УДК [339.332:656.96]:629.33/36 (043.3)

К. е. н. Савич О. П.

ДВНЗ «КНЕУ імені Вадима Гетьмана» (Україна)

МАРКЕТИНГ ІННОВАЦІЙ НА АВТОМОБІЛЬНОМУ РИНКУ

 

Автомобілі несуть сучасні технології людям та всьому світу. Автомобілі забезпечують переміщення людей в різні географічні частини країни або навіть світу, тобто це унікальний продукт, який задовольняє або допомагає задовольнити майже всі потреби власника. Інноваційна політика по створенню конкурентних автомобілів та автомобілів майбутнього є основою товарної політики автомобільних виробників. Це найбільш наукоємна галузь в світі.

Виробництво автомобілів дуже капіталоємне, в середньому для запуску нової моделі необхідно 1 млрд дол. США. А тому є великий ризик, що розроблена модель буде неконкурентоспроможною на ринку інвестиційні затрати не повернуться. Тому необхідно використовувати маркетинговий підхід в інноваційній діяльності промислових підприємств.

Інноваційна політика по створенню конкурентних автомобілів та автомобілів майбутнього є основою товарної політики автомобільних виробників. Це найбільш наукоємна галузь в світі. Так, в більшості регіонів світу, майже 25 % всіх капіталовкладень на науку і дослідження приходиться на автомобільну промисловість.

На сучасному автомобільному ринку існує декілька важливих факторів, які мають вплив на розробку нових продуктів та виробничо-маркетингову політику корпорацій:

1.     Вартість палива (дизель та електроавтомобілі).

2.     Доступ до інтернету та диджитилізації.

3.     Стандартизація моделей.

4.     Захист навколишнього середовища.

5.     Зміна структури населення з перевагою населення міст.

6.     Безпека.

7.     Перенесення виробництва в низько-затратні регіони.

8.     Використання легких матеріалів для виробництва автомобілів.

Основним стримувальним фактором по придбанню автомобіля є його подальша вартість експлуатації. Важливим є необхідність заправляти автомобіль паливом. Економічність – основний фактор придбання автомобілів. Так, в Європі вже давно продажі дизельних авто переважають над бензиновими, в той час як в інших континентах поки паритет. Дизельні авто мають менше споживання палива, хоч вони й дорожче бензинових. В Європі об’єм продаж дизельних автомобілів складає 70 % на противагу 30 % бензинових. Але виробники йдуть далі і вже активно фактично кожен автовиробник пропонує в своєму портфелі або ж гібридні, або електричні автомобілі. Тим паче, що уряди багатьох країн підтримують споживчий попит на такі автомобілі. Так, Китай, Швеція, Японія та інші країни субсидують покупку таких автомобілів в середньому майже на 10000 доларів за один. В той час треба відмітити, що вартість таких автомобілів поки дуже висока та і відсутність заправочної та зарядної інфраструктури відлякує споживача, але при таких тенденціях через 10 років вартість екологічних та економічних авто вирівняється. За оцінками експертів, до 2020 року доля таких автомобілів буде складати до 30 % в розвинених країнах і 20 % - в країнах, що розвиваються. І все ж вичерпання запасів нафти, її вартість, екологічне законодавство країн, економічність, як основний фактор купівлі автомобіля та підтримка попиту приведе до зростання долі продаж екологічних автомобілів. Тенденція збільшення  виробництва екологічних автомобілів відобразилась і на захисті навколишнього середовища. Так, тільки за останні роки викиди CO2 зменшились на 15 %. В той же час уряди розвинених країн поставили умову зменшити показник викидів CO2 ще на 10% в наступні 10 років, а це не всім автовиробникам по кишені, так як такі технології вимагають мінімальних інвестицій в розмірі 100 млн доларів.

Автомобіль стає не тільки джерелом пересування, а і місцем, де людина проводить до 20 % свого часу. Тому в автомобілі повинно бути все, для того, щоб людина почувала себе комфортно і зручно. Тому все більше автомобілів обладнаються інтернет-доступом необхідним, як для користування споживачем, так і автомобілем (деяким моделям необхідний Інтернет для обслуговування, навігації, безпеки тощо). Так, Intel оголосив, що в наступні 5 років, він інвестує більше 100 млн доларів в створення програмного продукту для «підключених автомобілів» (connected cars). Також, експерти прогнозують розвиток  самохідних автомобілів (без водія) в найближчі 20 років. Nissan вже оголосив, що така модель буде в масовому доступі з 2020 року. Єдиним обмеженням розвитку таких моделей є боязнь пасажирів за свою безпеку.

