспроможності товарів (послуг) шляхом поліпшення їх якості, забезпечення оптимальної структури асортименту та пошуку нових товарів.

Цінова політика належить до форм реалізації стратегії маркетингу, що характеризує управління цінами на продукції задля виконання формалізованих стратегією завдань. Ціноутворення не є самостійним напрямком управління фірмою: всяке рішення про зміну ціни існуючої продукції і встановленні ціни на нову продукцію підпорядковується стратегічним завданням маркетингу в цілому. При проведенні цінового маркетингу фірма враховує дію багатьох чинників, що впливають на ціну продукції, а саме на: витрати виробництва, ступінь корисності продукту для споживача, існуюча конкуренція і можлива реакція конкурентів на ціну, юридична обґрунтованість ціни, цілі ціноутворення. При реалізації політики збуту постають наступні завдання:

1) формування ефективної системи збуту;

2) вибрати методи руху товару по різним групам товарів і сегментів ринку;

3) визначити кількість ланок в каналах збуту;

4) встановити рівень інтенсивності просування товарів каналами збуту.

Для досягнення цих цілей фірма створює мережі оптових і роздрібних магазинів, складів проміжного зберігання, відкриває сервісні підприємства та ін. Комунікаційна політика, основними засобами якої є реклама, засоби стимулювання попиту, прямі продажі і паблісіті, спрямована на формування попиту, його стимулювання з метою збільшення обсягу продажів, підвищення ефективності і загальної прибутковості підприємницької діяльності.

Особливу увагу для виробників товарів представляють зовнішні ринки, тому експортна діяльність, що є окремим випадком зовнішньоекономічної політики підприємства, займає значне місце в роботі менеджера. При цьому, слід зазначити, що саме експортний маркетинг є одним з найважливіших сфер експортної діяльності, а це, в свою чергу, підкреслює необхідність побудови ефективного алгоритму вироблення маркетингової стратегії, що сприятиме зниженню ризику зовнішньоекономічної діяльності та підвищенню експортної активності підприємства.

 

Список викорисֺтаних джерел:

1.      Ковальчук С. В. Проблеми маркетингового менеджменту в сучасних умовах господарювання / С. В. Ковальчук, А. С. Бура // Вісник Хмельницького національного університету. Економічні науки. – Хмельницький, 2014. – № 4. – Т. 3. – С. 290–294.

2.     Каніщенко О. Л. Українська специфіка міжнародного маркетингу / О. Л. Каніщенко // Економіка України. – 2006. – № 5. – С. 33.

3.     Тарланов Г. О. Тенденції розвитку міжнародного маркетингу та напрямки їх реалізації / Г. О. Тарланов // Актуальні проблеми економіки. – 2008. – № 2. – С. 129–134.