Осіпова Ю. С.

Харківський національний економічний університет ім. С. Кузнеця (Україна)

ІННОВАЦІЙНИЙ МАРКЕТИНГ У РОЗВИТКУ СУЧАСНИХ ПІДПРИЄМСТВ УКРАЇНИ

 

Сучасні підприємства України, що нині успішно розвиваються на ринку, своїми досягненнями зобов'язані насамперед інноваційним перетворенням. Вони є основою запровадження економіки нового зразка, яка ґрунтується на створенні потужного інноваційного потенціалу країни. Маркетингова складова інноваційного розвитку визначає сукупну спроможність маркетингової системи забезпечувати конкурентні переваги підприємства під час впровадження на ринок інновацій.

Для переходу на інноваційний тип розвитку економіки важливо створити умови для припливу інвестицій у сферу науки та високотехнологічного бізнесу, усунути бар’єри на шляху комерціалізації результатів розробок. З цією метою підприємства повинні використовувати сучасні інструменти маркетингу для пошуку своєчасних і адекватних відповідей на нові виклики часу [1]. 

У сучасних умовах збільшується значення інноваційних розробок на основі  використання потенціалу соціальних мереж для  взаємовигідного співробітництва фахівців різних організацій та забезпечення більшого ступеню задоволення споживачів не тільки В2С- (продаж для особистого використання), а й В2В-сектору (продаж для бізнеса). Це доводить наявність цілого ряду переваг маркетингу в соціальних мережах (Social Media Marketing) та інструментів онлайн-маркетингу (пошукової оптимізації, контекстної та банерної реклами) перед традиційними рекламними інструментами (телевізійна та зовнішня реклама, BTL, product placement). Завдання маркетолога в даному випадку полягає у визначенні поведінкових особливостей (поведінкової категорії) цільової аудиторії, її інтересів та, на цій основі, розроблення відповідної контентної стратегії.

Існують три основні поведінкові категорії користувачів:пасивні спостерігачі;учасники дискусій;генератори контенту.

Від правильного визначення категорії користувачів соціальних мереж залежить можливість процесу адаптування під неї маркетингової компанії та якість подальшого ком’юніті-менеджменту (політика ведення спільнот в соціальних мережах з метою утримання інтересу цільової аудиторії).

Для визначення ознак інновації та встановлення відповідності інноваційного маркетингу, слід виокремити три відмінні ознаки:

-  новизна, тобто в її основу покладені нові знання;

-  конкурентоспроможність, тобто сприйняття та затребуваність на ринку, що, в свою чергу, означає спроможність задовольняти визначені потреби споживачів;

-  істотність змін, які вона вносить у відповідну сферу діяльності [2].

Новизна інноваційного маркетингу полягає у встановленні «комунікації зі споживачем й іншими учасниками процесу реалізації. Товари усе більше стають стандартизованими, а послуги уніфікованими, що призводить до формування повторюваних маркетингових рішень. Тому єдиний спосіб утримати споживача – це індивідуалізація відносин з ним, що можливо на основі розвитку довгострокової взаємодії та партнерства» [3]. Правильно отримані відвідувачі з соціальних мереж краще конвертуються у покупців або в інші цільові для підприємства дії, оскільки володіють важливою характеристикою: інформованістю про продукцію. У цьому разі вірогідність повторюваних продажів значно збільшується. З цим нерозривно пов’язана друга ознака інновацій – конкурентоспроможність. «Споживчий ринок формує ситуацію, за якої покупець встановлює умови взаємодії з виробником, що змушує останнього вживати значні зусилля для реалізації виробленої продукції, вдосконалювання асортименту, підвищення якості, поліпшення дизайну й умов поставки, сервісу, гарантії до- і післяпродажного обслуговування продукції, впровадження нових технологічних розробок та інновацій» [3].

Істотність змін інноваційного маркетингу відображається через його переваги. Основним завдання такого маркетингу є не тільки збільшення попиту на інноваційну продукцію, але й намагання впливати на нього так, щоб він відповідав пропозиції, тобто  розробляти й пропонувати споживачам саме те, чого вони потребують. Для вирішення цього завдання, розглянемо основні переваги інноваційного маркетингу. По-перше, охоплення значно більшої цільової аудиторії. По-друге, максимальні можливості для таргетування аудиторії, тобто фокусуванні рекламної компанії на конкретному сегменті цільової аудиторії. По-третє, інтерактивна взаємодія, що дозволяє отримати зворотній зв'язок на відміну від інших маркетингових інструментів, коли робота з аудиторією вибудовується в односторонньому форматі.

Таким чином, інноваційний маркетинг являє собою нову концепцію ведення бізнесу, що передбачає використання в процесі розповсюдження продукції принципово нових методів. Такі методи є ефективнішими порівняно з традиційними маркетинговими стратегіями, охоплюють значно більший відсоток цільової аудиторії та дозволяють краще реалізовувати цілі підприємства, основними з яких є зростання обсягів продажу продукції та максимізація прибутку.

 

Список використаних джерел:

1.  Довбенко В. І. Маркетингова складова розвитку інноваційного підприємства [Електронний ресурс] / В. І. Довбенко. – Режим доступу : VNULPL_2014_811_17.pdf

2.  Вступ до публічного адміністрування / Гавкалова Н. Л., Власенко Т. А., Гордієнко Л. Ю. та ін.] ; за заг. ред. Н. Л. Гавкалової. – Х. : ХНЕУ ім. С. Кузнеця, 2016. – 384 с.

3.  Маркетинг інновацій як інструмент управління інноваційною діяльністю підприємства [Електронний ресурс]. – Режим доступу : http://pidruchniki.com/85863/ekonomika/marketing_innovatsiy_instrument_upravlinnya_innovatsiynoyu_diyalnistyu_pidpriyemstva)