Павлова А. А., к. е. н. Кучеренко С. К.

Дніпропетровський національний університет імені Олеся Гончара (Україна)

ОСНОВНІ ПРОБЛЕМИ РОЗДРІБНОЇ ТОРГІВЛІ В УКРАЇНІ ТА ШЛЯХИ ЇХ ВИРІШЕННЯ

 

Актуальність проблеми роздрібної торгівлі зумовлена, з одного боку, тим, що торгівельний потенціал є одним з досліджуваних тем з боку держави, а з іншого – необхідністю його розвитку і вдосконалення у процесі утвердження України як демократичної держави. Проте, формування ефективних підходів у напрямку збільшення і структурного вдосконалення товарообороту потребує використання сучасних маркетингових інструментів та оновлень чинного законодавства в сфері роздрібної торгівлі.

Визначення пріоритетних напрямів удосконалення товарообігу в Україні в сучасних умовах приведе до покращення товарообігу в Україні. Роздрібна торгівля – це підприємницька діяльність, у таких сферах, як продаж та обмін товарів і послуг кінцевим споживачам для користування ними у різних сферах. Це є найнеобхіднішою ланкою системи розподілу товарів. В умовах пожвавлення ринкової економіки, усі підприємства, що пов’язані з товарообігом, повинні реалізовувати свої товари та продукцію, для отримання прибутку та коштів на розвиток самих підприємств. Усі товари та товарні запаси, які знаходяться на складах, необхідні для забезпечення безперебійної роботи підприємств, пов’язаних з оптовою та роздрібною торгівлею, та для повного задоволення попиту покупців. При цьому необхідно зазначити, що обертаються не власне товари, а вкладені в них грошові кошти.

Основним завданням для Кабінету Міністрів України є врегулювання цін на внутрішньому споживчому ринку, особливо на соціальні продовольчі товари. Також для розвитку торгівлі на ринках України, Кабінету Міністрів України належить виконати такі необхідні завдання:

-         сприяння розвитку конкуренції на внутрішньому ринку між виробниками та постачальниками товарів, шляхом проведення правильної державної політики та реформ в сфері економічного регулювання,

-         залучення інвестицій як з України, так і з інших країн для розширення мережі об’єктів торгівлі товарами та послугами, які будуть адаптовані до стандартів ЄС та світу, впровадження на внутрішньому ринку передових технологій у сфері маркетингу та торгівлі;

-         оптимізація всіх структур у торгівельній сфері, посилення розвитку торгівлі як основного каналу реалізації товарів та послуг шляхом сприяння насичення споживачів одними товарами, та після цього розширення товарного асортименту та покращення їх якості.

Основним завданням ще залишається врегулювання на законодавчому рівні таких питань як взаємодія між органами державної влади та органами місцевого самоврядування для пожвавлення процесу реалізації державної політики у торгівельній сфері.

За оцінкою фахівців, найкращою для подальшого розвитку вітчизняної законодавчої бази з технічного регулювання є практика ЄС. Цьому сприяють два найважливіші чинники. По-перше, українська економіка зараз знаходиться на стадії реформування і не може бути різко лібералізована. По-друге, розвиток економіки країн ЄС не виключає участі держави в регулюванні ринку.

Слід зазначити, оскільки роздрібна торгівля формує лише близько десяти-дванадцяти відсотків внутрішнього валового продукту України за 2013–2016 роки, варто правильно оцінювати її роль у забезпеченні населення необхідними товарами, робочими місцями, тощо. Збільшення товарообігу в країні напряму пов’язано з платоспроможністю населення цієї країни, яке виступає головним інвестором економіки країни. Пожвавлення внутрішнього ринку можливо лише при підвищенні реальних доходів покупців. А саме: збільшення грошових виплат для населення. Так, при збільшенні мінімальної заробітної плати в 20122013 роках, товарообіг значно зростав [1]. При заморожуванні заробітної плати для населення спостерігається значне падіння обсягів товарообігу, в першу чергу товарообігу промислової групи товарів.

