К. пед. н. Романишин Ю. Л.

Івано-Франківський національний технічний університет нафти і газу (Україна)

БЕНЧМАРКІНГ – СУЧАСНА, ЕФЕКТИВНА МАРКЕТИНГОВА ТЕХНОЛОГІЯ В ДІЯЛЬНОСТІ ОРГАНІЗАЦІЇ

 

У динамічному інформаційному суспільстві досить важко втримати конкурентні позиції на ринку, тому багато підприємств та організацій перебувають у постійному пошуку нових, ефективних шляхів підвищення своєї прибутковості та конкурентоспроможності. Вивчення світового і вітчизняного досвіду конкурентів, які досягли успіху в певній сфері діяльності та імплементація кращих результатів у власну діяльність є однією із сучасних, ефективних маркетингових технологій покращення роботи організації.

Бенчмаркінг – це новітня технологія досягнення кращого конкурентного становища підприємства, яка успішно використовується у практичній діяльності більшості закордонних, а тепер впроваджується в діяльність українських підприємств та організацій. Для вітчизняних підприємств бенчмаркінг є інноваційною технологією покращення практичної діяльності та зміцнення конкурентних позицій на ринку. Він активно та успішно використовується іноземними підприємствами, як діючий ефективний метод, що дозволяє перетворити малоефективні виробничі та невиробничі процеси на ефективні і прибуткові.

Активний розвиток ринкового середовища загострює процеси конкуренції, інтеграційні та глобалізаційні напрями світової економіки зумовлюють інтенсивний розвиток як зовнішніх, так і внутрішніх ринків, що змушує українські компанії конкурувати не тільки з вітчизняними, але і з міжнародними лідерами цільових ринків. За таких умов, варто використовувати бенчмаркінг, як один із аналітичних інструментів еталонного порівняння та формування ефективних ринкових стратегій.

Бенчмаркінг використовується у різних сферах діяльності. Однак, його трактування дуже динамічне та неоднозначне. Ми розділяємо думку дослідника Б. Андерсена, який вважає, що бенчмаркінг це постійне вимірювання і порівняння окремо взятого бізнес-процесу з еталонним процесом провідної організації для збору інформації, яка допоможе даному підприємству визначити мету свого вдосконалення і провести заходи щодо поліпшення роботи [2].

На сьогоднішній день, бенчмаркінг входить до трійки найпоширеніших методів управління бізнесом у великих міжнародних корпораціях. Це пояснюється тим, що він допомагає відносно швидко, з не великими витратами вдосконалювати бізнес-процеси, дозволяє зрозуміти, як працюють провідні світові компанії та досягти високих результатів. Основна перевага бенчмаркінгу полягає в тому, що підприємство уважно вивчаючи досягнення і помилки інших підприємств і галузей, може розробити власну модель розвитку, яка буде максимально ефективною [1].

Коротко розглянемо застосування бенчмаркінгових технологій у діяльності вітчизняної компанії «СпарклБорд Україна».

Приватне підприємство «Спарклборд Україна» засноване у 2010 році в м. Івано-Франківську, є дистриб'ютором в Українi нового виду рекламного продукту – рекламних тонких панелей, що світяться різними кольорами i призначені для оформлення інтер’єру. Клієнтами компанії є вітчизняні та закордонні фірми. ПП «Спарклборд Україна» активно співпрацює із підприємствами та організаціями як у партнерських («Реклама-центр», «Нова реклама», «КопіАрт», «Інфо-Box», «Зовнішня реклама», «Гарант-сервіс»), так і в клієнтських відносинах («Спорт Маркетинг Груп», «Перспектива-М», «Прикарпатська фінансова група», «Топ-Топ»). Застосування технології бенчмаркінгу було обумовлене проблемами якості продукції та недосконалістю операційних процесів в компанії.

На початковому етапі ПП «СпарклБорд Україна» в якості партнера для проведення бенчмаркінгового дослідження обрало компанію «J&P Tech» (Корея), яка упродовж тривалого часу є лідером ринку зовнішньої реклами. Фірма «J&P Tech» (Корея) розробила неонову рекламно-інформаційну дошку, яка з'явилася на ринку під назвою «Sparkle Board», а також – лінійку LED панелей для реклами, ландшафтного дизайну і домашнього інтер'єру та завоювала ринки Кореї, Малайзії, Японії, США, Росії тощо.

Компанія «СпарклБорд Україна» вивчила досвід та процес виробництва продукції фірми «J&P Tech» і, на даний момент, модернізувавши та розширивши асортимент власної продукції пропонує на ринку неонові LED-панелі «Sparkle Neon Board» (виробництво Україна) та світлові маркерні дошки виготовлені з використанням сучасних корейських технологій. Крім того, компанія «Спарклборд Україна» має відповідні сертифікати якості: ISO 9001:2001, UL, INNO Biz, SQ Mark (Hyundai & Kia ), ISO 14001, RoHS.

Вивчивши кращий досвід фірми-лідера ринку зовнішньої реклами («J&P Tech») та імплементувавши його у свою практичну діяльність компанія «СпарклБорд Україна» зміцнила свої конкурентні позиції на ринку, розширила територіальні межі ринків збуту, збільшила кількість клієнтів, значно підвищила якісні і функціонально-технічні можливості та характеристики власної продукції.

Отже, сьогодні бенчмаркінгова технологія – є одним із перспективних інструментів розвитку організації, який дозволяє відстежувати новітні тенденції та інновації у виробництві товарів і наданні послуг, постійно підвищувати рівень якості продукції орієнтуючись на міжнародні стандарти.

 

Список використаних джерел:

1.    Горностаєва Ж. Бенчмаркінг в сфері послуг : моногр. / Ж. Горностаєва та ін. ; ГОУ ВПО «Південно-Рос. держ. ун-т економіки і сервісу. – Шахти : ГОУ ВПО «ЮРГУЕС», 2009. – 97 с.

2.    Кравченко О. В. Можливості застосування бенчмаркінгу як інструмента активізації управління підприємством / О. В. Кравченко // Соціальні економічні проблеми сучасного періоду України. – 2008. – № 6 (74). – С. 102–110.