Виробництво моделей дуже капіталоємне, в середньому для запуску нової моделі необхідно 1 млрд дол. США. Тому автовиробники об’єднуються в альянси для загальних науково-технічних робіт та виробництва моделей на загальних для декількох брендів платформах. Так, Renault має альянс та загальні платформи з Nissan, а FIAT з PSA. Проблема в тому, що на одній платформі виробляється мала кількість моделей, що приводить до низької рентабельності виробництва. Тому задача автовиробників – збільшити кількість моделей, які будуть вироблятись на одній платформі, в тому числі з залученням і інших навіть конкурентних компаній.

Автовиробники мають брати до уваги той факт, що проходить урбанізація населення, тобто більшість населення, за рахунок міграційних та родових процесів, концентрується в містах та мегаполісах. В розвинених країнах, доля населення міст складає 75 % від всього населення, а в країнах, що розвиваються 45 % з тенденцією зростання. Оскільки зростання населення в містах йде швидшими темпами, ніж будівництво інфраструктури, то на вулицях міст більше стане автомобілів, шуму, грязі, менше паркувальних місць…Таким жителям буде необхідно мати автомобіль економічний, безпечний та компактний. Більше того, якщо суспільний транспорт буде працювати добре, то автомобіль взагалі буде непотрібний і тому автовиробникам вже зараз треба думати про орендні схеми надання автомобілів в користування міським жителям, наприклад для виїзду за місто.

З розвитком технологій, безпека є одним з найважливішим факторів, які необхідно вважати при розробці нових моделей. Так, це перший фактор покупки в розвинених країнах і третій – в країнах, що розвиваються. Тому споживачі готові платити більші гроші за автомобіль, але з надійними засобами безпеки, такими як: ABS, подушки безпеки, засоби передачі даних керування… Навіть держави в розвинених країнах вже розробили та впроваджують законодавство щодо мінімальних вимог до виробництва автомобілів та їх комплектацій. Тому виробники повинні вирішити одну проблему – розробляти більш безпечний автомобіль за доступною ціною та економічністю. А споживачі будуть обирати автомобілі тих виробників, які будуть пропонувати безпечний та економічний автомобіль по найменшій ціні.

Для досягнення вищеописаній умові, виробникам необхідно переносити виробництво в треті країни з меншою вартістю комплектуючих, енергії та робочої сили для зменшення собівартості виробництва. Серед таких країн є і великі країни з потенційно високим попитом, які з однієї сторони зменшать собівартість продукції, а з іншої будуть ємним ринком для вироблених моделей. Або ж інша альтернатива – це розміщення виробництва в країнах з низькими затратами, але близькими за розміщенням до країн-споживачів з малими логістичними затратами та відсутністю митних тарифів.

Автовиробникам необхідно постійно думати над тим, як зробити автомобіль безпечним, екологічним та економічним та й ще за доступною ціною. Це можливо тільки використовуючи нові надлегкі матеріали в виробництві, такі як пластик, алюміній, титан. Вже майже всі моделі Audi вироблено з алюмінію, а Citroen – пластику.

Так, як виробництво автомобілів дуже капіталоємне, тому підприємствам необхідно використовувати маркетинговий підхід в інноваційній діяльності промислових підприємств. А це можливо при врахуванні факторів, таких як: вартість палива, диджитилізація, стандартизація моделей, захист навколишнього середовища, зміна структури населення з перевагою населення міст, безпека, перенесення виробництва в низько-затратні регіони, використання легких матеріалів для виробництва автомобілів. Автовиробникам необхідно постійно думати над тим, як зробити автомобіль безпечним, екологічним та економічним та й ще за доступною ціною.

 

Список використаних джерел:

1.      Archibugi D. The Globalization of Technology Myths and Realities / D. Archibugi, J. Michie // Research Parers in Management Studies. – 1993. – 18. – P. 47–54.

2.      Barlett C. A., Goshal S. Managing Across Borders. The Transnation Solution / C. A. Barlett, S. Goshal. –  Boston : Harvard Business School Press, 1989.

3.      Cost of laborEconomic intelligent unit. 2013.

4.      Dicken P. Global Shift The International of Economic Activity. N.-Y.; L. : McGraw–Hill, 1992.

5.      Falk R. Predatory Globalization. N.-Y. : Harper & Row, 1999.

6.      The 2012 EU industrial r&d investment scoreboard. European commission, jrc/dg rtd, 2013.

7.      Иванов В. В., Богаченко П. В. Автомобильный менеджмент / В. В. Иванов, П. В. Богаченко. – М. : ИНФРА-М, 2007. – 430 с.

8.      Портер М.  Международная конкуренція : пер. с англ. / М. Портер. – М. : Междунар. отношения, 1993. – 896 с.

9.      Електронний ресурс. – Режим доступу : www.bcgperspectives.com