Збільшення товарообігу в країні має відбуватися як шляхом підняття виробництва так і шляхом розширення сфери грошового обігу за рахунок скорочення натуральної частини державного господарства і посилення товарного характеру селянського господарства.

Одним з основних пунктів збільшення товарообігу серед населення України є покращення соціального життя населення, та підняття платоспроможності, наприклад:

1)         Збільшення грошових виплат для населення, серед них:збільшення мінімальної заробітної плати (у сучасних реаліях до 3500 грн); збільшення прожиткового мінімуму до фактично обґрунтованого з урахуванням індексу росту цін;збільшення мінімальних пенсій та стипендій і їх індексація.

В наш час актуальним питанням є забезпечення населення в малих населених пунктах товарами народного споживання. Приватний капітал не охоче йде на  їх обслуговування.

2)         Розгалуження мережі магазинів з соціальним рівнем цін у малих населених пунктах.

3)         Організація виїзної торгівлі у невеликих населених пунктах.

4)         Забезпечення населення необхідними товарами (якщо це невеликий населений пункт, це повинні бути товари першої необхідності: ліки, їжа, господарські товари).

5)         Розширення безготівкової торгівлі для населення малих населених пунктів (встановлення терміналів в сільських магазинах, відділеннях поштового зв’язку, та в автоматах виїзної торгівлі).

6)         Реалізація товарів в кредит або розстрочку  через відділення поштового зв’язку (Укрпошта, Нова Пошта, тощо) великої побутової техніки, лічильників, сільськогосподарської техніки, запчастин.

7)         Виїзд на торгівля у великих містах [3].

Слід відзначити наявність тенденції зменшення реальних доходів громадян. Така ситуація склалася не лише через зниження курсу національної валюти, але й через такі фактори, як, підвищення комунальних тарифів, цін на необхідні товари. За даними досліджень, більшість українців скоротили обсяги споживання другорядних товарів, такі як одяг, меблі, техніка, тощо, і купують їх лише при необхідності їх використання [2]. Роздрібна торгівля – це одна зі складових економіки України. На протязі останніх років майже близько сорока відсотків новостворених підприємств та фірм вказували як свою основну діяльність – торгівлю, і більше половини з них обирали саме реалізацію товарів через роздрібні мережі.

Зробимо наступні висновки. В першу чергу для стабілізації темпів розвитку роздрібної торгівлі, необхідно стабілізувати економіку в країні. Тобто, стабільний курс національної валюти по відношенню до іноземних валют та реальний рівень заробітної плати, необхідної для нормального життя. Важливо також регулювати діяльність великих підприємств ринку, аби уникнути монополізації. На місцевому рівні важливо приділяти увагу торгівлі саме на ринках, запобігати стихійній торгівлі. За умови виконання наведених вище рекомендацій, можна очікувати на пожвавлення торгівлі у найближчий час.

Основними напрямками вдосконалення товарообігу є впровадження законів, спрямованих на зняття обмежень у торгівлі, покращення системи безготівкового розрахунку, спрощення процедур митного контролю, вдосконалення діяльності міжнародних торгівельних компаній, формування моделей управління на міжнародному ринку.

 

Список використаних джерел:

1.                      Офіційний сайт Державного управління статистики в Україні : зб. «Характеристика домогосподарств» [Електронний ресурс]. – Режим доступу : http://www.ukrstat.gov.ua

2.                      Важкі часи для супермаркетів: українці кинулися за покупками на ринки [Електронний ресурс]. – Режим доступу : http://expres.ua/news/2016/03/31/180219-vazhki-chasy-supermarketiv-ukrayinci-kynulysya-pokupkamy-rynky

3.      Порядок провадження торговельної діяльності та правила торговельного обслуговування на ринку споживчих товарів [Електронний ресурс]. – Режим доступу : http://zakon2.rada.gov.ua/laws/show/%20418-2016-%D1%80