Ляшук А. М., к. е. н. Сіпайло Л. Г.

Національний університет водного господарства та природокористування (Україна)

ІНВЕСТИЦІЙНА ДІЯЛЬНІСТЬ ПІДПРИЄМСТВА ЯК СКЛАДОВА АНТИКРИЗОВОГО УПРАВЛІННЯ

 

Антикризовий менеджмент на підприємстві являє собою систему заходів, які мають системний та комплексний характер з метою попередження або виведення суб’єкта господарювання з кризи. При побудові системи антикризового управління необхідно розробляти і реалізовувати інвестиційні проекти на підприємстві, що мають стратегічний характер і дозволяють усунути кризові явища та покращити загальний стан господарської діяльності підприємства. Тому одним із напрямів успішної реалізації антикризового управління є реалізація ефективної інвестиційної політики, при якій дуже важливо встановити взаємозв’язок між стратегічними і тактичними рішеннями в сфері інвестування [1]. 

Систему антикризового управління розглядають з точки зору розміщення інвестиційних потоків в активах підприємства, оскільки саме напрями, обсяги і структура інвестиційних вкладень визначають потенційну спроможність підприємства протидіяти можливим загрозливим наслідкам кризових явищ, а інвестиції як економічний інструмент дають змогу збільшити вартість і потужність економічного потенціалу підприємства. Одним з ключових завдань системи антикризового управління діяльністю підприємств в довгостроковому періоді є підвищення рівня конкурентоспроможності і зміцнення його ринкових
позицій [2].

Перспективним є трактування змісту і сутності антикризового управління діяльності підприємства, що методологічно базується на системі розміщення інвестиційних потоків в активах. Серед сукупності заходів антикризового інвестиційного управління вітчизняні вчені пропонують передбачати різноманітні за напрямом дії, а саме: вкладення грошових коштів у різні види майнових та немайнових цінностей з метою забезпечення та підвищення конкурентних переваг підприємства; впровадження організаційно-технічних заходів щодо підвищення ефективності реалізації наявних інвестиційних можливостей, а також використання виробничих ресурсів. Особливу увагу в процесі розробки антикризової інвестиційної політики надають проектам розвитку нових виробництв та напрямів бізнесу (рис. 1).

 

Рис. 1. Основні теорії антикризового управління [2]

 

 

Ціль та задачі інвестиційної політики підприємства повинні узгоджуватися із системою антикризового управління, а також принципами її здійснення. Розробляючи систему управління інвестиційною діяльністю необхідно враховувати можливості попередження кризових явищ на підприємстві. Для цього вона повинна бути нерозривно пов'язана і заходами забезпечення економічної безпеки підприємства в цілому та реалізуватися з нею в єдиному комплексі.

На нашу думку, здійснення інвестиційної діяльності з метою забезпечення попередження криз повинна передбачати найбільш ефективні шляхи реалізації інвестиційної стратегії підприємства. При цьому механізм антикризового інвестиційного менеджменту має бути спрямований на вирішення таких найважливіших завдань:

— підвищення ефективності використання економічного потенціалу підприємства, конкурентоспроможності його продукції на вітчизняних і міжнародних ринках за рахунок реалізації інвестиційних проектів;

— впровадження організаційно-технічних заходів щодо зниження рівня інвестиційних ризиків та попередження кризових явищ у діяльності підприємства при здійсненні інвестиційної діяльності;

— забезпечення високої ефективності та віддачі інвестиційних ресурсів на підприємстві.

Отже, концепція механізму інвестиційного антикризового управління може отримати розповсюдження як на рівня управління національною економікою, так і в сфері подолання наслідків економічних криз на рівні окремого підприємства або галузі. Інвестиційну антикризову діяльність на підприємстві слід розглядати як тип управління, здатного передбачити кризові явища в діяльності підприємства і запобігти їм, пом'якшити їх перебіг, ліквідувати негативні наслідки та перетворити їх у позитивні зміни в забезпеченні економічної безпеки підприємства.

 

Список використаних джерел:

1. Касап Н. Г. Інвестиційна антикризова діяльність на підприємстві [Електронний ресурс] / Н. Г. Касап. – Режим доступу : http://www.rusnauka.com/12_KPSN_2009/Economics/44010.doc.htm

2. Ніколюк О. В. Формування систем антикризового управління підприємств агропромислового виробництва / О. В. Ніколюк // Вісник ХНАУ. – 2015. – № 5. – С. 99–109.

3. Сазонець І. Л. Інвестування : підручник для студентів ВНЗ / І. Л. Сазонець, В. А. Федорова. – К. : Центр учбової літ-ри, 2011. – 312 с.