К. е. н. Слюсарчук О. П.

Національна академія державного управління при Президентові України (Україна)

УПРАВЛІННЯ ФІНАНСАМИ ПІДПРИЄМСТВ

ЯК СКЛАДОВА АНТИКРИЗОВОГО УПРАВЛІННЯ

 

Теоретичне дослідження економічної літератури та проведення аналізу фінансово-економічного стану вітчизняних підприємств доводять, що у процесі управління діяльністю підприємством будь-якої сфери найбільш складною та відповідальною ланкою є управління фінансами. Ю. Брігхем відмічає, що «в умовах ринкової економіки управління фінансами стає, можливо, найбільш складною і пріоритетною задачею, яка постає перед управлінським персоналом будь-якої фірми незалежно від сфери і масштабів її діяльності» [2, с. ХІІ].

Першочерговим завданням щодо вдосконалення управління фінансами підприємств повинні бути певні дії щодо усунення факторів, що негативно впливають на фінансовий стан, покращення ліквідності, фінансової стійкості, ділової активності підприємства та підвищення його прибутковості. Цього можна досягти за допомогою запровадження дієвого та ефективного управління фінансами на підприємствах, яке, на нашу думку, повинне містити наступні елементи: 1) достовірну та систематичну оцінку фінансового стану; 2) аналіз, планування та контроль фінансових результатів; 3) аналіз руху капіталу та активів та управління ними; 4) аналіз, планування та контроль змін структури балансу; 5) планування і контроль фінансових потоків доходів та витрат; 6) управління витратами; 7) оптимізацію основних економічних показників підприємства та його структурних підрозділів (зменшення витрат, збільшення обсягу реалізації, зростання прибутку); 8) розробка бюджетів підрозділів, центрів фінансової відповідальності (ЦФВ) та здійснення контролю за їх виконанням.

Досягти практичного результату за допомогою теорії фінансового менеджменту можна тільки тоді, коли вона буде усвідомлена фінансовими менеджерами підприємств. У першу чергу необхідно впроваджувати систему управління фінансами, яку можна подати такою схемою (рис. 1).

 

 

 

 

 

 


Рис. 1. Система фінансового управління підприємством мінімальної конфігурації

 

Охарактеризувавши основні блоки цієї схеми (рис. 1), можна зробити висновок, що інформаційною базою системи управління фінансами є фінансовий та управлінський облік, які забезпечують наступні блоки необхідними даними. Фінансова діагностика підприємства здійснюється виходячи із даних фінансового обліку і є наступним блоком системи фінансового управління, завданням якої є вчасне інформування управлінців про динаміку фінансового стану та дієвості управління фінансами.

Важливу роль в управлінні фінансами відіграє управлінський облік, який є конфіденційним і призначений для створення оперативної системи прийняття рішень менеджерами підприємства.

Формування системи управлінського обліку є необхідним для вирішення задач оперативного аналізу та управління на підприємстві. На рис. 1 це – блок «CVP – аналіз» або «CostVolumeProfit – аналіз», який є аналізом взаємозв’язку витрат виробництва, обсягів реалізації та прибутку.

Заключним етапом вдосконалення системи управління фінансами на підприємстві є впровадження наведених на рис. 1 методів фінансового планування та контролю, зокрема бюджетування, що віддзеркалює якість управління підприємством, відповідність рівня його менеджменту і прийнятих управлінських рішень сучасним вимогам. «Однією з головних функцій бюджетування є планування майбутньої діяльності підприємства, прогнозування фінансового стану, ресурсів, доходів та витрат, у чому і полягає значимість бюджетування для прийняття управлінських рішень» [1]. «Бюджетування – це процес планування майбутньої діяльності підприємства та оформлення його результатів системою бюджетів» [3, с. 40]. «У залежності від поставлених завдань бюджетування, бюджети підприємства можуть бути генеральні та часткові, гнучкі і статичні» [4, с. 268].

Вказані вище блоки представляють систему, яка є першим кроком побудови якісного фінансового менеджменту як складової антикризового управління підприємством.

 

Список використаних джерел:

1.      Білик М. Д. Проблеми бюджетування на підприємствах України / М. Д. Білик // Наукові праці НДФІ. – 2003. – Вип. 3 (22). – С. 168–176.

2.      Бригхем Ю., Гапенски Л. Финансовый менеджмент : полный курс в 2–х т. ; пер. с англ. / Ю. Бригхем, Л. Гапенски ; под ред. В. В. Ковалева. – СПб : Экономическая школа, 1998. Т. 1. XXX. – 497 с.

3.      Крайник О. П., Клепикова З. В. Фінансовий менеджмент : навч. посіб. / О. П. Крайник, З. В. Клепикова. Львів : Державний університетЛьвівська політехніка”; К. : Дакор, 2000. – 260 с.

4.      Солодухина И. О. Менеджмент туризма: Финансы и бухгалтерский учет в туризме : учеб. для студентов вузов туристического профиля / И. О. Солодухина, Е. Н. Гаганина, А. Б. Здоров ; под ред. В. А. Квартальнова. – М. : Финансы и статистика, 2003. – 326 с.